Yaşayan Tarih Yunus Hoca İle Efsane Köy Anıları 5 (Seçimler Nasıl Yapılırdı)
1900’lü yıllardan itibaren köylerimizdeki yaşamı yaşayan tarih Yunus Hocadan öğrenmeye devam ediyoruz. Bu bölümde de çok ilginç detaylar ve hikayeler var…
Yaşayan Tarih Yunus Hoca İle Efsane Köy Anılarımızın 5.nci bölümü ve son bölümü. Ancak o kadar çok soru ve mesaj geldiki kısmet olursa Yunus hocamızla bir veya iki bölüm daha konuşup kafamızdaki sorulara cevap bulmaya çalışacağız.
Köylerdeki yaşamı özlemeyen yoktur. Biliyorum ki hepimizin aklı fikri köylerde. Ancak mevcut şartlar bizleri köylerimize dönmemize müsaade etmiyor. Kimimiz oğlu, kimimiz kızı, kimimiz torunu kimimizde yalnızlık vb. bahanelerden dolayı köylerimize maalesef gidemiyoruz.
Ben dernekte görev yaparken bir günde olsun yanmayan bacalar yansın ve tütsün diye ve de Kastamonu’muzu daha iyi tanımak için geziler düzenlemiştik. Çok yoğun talepler oldu ve her yıl soymuk zamanına da denk getirerek 3-4 otobüs 1-2 günlüğüne gidip gelmiştik. Köylerde yapılan mevlid programlarından anladığım şu olmuştu; Hemşehrilerimiz köye gitmek için bir bahane buldu mu iki el kanda da olsa mutlaka gidiyor. Onun içindir ki bu vb. programları mutlaka gerçekleştirmeye devam etmeliyiz. Ne olur böyle program yapanlara engel olmayın ve destek veriniz.
Peki Yunus Hocamıza bu son bölümde neler mi sorduk?
* Genel Seçimler nasıl oluyordu
* Muhtarı nasıl seçiyorlardı
* Halk partisi ve Adalet partisi arasındaki rekabet köylere nasıl yansırdı?
* Taşköprü’nün ağaları muhtarları nasıl etkiliyordu?
* Taşköprü’nün en etkili insanlarından Yazıköylü Tahsin bey kim?
* Banka parası nasıl ve neden alınıyordu?
* Karın üstünde bile Namazını kılan Baltacı kimdir?
* Diş ağrıyana baş ağrıyana ne okuyordu?
* Diş ağrısını nasıl geçirdi?
* İlginç Hopdalidon hikayesi
İYİ SEYİRLER
Yorumlarınızı ve sorularınızı mutlaka bekliyoruz.
br
Ben anlamadım dış ağrısına me okuyormuş?