enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Üstad Sezai Karakoç Kastamonu’da Özel Bir Seminerle Anıldı

Kastamonu Üniversitesi, Vefatının İkinci Yılında Üstad Sezai Karakoç’u özel bir seminer düzenleyerek andı.

Üstad Sezai Karakoç Kastamonu’da Özel Bir Seminerle Anıldı
16 Kasım 2023 18:39 | Son Güncellenme: 16 Kasım 2023 18:40
A+
A-

  Kastamonu Haber ekibimizin Üniversite kaynaklarından aldığı bilgiye göre; Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat ve Araştırma Merkezi ile Kastamonu Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Doç. Dr. Zeki Gürel’in konuşmacı olarak katıldığı “Cumhuriyetin 100. Yılında Sezai Karakoç’un Sanat ve Düşünce Dünyası Üzerine” konulu seminer, 16 Kasım 2023 tarihinde Üniversitemiz Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonunda gerçekleştirildi.

Üniversitenin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Gürel’in konuşmacı olarak yer aldığı “Cumhuriyetin 100. Yılında Sezai Karakoç’un Sanat ve Düşünce Dünyası” isimli etkinlikte Türk Edebiyatının önemli şairi ve yazarı, doğumunun 90’ıncı ve vefatının ikinci yılında anıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Doç. Dr. Zeki Gürel’in ünlü şair Zekai Karakoç’un hayat hikâyesi hakkında katılımcılara bilgi vermesi ile başladı. Karakoç’un 1950 yılında şiirle başladığı edebiyat hayatında kendi ismi dışında çok sayıda müstearı kullandığını söyleyen Doç. Dr. Gürel, Mehmet Leventoğlu müstearının dışında, Zülküf Canyüce, Sait Yeni, M. Cemil, Mehmet Yasin, M. Yasin, Mehmet Yasinoğlu, Zafer Karip, M.B.Y., S.K., S.Y., M.L., M.Y., M.S. Karakoç, Mehmet C. Güneş müstearlarını da kullandığını ifade etti.

 Sezai Karakoç’un düşünce dünyasında Kur’anî ve dini öğelerin ön planda olduğunu söyleyen Gürel, Karakoç’un eserlerinde sevgi, dini unsurlar ve peygamberlerin sıkça kullanıldığını dile getirdi.

Doç. Dr. Gürel, Sezai Karakoç’un adıyla özdeşleşen Diriliş dergisinin ilk sayısının 1960 yılında yayınlandığını ifade ederek derginin Türkiye’nin modernleşme süreci üzerinde durduğunu belirtti. Ayrıca, derginin toplumsal ve bireysel krizlerin çözümü için İslami dini kaynakları referans gösterdiğinin de altını çizdi.

2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alan Sezai Karakoç’un hiçbir ödülü almaya gitmediğini anlatan Doç. Dr. Gürel, ödül olarak kazandığı paraları sanat için harcanmasını istediğinin altını çizdi.

Etkinlik, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Yılmaz tarafından yapılan teşekkür konuşması ve Doç. Dr. Gürel’e çiçek takdiminin ardından sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.