enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Zehirli Mantar Türleri, Bu Mantarları Kesinlikle Yemeyin!

Mantarlar tarih boyunca toplanmış, yetiştirilmiş ve tüketilmiştir. Bu mantarlar tükettiğimiz birçok yemeğe de harika bir katkı sağlar. Ancak hepsi mi? Tabiki hayır. Bazı mantarlara karşı dikkatli olmak önemlidir çünkü hepsi güvenli değildir.

Zehirli Mantar Türleri, Bu Mantarları Kesinlikle Yemeyin!
8 Aralık 2023 10:32
A+
A-

Zehirli Mantar Türleri, Bu Mantarları Kesinlikle Yemeyin!

Bahçenizin çimleri de dahil olmak üzere hemen hemen her yerde büyüyebilecekleri için zehirli mantarlara karşı her zaman dikkatli olmalısınız. İster yemek için topluyor olun ister bahçenizde gizemli bir mantar görmüş olun, Kastamonu Haber olarak uzak durmanız gereken mantarların listesini size sunuyoruz. İşte bilmeniz gereken en zehirli 10 mantar:

  • Köygöçüren Mantarı: Amanita Phalloides

Bu küçük, yeşil renkli mantar yeterince masum görünebilir, ancak aslında dünya çapındaki en zehirli mantardır ve dünya çapında en fazla sayıda ölümcül mantar zehirlenmesinden sorumludur. Köygöçüren mantarı, alfa-amanitin içerir. Bu toksin, yutulduktan 6 ila 24 saat sonra karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Yiyeceğiniz küçük bir parçası bile ölümünüze neden olabilir. Bu zehirli mantarlar, meşe ve huş ağaçlarının bulunduğu geniş yapraklı ağaçlarda yerde yetişir ve genellikle ağustos ayından kasım ayına kadar bulunabilir.

  • Örümcek Mantarı

Örümcek mantarı, Avrupa’da birçok ölümden sorumlu olan ölümcül, zehirli mantardır. Örümcek mantarı, ağustos ayından kasım ayına kadar yerde, funda gibi bitkiler arasında, iğne yapraklı çam veya ladin ormanlarında yetişir. Benzersiz bir sivri başlığı vardır ve rengi turuncu-kahverengidir.

  • Ölüm Meleği Mantarı

Çarpıcı, saf beyaz görünümleriyle bu mantarların zararsız olduğunu zannedebilirsiniz, ancak oldukça zehirli ve bazen ölümcüldürler. Ölüm meleği mantarının küçük bir parçası ölümcül olması için yeterlidi. İşin daha kötüsü şu anda panzehiri olduğu düşünülmemektedir. Ölüm meleği mantarları veya Amanita virosa, tüketildikten sonraki 8 ila 24 saat arasında şiddetli mide ağrılarına, karaciğer ve böbreklerin zehirlenmesine neden olan ölümcül toksinler içerir. Bu zehirli mantarlar geniş yapraklı ağaçlarda, özellikle de huş ağaçlarında, temmuz ayından kasım ayına kadar yerde yetişir. Ayrıca meşe ağaçlarının yakınında büyümeyi de severler ve hatta bahçenizin çimlerinde bile ortaya çıkabilirler.

  • Beyaz Yalınetek Mantarı

Bu küçük, koni şeklindeki kahverengi mantarlar ölümcül zehirlidir çünkü yutulduğunda karaciğeriniz için toksik olan alfa-amanitin içerir. Beyaz yalınetek mantarları veya Pholiotina rugosa, temmuzdan ekime kadar yaprak döküntüleri, çürüyen talaş, zengin toprak ve kompost arasında büyümeyi sever, bu yüzden bunları bahçenizde yetişen bulabilirsiniz. Çapı yaklaşık 2 cm olan ve kenarına doğru yaklaştıkça düzleşen küçük, pürüzsüz ve parlak kapakları vardır.

 

  • Cenaze Çanı Mantarı

Zehirli ve ölümcül olan bu küçük mantarlar, kulağa uğursuz gelen isimlerini kesinlikle hak ediyor. Bu küçük ama ölümcül mantarlar ağustos ayından kasım ayına kadar ölü, çürüyen ağaç kütüklerinde veya iğne yapraklı ormanların kabuklarında büyümeyi severler. Cenaze çanı mantarları veya Galerina marjinata, ölümcül amatoksinler içerir; bunlar, ölüm şapkası mantarlarındakiyle aynı toksinlerdir. Bu toksinler yutulması halinde sizi hasta edebilir, karaciğerinize zarar verebilir ve muhtemelen ölümle sonuçlanabilir.

  • Sinek Mantarı

Çocukken en sevdiğiniz hikaye kitabında bu klasik kırmızı ve beyaz mantarların resimlerini mutlaka görmüşsünüzdür, ancak bu mantarlar oldukça zehirlidir. Genellikle periler, cüceler ve benzerleriyle ilişkilendirilen bu mantarlar, yutulduğunda olumsuz etkilere neden olabilecek çeşitli toksik ve psikoaktif bileşikler içerdiklerinden aslında öyle büyülü olmaktan uzaktır. Sinek mantarı veya Amanita muscaria, parlak kırmızı ve beyaz benekli şapkaları ve beyaz solungaçlarıyla dikkat çeker. Bunlar aynı zamanda 30 cm genişliğe kadar büyüyen büyük mantarlardır. Bu zehirli mantarları muhtemelen yaz sonlarından kış başlarına kadar huş, çam veya ladin ağaçlarının arasında görebilirsiniz. Ama sadece karşıdan görün ve geçin toplayıp yemeyin.

  • Yalancı Kuzugöbeği

Yakın akrabası ve lezzetli kuzugöbeği mantarıyla kolayca karıştırılan yalancı kuzugöbeği mantarı, ölümcül bir toksin olan gyromitrin içerir. Gyromitrin vücutta parçalandığında monometil hidrazine dönüşür. Bu zehirli kimyasal daha çok roket yakıtındaki kullanımıyla tanınır. Monometil hidrazinin merkezi sinir sistemi üzerinde hoş olmayan etkileri olabilir, nörolojik ve mide-bağırsak semptomları ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Oldukça tuhaf görünen bu mantarın rengi koyu kahverengiden turuncu kahverengiye kadar değişen beyne benzer bir başlığı vardır. Dost canlısı akrabası kuzugöbeğinin aksine, yalancı kuzugöbeği mantarının ortası oyuk değildir ve güçlü bir kokuya sahiptir. Bu zehirli mantarlar, Mart ve Mayıs ayları arasında ara sıra çam ağaçlarının altındaki ağaç döküntülerinde büyüyebilir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.