enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

20’lik Dişler Neden Ağrı Yapar ve Nasıl Tedavi Edilir?

 20’lik dişler bulunduğu konum itibariyle alt çenenin en arka tarafı veya üst çenenin en arka tarafında bulunmaktadırlar. 20’lik dişlerin ağrı yapmasının sebebi diğer dişlerimizin 20’lik dişinin çıkmasına mâni olmasıdır veya alt çenemizin üst çenemizin arka tarafında 20’lik diş için boş yer kalmamasıdır. Boş yer kalmadığı için de 20’lik dişler gömük veya yarı gömük şeklinde kalmaktadır.

20’lik Dişler Neden Ağrı Yapar ve Nasıl Tedavi Edilir?
11 Kasım 2021 11:51
A+
A-

Bu da ağrıya sebep olmaktadır. Bir başka sebep ise dişlerimizi hergün fırçalamıyorsak, yeterince temizliğine dikkat etmiyorsak veya fırçalıyorsak bile 20’lik dişler en arkada olduğundan dolayı diş fırçamızın oralara gitmekte zorluk çekmesi ve tam temizleyememesinden ötürü apse yaparak daha ağrılı bir hale dönüşmesine neden olmaktadır.

 

20’lik Diş Ağrısı Olduğunu Nasıl Anlarım ?

20’lik dişler çıkarken sizlere haber verir ben çıkmak istiyorum şeklinde. Peki bu haberin belirtileri nelerdir ? Diş etlerinizde hassasiyet oluşur, yemekleri çiğneme sırasında ağrı hissedebilirsiniz, baş ağrısı hissedebilirsiniz, ağız kokusu yapabilir, ağız içinde aftlara sebep olabilir, çene kulak veya boyun ağrısı yapabilir, lenf bezlerinde şişme yapabilir, ağız açıp kapatırken sizi kısıtlayabilir. Bu belirtilerden özellikle kendimin de tecrübe ettiğim önce hafif şekilde ağrımayla beraber boğaz ağrısı diye zannettiğim ağrı ile başlar. Tekrardan bende olan ilk başlarda ki bir belirti de şu olmuştu 20’lik dişin çıkmak istediği bölgede diş etim adeta sıkışıp kalmıştı küçücük bir et parçası gibi yüzeye çıkmıştı.

20’lik Dişin Bu Belirtilerinden Sonra Ne Yapmalıyım ?

Bu belirtiler varsa 20’lik dişinizin apse yapıp daha çok ağrı yapmaması için dişlerinizi ve 20’lik dişleri her gün diş etlerinize zarar vermeden fırçalayın. Daha sonra ağız bakım suyu ile ağzınızı çalkalayın. Bu sizi biraz olsun rahatlatacaktır. Ve apse oluşumunu engellediği için daha fazla ağrıyı engellemiş olacaksınız. Gün içerisinde tekrar ağrı olursa tuzlu su, gargara veya biraz seyreltilmiş şekilde elma sirkesi ile gargara yaptığınızda ağrınızı dindirebilirsiniz.

20’lik Diş Ağrısı Hala Rahatsız Ediyor Ne Yapmalıyım ?

Öncelikle ağrı şiddetlenmeye başladıysa bir uzman diş doktoruna görünün ertelerseniz apse daha da artar ve benim olduğu gibi yüzünüzü bile şişirecek hale gelebilir.

 

20’lik Diş İçin Doktora Gittiğim Zaman Doktor İlk Başta Ne Yapar ?

Doktor 20’lik dişlerinizin durumlarına bakar. Apse varsa dişinizi çekemez çünkü apseli dişe anestezi yapılırken dokunamayacak kadar çok ağrı yapacağından dolayı size gerekli ilaçları verdikten sonra apsenin geçmesini bekler. Daha sonra apse ve ağrı ilaçları kullandıktan sonra hafif hafif geçmeye başlar ancak aldanmayın ilaçları kullandım ağrısı geçti gitmeme gerek yok diye düşünmeyin çünkü bir süre sonra tekrar 20’lik diş apse yaparak ağrıya sebep olabilir. Ağrı geçtikten sonra doktora tekrar gittiniz doktor tekrar dişinize bakar apse geçmişse bu sefer de dişlerinizin filmi çeker bu çok önemlidir çünkü 20’lik diş etrafında sinirler olabilir bu sinirlere zarar verilirse dilinizde veya yüzünüzün bazı kısımlarında hissizlik meydana gelebilir. Bunun için 20’lik diş çekimi uzman ve iyi bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır.

 

20’lik Diş Çekiminden Sonra Ne Yapmalıyım ?

Herkesin 20’lik dişi farklı olabileceği için doktorunuzun önerdiği sürede bir şey yiyip içmeyin. Doktorunuzun önerdiği sürede 20’lik dişin çekildiği bölgedeki tamponu çıkartmayın. Ağzınıza 20’lik çekiminden ve tampon yapıldıktan sonra hala kan tadı gelebilir fakat daha hızlı iyileşmesi için bu tükürüğü tükürmeyin.Sıcak veya soğuk yiyeceklerden uzak durun. 20’lik dişin ilk çekildiği gün katı yiyeceklerden yemeyin çorba tarzı besinler ile beslenin çünkü katı yiyecekler 20’lik dişin çekildiği bölgeye yapışabilir ve rahatsız edebilir. Dişinizi fırçalamak isterseniz diş fırçası ile değil 20’lik dişin çıktığı yer iyileşene kadar ağız bakım suyu ile temizleyebilirsiniz.

20’lik Diş Çekiminden Sonra Bunlar Oluyorsa Hekiminize Başvurunuz Bunlar Neler?

l Ağrı kesicinin bile ağrıyı durduramadığı ağrı durumlarında.

l Dişin çekildiği bölgelerde kanamanın devam etmesi.

l İki ya da üç gün sonra bile yüzde şişliğin devam etmesi. (İlk gün şişlik olabilir.)

l Kalıcı hissizlik veya duyu kaybı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.