enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Şûrâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Şûrâ Sûresi; Mushaftaki sıralamada kırk ikinci, iniş sırasına göre altmış ikinci sûredir. Mekke döneminde, Zuhruf sûresinden önce ve Fussılet sûresinden sonra nâzil olmuştur. 23-24, 25-26, 27 ve 39-41. âyetlerinin Medine’de indiğine dair rivayetler de bulunmaktadır (İbn Atıyye, V, 25; İbn Âşûr, XXV, 23-24). Fakat üslûp ve içerikleri bu âyetlerin de Mekke döneminde indiği izlenimini vermektedir

Şûrâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
21 Aralık 2022 06:17 | Son Güncellenme: 21 Aralık 2022 07:11
A+
A-

Şûrâ ne demek?

Mekke döneminde inmiştir. 53 âyettir. Sûre, adını 38. âyette geçen “Şûrâ” kelimesinden almıştır. Şûrâ, danışma demektir. Sûrede başlıca müslümanların işlerini kendi aralarında danışma yoluyla yürüttükleri, ayrıca kâinatta Allah’ın birliğini gösteren deliller ve kıyamet gününün hâlleri konu edilmektedir.

Şûrâ Sûresinin Konusu

Sûreye hâkim olan ana fikir, Hz. Muhammed’e bildirilenlerin Allah tarafından vahyedilmekte olduğu, önceki peygamberlere bildirilenlerle ona vahyedilenlerin aynı kaynaktan geldiği, bu sebeple aralarında temel hüküm ve ilkeler açısından birlik bulunduğudur. Yer yer yüce Allah’ın yaratma gücüne ve evrende yürürlükte olan yasalarına değinilen sûrede Allah’a şirk koşanların âhirette karşılaşacakları kötü âkıbete ilişkin uyarılar yapılmakta, iman edip erdemli davranışlarda bulunanlara âhiretle ilgili müjdeler verilmekte, tebliğ görevinin ağırlığı ve müşriklerin inkârcılıkta direnmeleri karşısında bunalan ve herkesin doğru yola girmesi için çırpınan Resûlullah’a –bu dünyada kendi gayret ve seçimlerine göre Allah Teâlâ’nın kimilerine hidayet nasip ederken kimilerini de sapkınlıklarıyla baş başa bırakacağı bildirilerek– teselli verilmekte, bulunduğu doğru çizgiyi azimle sürdürmesi istenmekte, Allah’ın hoşnut olduğu müminlerin bireysel ve toplumsal davranış biçimlerinden bazılarına övgü üslûbu içinde işaret edilerek müslümanlar güzel ahlâk sahibi ve örnek insan olmaya özendirilmektedir. Sûre, vahyin insan için taşıdığı hayatî öneme yapılan bir vurgu ile sona ermektedir.

Şûrâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Faydası, Konusu, Gizemi ve Sırları

* Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, Şûrâ sûresini okursa, o kişi, meleklerin kendisine duâ ettiği, afvedilmesi ve rahmet edilmesi istenilen kişilerden olur.” (Beyzâvî)

* Şûrâ sûresini 33 defâ okuyan kimseyi, Allah-u Teâlâ düşman korkusundan emîn kılar.

* Bu sûreyi okuyan kimse, hasmını mağlub eder. Düşman tehlikesinden korunmak için, 33 kere okunur.
Belâ ve musîbet anında Şûrâ sûresinin 1-3. âyetleri okunup, duâ edilirse, korktuğundan emin olur.

* Bu âyet-i kerîmeyi, her farz namazdan sonra 100 kere okumaya devam eden kişiye, rızık yağmur gibi yağar.

* Yağmur yağması için, Şûrâ sûresinin 28. âyeti 70.000 kere okunup, duâ edilmelidir.

 

Zuhruf Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.