Allah Kuluna Gücünün Yettiğini Yükler
Allah, kulun namaz kılmaya, oruç tutmaya, zekat vermeye, cihat etmeye ve diğer ibadetleri yapmaya gücünün yettiğini bildiği için, bunları kullarına emretti. Kul bunları yaptıkça arınır, olgunlaşır ve Rabbine yaklaşır. Bize güç ve kuvvet veren de Allah’tır.
Bismillahirrahmanirrahim;
ALLAH KULUNA GÜCÜNÜN YETTİĞİNİ YÜKLER
Esselamü aleyküm! Aziz kardeşlerim!
Dünyaya gelme amacımız Allah’a kulluk! Allah’ın bize yüklediği bazı sorumluluklarımız var. Görevlerimiz kaldırabileceğimiz ölçüde. Rabbimiz buyurur: “Allah hiçbir kimseye gücünün yetmediğini yüklemez.” (Bakara Suresi, 276)
Bu güç yetirme, İslami görevlerimizi yapabilme de bize Allah’ın bir lütfu. O bize güç vermezse hiçbir şey yapamayız. Allah’a isyandan kurtulmamız da Allah’ın bir lütfudur. Nefsimize bıraksak biz yoldan çıkarız. Allah, ölçülere uyduktan sonra kulunu yardımsız bırakmaz.
Allah, kulun namaz kılmaya, oruç tutmaya, zekat vermeye, cihat etmeye ve diğer ibadetleri yapmaya gücünün yettiğini bildiği için, bunları kullarına emretti. Kul bunları yaptıkça arınır, olgunlaşır ve Rabbine yaklaşır. Bize güç ve kuvvet veren de Allah’tır.
Kulun derecesini yükselten ibadetlerden biri de cihattır. Nefse zor gelen bir ibadet. Ancak kulun güç yetireceği bir ibadet. İslam üstün gelsin, Allah’ın dini yayılsın, diye bütün gücü ile cihat etmek kulun gücünün yettiği şeylerdir. Allah’ın yardımı cihat edenlerledir.
ZALİM YÖNETİCİYE HAKK’I SÖYLEMEK
Kardeşler! Rabbimiz Kur’an’ın pek çok yerinde “Cahidu fi sebilillahi bi emvaliküm ve enfüsiküm” (Allah yolunda mallarınızla, canlarınızla cihat edin) buyurur. Allah Rasülü (s. a. v.) de, “Ellerinizle, dillerinizle ve mallarınızla cihat ediniz. (Nesai) buyurur. Cihatsız İslam olmaz.
Cihadın en büyüğünü de Allah Rasülü (s. a. v.) şöyle anlatır: “En değerli cihat, zalim yöneticinin karşısında hakkı dile getirmektir.” (İbni Mace) Yine hangi amel daha hayırlıdır, sorusuna, “Allah’a inanmak ve O’nun yolunda cihat etmektir (Buhari) buyurdu.
Şu hadiste cihat eden kimse övülür: “Her kim Allah yolunda cihat eden bir askeri donatırsa, kendisi de cihat etmiş gibi olur. Kim de Allah yolunda cihat eden gazinin arkasından ailesine iyi bir şekilde göz kulak olursa, o da cihat etmiş gibi olur.” (Buhari)
Allah Rasülü (s. a. v.) cihatta uyulması gereken hukuki kuralları açıklar: “Allah yolunda Allah’ın adıyla cihat edin. Allah’ı inkar edenlerle çarpışın. Savaşın, ama ganimet malına ihanet etmeyin. Ölülerin uzuvlarını kesmeyin. Çocukları öldürmeyin!” (Müslim)
ALLAH RASÜLÜ’NÜN (s.a.v.) ÖNÜNE GEÇMEYİN
Kardeşler! Uyulması gereken kurallardan biri de Allah Rasülü’nü (s. a. v.) her zaman önde tutmaktır. Çünkü o örnektir, kendisine uyulandır. Birinde Allah Rasülü (s. a. v.) aralarında kavga eden bir topluluğu barıştırmak için Medine’den ayrılarak oraya gitmişti.
Cemaat mescitte toplandı. Namaz vakti geldi. Bilal (r. a.), Hz. Ebubekir’e gelerek, “Allah Rasülü gelemedi. Bize namaz kıldırır mısınız?” diye sordu. Hz. Ebubekir de, “Peki, istersen kılalım” dedi. Ezandan sonra namaza başladılar. O arada Allah Rasülü geldiler.
Allah Rasülü Ebubekir’e “Yerinde dur” diye işaret etti. Fakat, Ebubekir, geri çekildi ve Allah Rasülü’ne yer verdi. Sahabe el çırpmaya başladı. Namaz bitince Allah Rasülü buyurdu: “Ey insanlar, size ne oldu ki, el çırpmaya başladınız. Namazda bir durumla
karşılaşırsanız, “Sübhanallah” deyin. Çünkü, tesbihi işiten imam dikkat eder ve ona göre durumu ayarlar.” Sonra Hz. Ebubekir’e, niçin yerinde kalmadığını sordu. O da, “Allah Rasülü’nün (s. a.v.) önüne geçmek istemediğini söyledi.”(Buhari) Allah’a emanet olunuz.
Şakir Tarım
Gazeteci Yazar