enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Unutulanlar 2 (Köyden Şehre, Geçmişten günümüze unutulanlar)

Unutulanlar serimizin ikinci sayfasından merhaba. Umarım kendinizden ve çocukluk hatıralarından bir şeyler bulabilirsiniz.

Unutulanlar 2 (Köyden Şehre, Geçmişten günümüze unutulanlar)
6 Kasım 2023 13:07 | Son Güncellenme: 6 Kasım 2023 13:12
A+
A-

Unutulanlar 1 (Köyden Şehre, Geçmişten günümüze unutulanlar)

UNUTULANLAR 2

Kağnı ve Nodul

Köylerimize öncelikle vatan hasreti ve büyüklerimizin duası için giderdik ve halen daha gidiyoruz. Bir ikincil sebep ise sessiz sakin ve huzurlu doğası bizi çeker. Size garip gelebilir ama bazı sesleri de özlüyorum ben. Örneğin kağnı arabasının sesi bunlardan biri.  Halen köyümüzde yaşayan ama artık kağnı sürmeyen Sefer emminin kağnısı en çok hatırladığım. Gelirken milin tekerlekle yaptığı dansın o ahşap sürtünme sesi bir Anadolu türküsü gibiydi. Ben sadece kağnıyı bilirdim. Köylerde yaşayan çoğu kişi kimin kağnısı olduğunu da bilirdi.

Alttaki resimde amcamızın tuttuğu uzun çubuğu kaç kişi bilir ki artık? “Nodulu kakarsam” tehdit cümlesinin baş aktörü kendisi. Uzaktan normal bir ağaç dlaı gibi görünen ama ucuna tel veya çivi parçası çakılarak kağnıya koşulan öküz ya da kömüşün sert derisinden ve inadından geçmesi için hazırlanmış bir direksiyon.

Köy Düğünü

Sadece bir kez nasip oldu köy düğünü. Onda da çok bir eski gelenek yoktu ama harmana yakılan kazanlar köye girişte Karadağ’da ki yolda denk gelinen başka bir konvoyla karşılıklı girilen silah atma yarışı kalmıştı aklımda. Çok hoşuma gitmişti harmanda koca koca kara kazanlar ve pişen keşkekler yemekler. Düğün evi sahibi İmam olduğu için kuran okunarak yapılan bir köy düğünü yaşamıştık. Babamların anlattığı eski köy düğünlerini ise hiç görmedim. Belki bir anlatan çıkar da biz de kayda geçeriz adetlerimizi, törelerimizi.

Gelin nasıl çıkarılır? Güvey nasıl hazırlanır? Yemek nasıl olur? Eski usul bir düğün gördüğümde dernek sahibinin maddi durumunu nasıl anlarım? Kaç davul normal kaç davul durumu iyi demek?

Düğün normal kaç gün sürer? Çeyiz alma, haka gitme, semet eğlencesi ne demektir?

Bir hemşerimiz de bunları anlatsın gurbettekileri bırakın köyler de bilen kalmadı sanki artık bunları.

Fiğ

Az hatırladığım eskilerden bir bitki. Sanırım yem olarak kullanılıyordu, haşlanıp tüketildiği gibi bir şeyler de var aklımda emin olamıyorum. Biçildiğini filan hatırlıyorum. Aklımda bu bezelyenin yapısı gibi ama oldukça daha küçük bir bitki kalmış. Umarım doğru hatırlıyorumdur.

 

 

Yorumlar
  1. İsmail Kösemeci dedi ki:

    Beni köyümün yağmurlarında yıkasınlar

    1. Gaffaroğlu dedi ki:

      İsmail Bey sezon yağmurlu geçmiyor ama çok emeğiniz olan ve bizimde severek yüzdüğümüz Akkaya Çayında ki gölette yıkarlar bence. 🙂
      Saygılarımla.