enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Selam Vermek Sevap mıdır (Cuma Vaazı)

Selam konusunda çok sayıda müjdeleyici ayet ve hadis var!
Bu sevabın çokluğunun sebebini düşündüm! Önce, “Selam” Allah’ın 99 esmasından biri. “Allah’ı anma” söz konusu. İkinci olarak “Selam” ve “İslam” kelimeleri aynı kökten. Barış, esenlik gibi anlamları var.

Selam Vermek Sevap mıdır (Cuma Vaazı)
20 Mayıs 2022 06:01 | Son Güncellenme: 19 Mayıs 2022 16:08
A+
A-

Bismillahirrahmanirrahim

SELAM VERMEK EN KOLAY KAZANILAN SEVAP

Esselamü aleyküm! Kıymetli kardeşlerim!

Allah’ın kullarına olan lütfu ne kadar geniş değil mi? O kadar çok, kolay sevap etme yolları var ki! Bunlardan biride tanıdığına, tanımadığına selam vermektir! Selam konusunda çok sayıda müjdeleyici ayet ve hadis var!

Bu sevabın çokluğunun sebebini düşündüm! Önce, “Selam” Allah’ın 99 esmasından biri. “Allah’ı anma” söz konusu. İkinci olarak “Selam” ve “İslam” kelimeleri aynı kökten. Barış, esenlik gibi anlamları var.

Allah’ın kullarının iyiliğini ve barış içinde yaşamalarını hatırlatıyor.

Rabbimiz başkalarının evlerine bile selamla girmemizi emreder: “Ey iman edenler! Kendi evlerinizden başka evlere onun sahibine seslenip haber vermedikçe, selam vermeden girmeyiniz. Eğer düşünürseniz bu sizin için daha hayırlıdır.” (Nur Suresi, Ayet 27)

Allah Rasülü’ne (s. a. v.) “Hangi İslami davranış daha hayırlıdır” diye sorulduğunda şöyle buyurdu: “Yemek yedirmen ve tanıdığın, tanımadığın kişilere selam vermendir” (Buhari) buyurdu.

Selam insanlarla iletişime başlamanın anahtarıdır. Sözün giriş kapısıdır.

SELAMLAŞIN Kİ, BİRBİRİNİZİ SEVİN!

Kardeşler! Selam, sevgi ve muhabbeti artırırr. İşte Allah Rasülü’nün (s. a. v.) buyruğu: “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe hakiki mü’min olamazsınız. Yaptığınızda birbirinizi sevecek bir yol göstereyim mi? Aranızda selamı yayınız.”(Müslim)

İnsanlarla iletişimin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliriz. Selam veren diğer kişiye öncelik sağlamış olur. “Esselamü aleyküm” diyerek selam verene, “Ve aleyküm selam” diyerek karşılık verilmelidir. Önce selam veren, sonra selam verenden daha çok sevap alır.

Cennete girmek o kadar kolay ki! İşte Efendimizin (s. a. v.) mübarek müjdesi: “Ey insanlar! Selamı yayınız. Yemek yediriniz. Akrabalık bağlarınızı koparmayınız. İnsanlar uyurken namaz kılınız. (Teheccüd namazı) Böylece selam üzere cennete giriniz.” (Tirmizi)

Selam karşımızdakine “iyilikler, güzellikler üzerinize olsun” dileğinde bulunmaktır. Allah’ın kullarına iyi niyet ve güzellikler temennisidir. Karşılıklı güven duygusunun oluşmasını sağlar. İnsanı birbirine yaklaştırır, sevdirir ve kaynaştırır. Ne büyük fayda değil mi?

ÖNCE SELAM; SONRA KELAM!

Kardeşler! Selam insani bağların güçlenmesine sebep olur. Allah’ın güzel isimlerinden biri olduğu için ciddiye alınmalı, selam konusunda şaka yapılmamalı, ciddi olunmalıdır. Selam, güler yüzle verilmelidir. Efendimizin (s.a.v.) hep güler yüzlü olduğu bilinmelidir.

Bir kimse Allah Rasülü’ne (s. a. v.) geldi ve “Esselamü aleyküm” diyerek selam verdi. Allah Rasülü(s. a. v.) onun selamını aldı. Oturduktan sonra “10 sevap kazandın” buyurdu. Sonra başka biri geldi. O da “Esselamü aleyküm ve rahmetullah” şeklinde selamladı.

Allah Rasülü (s. a. v. ) onun da selamını aldı. Oturunca, “20 sevap kazandın” buyurdu. Daha sonra bir başkası geldi. O da “Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve beraketüh” şeklinde selamladı. Efendimiz de selamını aldı ve 30 sevap kazandın” buyurdu. (Tirmizi)

Müslümanlar selamsız bir yere girmezler. “Önce selam, sonra kelam” prensibine uyarlar. Selamı unutan hatırlatılır Cumalarınız mübarek olsun! Allah hepimizi İslam’ı Efendimizin (s. a. v.) gösterdiği gibi yaşamayı lütfetsin! Allah’a emanet olunuz, benim can kardeşlerim!

Şakir Tarım
Gazeteci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.