Sınav Kaygısı Nedir (Sınav kaygısı nasıl giderilir?)
Kişinin sınav sonucunda elde edeceğini düşündüğü akademik başarısızlığı genelleyerek bunu kişiliğinin başarısızlığı olarak algılamasından kaynaklanan, dolayısıyla öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı durumudur.
Kaygı, kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı, bedensel, duygusal ve zihinsel değişimler- le kendini gösteren bir uyarılmışlık durumudur. Sınav kaygısı ise; sınav öncesi öğrenilen bilginin sınav sırasında kullanılmasına engel olan ve başarının düşme- sine yol açan yoğun duygu halidir.
Fiziksel Belirtileri
Karın ağrısı, bağırsak hareketlerinde değişme (is- hal-kabızlık), mide şikayetleri, Kalp çarpıntısı, nefes darlığı, hızlı nefes alıp-verme, Terleme, titreme, Baş ağrısı, baş dönmesi, Huzursuz uyku, kâbus görme, aşırı uyku veya uykusuzluk, Yorgunluk belirtileri, Yeme alışkanlıklarında değişme (iştahsızlık veya çok yeme), Organize olamama, konsantrasyon bozuklukları.
Duygusal Belirtileri
Sinirlilik, karamsarlık, Hayal kırıklığı, korku, yetersizlik hissi Mutsuzluk, Tedirginlik, endişe, Beklentilere cevap verememeden kaynaklanan huzursuzluk Eğer sınav öncesi, sınav sırası ya da sınav sonrasında başa çıkamadığınız bir kaygı duygusu yaşıyorsanız, düşünce tarzınıza ve kendinizle olan diyalogunuza dikkat edin. Aşağıdakilere benzer ifadeler kullanıyor musunuz?
Eyvah, yine sınav yaklaşıyor ve ben çalışmamı yetiştiremeyeceğim.
Bu sınavda başarısız olacağım ve herkes aptal olduğumu düşünecek.
Çalıştığım halde kendimi yeterli görmüyorum. Zaman kalmadı. Hiç bir şey bilmiyorum, herkes çalışmasını bitirmiştir.
Sınav günü geldi ve ben çalışmış olsam da nasıl olsa her şeyi birbirine karıştıracağım.
Eğer bu sınavda ortalamanın altında alırsam her şey berbat olur, sınıfta kalabilirim, atılabilirim, hayatım mahvolur.
Sınav soruları kolay görünüyor ama herhalde bir şey bilmediğim için bana öyle geliyor.
Benden daha iyiler olduğuna göre neden sınav kağıdını ilk ben veriyorum?
Sorular bu kadar kolay olamaz. Ben yanlış anlamış olmalıyım…
Eğer bu cümleler sizin kendinize sık sık tekrar ettiğiniz ifadelere benziyorsa genellikle olumsuz ve kendinizi yenilgiye uğratan bir düşünce tarzı içindesiniz demektir. Büyük bir olasılıkla sınav sonrasında kendinizi, bildiklerinizi yapamamakla, dikkatsizlikle, süre iyi kullanamamakla ve doğru yaptığınız sorulan sıradan değiştirmekle suçlarsınız. Bütün bunlar, ge dışı ve olumsuz beklentilerinizin, potansiyelinizi planlamanıza engel olması sonucunda ortaya çıkar.
Yazan ve Araştıran : Ahmet Köse