enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Zümer Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Zümer Sûresi; Mushaftaki sıralamada otuz dokuzuncu, iniş sırasına göre elli dokuzuncu sûredir. Sebe’ sûresinden sonra, Mü’min (Gāfir) sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Allah’ın rahmetinden ümit kesilmemesi gerektiğini belirten 53. âyetten itibaren üç veya yedi âyetin Medine döneminde indiği yolunda rivayetler varsa da bu rivayetler zayıf bulunmaktadır

Zümer Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
18 Aralık 2022 07:08 | Son Güncellenme: 18 Aralık 2022 08:07
A+
A-

Zümer Sûresinin Konusu

Mekke döneminde inmiştir. 75 âyettir. Sûre, adını 71 ve 73. âyetlerde geçen “Zümer” kelimesinden almıştır. Zümer; zümreler, gruplar demektir. Sûrede başlıca, göklerde ve yerde Allah’ın birliğini gösteren deliller, mü’minlerin cennete, kâfirlerin cehenneme sevk edilecekleri konu edilmekte; kullar, ölüm gelip çatmadan Allah’a yönelmeye çağrılmaktadır.

Sûrenin temel konusu Allah ve âhiret inancıdır. Bu çerçevede hiçbir şeyin Allah’a ortak ve denk tutulamayacağı, O’nun mutlak ve eşsiz yaratıcı olduğu, bu sebeple insanın her durumda O’na yönelip bağlanması gerektiği belirtilmekte; bu şekilde inanan ve yaşayanların ulaşacağı âhiret nimetlerine ve cennet hayatına dair bilgi verilmekte; inkârcıların olumsuz duygu ve davranışları değerlendirilmekte; bunların kötü sonuçları hakkında uyarıda bulunulmaktadır.

Her şeye rağmen Allah’ın rahmetinden ümit kesilmesinin doğru olmadığı, çünkü Allah’ın, dönüş yapıp kendisine yönelenlerin bütün günahlarını bağışlayacağı müjdelenmekte ve insanlar, âhiret azabıyla yüz yüze gelmeden önce, fırsat eldeyken inançlarını ve yaşayışlarını düzeltmeye çağırılmaktadır. Sûre, müminlerin âhiret mutluluğunu tasvir eden âyetlerle son bulmaktadır.

Zümer Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları

* Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, Zümer sûresini okursa, Allah-u Teâlâ, ona isteğini verir ve ona Allah’tan korkanların sevâbı kadar sevâb verilir.” (Ebû Suud)

* “Her kim, Zümer sûresinin son âyetlerini (67-75. âyetleri) okuduğunda (mânâsını düşünür ve Allah korkusundan) ağlarsa, cennet ona vâcib olur.” (Taberânî)

* “Her kim, Zümer sûresini okursa, Allah, kıyamet günü onun ümidini kırmaz.”

* Hazret-i Âişe (r.anhâ) buyuruyor ki: Resûlullah, İsrâ ve Zümer sûrelerini okumadan uyumazdı. (Tirmizî)

 

* Bu sûreyi okuyan kimse, hasmını mağlub eder. Düşman tehlikesinden korunmak için, 33 kere okunur.
Belâ ve musîbet anında Şûrâ sûresinin 1-3. âyetleri okunup, duâ edilirse, korktuğundan emin olur.

* Bu âyet-i kerîmeyi, her farz namazdan sonra 100 kere okumaya devam eden kişiye, rızık yağmur gibi yağar.

* Yağmur yağması için, Şûrâ sûresinin 28. âyeti 70.000 kere okunup, duâ edilmelidir

 

  • Hz. Âişe, Resûlullah’ın genellikle her gece yatmadan önce Zümer ve Benî İsrâil (İsrâ) sûrelerini okuduğunu söylemiştir (Tirmîzî, “Sevâbü’l-Kur’ân”, 21).

 

Sâd Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.