enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Teşrik Tekbirleri Bugün Başladı (Peki Teşrik Ne Demek ve Teşrik Tekbiri Nasıl Getirilir?)

Kurban Bayramı’nın Arefe günü Sabah namazından itibaren, bayramın dördüncü gününün ikindi namazına Kadar, yirmi üç vakit farz namazından sonra bir kere ” Allahu ekber Allahu ekber,la ilahe illallahu vallahu ekber Allahu ekber ve lillahilhamd” diye tekbir getirilmesine teşrik tekbirleri denir ve vaciptir.

Teşrik Tekbirleri Bugün Başladı (Peki Teşrik Ne Demek ve Teşrik Tekbiri Nasıl Getirilir?)
26 Haziran 2023 18:17 | Son Güncellenme: 27 Haziran 2023 06:08
A+
A-

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri nasıl getirilir? Teşrik tekbirinin Arapçası, okunuşu ve anlamı.

PEKİ TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR VE NE ZAMAN GETİRİLİR?

Teşrik; doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek demektir. Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir.

Toplam yirmi üç vakit eder. İster cemaatle kılınsın, ister yalnız kılınsın, ister seferi olunsun, ister mukim olunsun, erkek veya kadın her Müslüman için teşrik tekbiri vaciptir.

Selamdan sonra unutarak konuşan veya yerinden ayrılıveren biri teşrik tekbiri söylemez.

TEŞRİK TEKBİRİNİN NAMAZLA BİRLİKTE KAZASI GEREKİR Mİ?

Teşrik günlerinde kazaya bırakılan namaz, teşrik tekbiri günlerinde kaza edilse teşrik tekbiri getirilir. Fakat teşrik tekbiri günlerinden sonra kaza edilecek olsa teşrik tekbiri getirmek gerekmez.

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL GETİRİLİR?

Teşrik Tekbirinin Okunuşu

“Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd” şeklinde getirillir.

Teşrik Tekbirinin Anlamı

Teşrik tekbiri; “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur” anlamına gelir.

Teşrik tekbiri getirildikten sonra “Bismillahi Allahu Ekber” denilerek kurban kesilir.

Not: Teşrik tekbirleri unutulursa hatırlandığında hemen kaza edilmelidir.

 

TEŞRİK TEKBİRLERİ HZ. İBRAHİM’E DAYANIR

Teşrîk tekbirlerinin başlangıcı Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i kurban etme olayına kadar uzanır. İbrahim (a.s), gördüğü sahih rüya üzerine oğlunu Allah yolunda kurban etmeye karar verir. Kurban hazırlıkları sırasında Cebrail (a.s) gökten buna bedel olarak bir koç getirir.

Dünya semasına ulaştığında Cebrail (a.s); “Allahu ekber, Allahu ekber” diyerek, tekbir getirir. İbrahim (a.s) bu sesi işitince başını gökyüzüne çevirir ve onun bir koçla geldiğini görünce; “Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber” diye cevap verir. Bu tekbir ve tevhîd kelimelerini işiten ve kurban edilmeyi bekleyen İsmail (a.s) da; “Allahu ekber velillâhi’l-hamd” der. Böylece kıyamet gününe kadar sürecek büyük bir sünnet başlatılmış olur

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.