enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

2. El Araçların Fiyatı Artacak mı Düşecek mi?

İkinci el fiyatlarda dalgalanma gözlemlendiğini, aynı özellikte ve markadaki araçları satış fiyatına alamadıklarını dile getirdi. Ayrıca Yanık, fiyatları sabitleyemediklerini ve fiyatların yükselmesi ve kısır döngüden dolayı işlerinin sekteye uğradığını kaydetti.

2. El Araçların Fiyatı Artacak mı Düşecek mi?
25 Kasım 2021 10:05
A+
A-

 

Covid*19 pandemisinden sonra üreticiler sıfır araç talebine yetişemedi. Bu durumu fırsat bilen bazı kişiler, ikinci el araç fiyatlarını artırma yoluna gitti. Bu fırsatçılar araçları kontrol eden kişilerin bilgilerine ulaştı ve Sosyal medya gruplarında ilanda aracı olanların fiyatları artırmasını talep etti. Olaylar böyle gelişince vatandaşlar sıfırdan daha pahalı ikinci el otomobillerle karşılaştı.

Onedio haber sitesinin haberine göre:

Indicata’nın ikinci el online pazar raporunda, Türkiye’deki ikinci el online hafif ticari ve binek araçların eylül ayı satışlarının ağustosla kıyaslandığında yüzde 19 azaldığı iletildi. Bu online satış içinde hafif ticari araçların payı yüzde 17 iken binek araçlarının payı yüzde 83 oldu. Ayrıca Indicata Türkiye Satış Direktörü Aslı Göker, pandeminin otomotiv tedariğini sıkıntıya soktuğunu belirtti

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, ikinci el araç piyasasında hareketliliğin arttığını ve fiyatlarda bir düşüş beklemediklerini kaydetti. Ayrıca Yanık, Anadolu Ajansı muhabirine Covid-19 salgınının ikinci el araç satışlarına da tesir ettiğini söyledi. Salgının etkilerinin azalmasıyla vatandaşların sıfır araç alamadıkları için ikinci el araçları tercih ettiğini kaydeden Yanık, bu sayede ikinci el araç satışında hareketlilik olduğunu ve satışların iyi olduğunu belirtti.

 

Bu olumsuz durum yüzünden istedikleri satışa ulaşmalarına rağmen kar marjlarının tükenme noktasına geldiğini de belirtti. Vatandaşların fiyat artışından galericileri sorumlu tutmasından yakınan Yanık galericilerin de bu durumdan rahatsız olduklarını söyledi. Ticari satışlarında sürekli bir artış kaydederlerse sermayelerinde erime gözlemlendiğini ve oto alım satımı yapan esnafın da mağdur olduğunu ekledi.

Otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinden olan Aykan Ceylan da Avrasya Yatırım’ın internet sitesinde kaleme aldığı yazısında otomotiv sektöründeki olumsuzluklara rağmen ÖTV Matrah indiriminin güncellenmesiyle birlikte fiyatı düşen sıfır otomobillerin yeni yıla kadar durumunu koruyacağını aktardı.

Ayrıca Ceylan, arz talep dengesi normalleşmesi gerektiğini ve bu normalleşme gerçekleşene kadar fiyat düşüşünün olmayacağını ama fiyat artışının da gözlemlenmeyeceğini iletti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.