enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Yalan Söylemek ve Rüşvet Yemek Orucu Bozar mı? (İşte Orucu Bozan Nedenler)

*Acaba denize girmek orucu bozar mı veya sakız çiğnemek orucu bozar mı? diye her yıl Ramazan ayında sorular soruluyor. Aslında geçen yıl orucu ne bozuyor da bu yılda aynı şeyler orucu bozuyor.

Yalan Söylemek ve Rüşvet Yemek Orucu Bozar mı? (İşte Orucu Bozan Nedenler)
3 Nisan 2022 20:44 | Son Güncellenme: 3 Nisan 2022 20:47
A+
A-

*Yalan söylemek orucu bozar mı?

*İftira etmek orucu bozar mı?

*Bölücülük yapmak orucu bozar mı?

*Rüşvet yemek orucu bozar mı?

*İhaleye fesat karıştıranın orucu makbul mü?

*Kumara teşvik etmek orucu bozar mı?

*Kumar oynamak orucu bozar mı?

*Kafir ve zalime dua eden oruç tutabilir mi?

*Emaneti muhafaza etmeyenin orucu makbul mü?

*Verdiği sözü tutmayanın orucu kabul olur mu?

*Münafık oruç bozarsa kefaret gerekir mi?

*Milletin gıdası ile oynayan oruç tutabilir mi?

Peki bunlar orucu bozar mı veya zedeler mi?

İşte cevaplar…

Ramazan ve oruçla ilgili tartışmaların çoğu şekilden ibaret. Özüne inmeden şeklen yerine getirilen ibadetlerin kabulünü Allah bilir. Fakat insanın ahlakını güzelleştirmeye yönelik bir bereketinin olması oldukça şüphelidir.

Oruç tutan kişi bayrama ulaştığında; “Kendinle hesaplaştın mı, komşunla helalleştin mi, yoksula dokundun mu, eline beline diline sahip oldun mu, Allah’a karşı sorumluluk bilincin arttı mı?” ve benzeri sorulara vereceği cevap; tuttuğu orucun, geçirdiği ramazanın bereketi hakkında ona bir fikir verir.

Geçen yıllarda yalanın, hilenin, haksızlığın, yolsuzluğun… orucu bozacağını anlatan söylemlere, bu yıl bir grup insan “Bunlar orucu değil insanı bozar,” diyerek itiraz ediyor ve orucu bozan şeyleri sıralıyor. Bunlardan hangisinin doğru olduğu, orucu nasıl tanımladığımız ve mecaz anlatım diye bir şey bilip bilmediğimize göre değişir.

Eğer orucu ” İmsaktan iftara kadar bir şey yemeden, içmeden ve cinsel ilişkiden uzak durmak,” olarak anlıyorsak, bize göre orucu sadece bu sayılanlar bozar. Ancak bunun biçimsel bir tanım olduğu unutulmamalıdır.

Eğer orucu Hz. Peygamber’in (SAV) “Yalan söylemeyi ve yalanla iş yapmayı terk etmeyen kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur.” (Buhari, Savm, 8.) hadisi çerçevesinde anlam boyutu ile anlarsak, yalan söylemenin mecazi anlamda orucu bozacağını ve gerçek anlamda Allah katında değersizleştireceğini rahatlıkla anlarız.

Bu sebeple; yalan söylemek, ticarette hile yapmak, bilgi ve fikir hırsızlığı yapmak, devletin resmi aracını özel işinde kullanmak, hastanede diğer hastaların önüne geçmek, trafik kurallarına uymamak, işçinin hakkını vermemek, işe gitmeden maaş almak vd. “mecazi” anlamda orucu bozar ve Allah katında orucu değersizleştirir.

Saygılarımla.

Muhammet YILMAZ
Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.