enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Sahurda Sabah Ezanı Okunduktan Hemen Sonra Namaz Kılınır mı? (Kaç dakika beklemeliyiz?)

Sabah Namazı İmsak girdikten yani ezan okunduktan kaç dakika Sonra Kılınabilir? Biliyorsunuz Namaz ibadetinin dışındaki farzlarından biri de vaktidir. Yani bir namazı kılabilmemiz için o namazın vaktinin girmesi şarttır.

Sahurda Sabah Ezanı Okunduktan Hemen Sonra Namaz Kılınır mı? (Kaç dakika beklemeliyiz?)
11 Mart 2024 05:40 | Son Güncellenme: 11 Mart 2024 05:52
A+
A-

Sahur ezanından kaç dakika sonra sabah namazı kılınır? Sabah ezanı okunmadan sabah namazı kılınır mı? Ezan okunurken sahur devam eder mi? Sabah ezanı ile imsak aynı mı?

Aslında 5 vakit namaz içinde sadece Sabah namazı ile ilgili tereddütler ve sorular sorulmaktadır. Diğer 4 vakit namaz için ezan okunur okunmaz kılınmasında hatta hemen kılınması yönünde tavsiyeler vardır. Sabah namazı normal günlerde zaten imsak’ın girmesiyle okunmuyor. Ya ne zaman okunuyor? İmsaktan bir yarım saat sonra okunuyor. Onun için ramazan ayı dışında istisnalar hariç sabah namazı zaten geç kılındığından bir şüphe oluşturmamaktadır. Ramazan ayında ise gece sahura kalkıp birde günlerinde uzun olması dolasıyla ezan okunana kadar yiyip içmeye gayret ettiğimizden dolayı imsak vaktinin girmesiyle hemen okunan ezandan sonra namaz kılınır mı yoksa bazı rivayetlere göre en az 15 dakika beklemeliyiz mi?

İşte bizde Sabah namazı imsaktan kaç dakika sonra kılınır? Sabah namazının kılınması gereken vakit aralığı hangi saatler arasıdır gibi soruların veya şüphelerin yanıtlarını sizler için araştırdık.

SAHURDA SABAH NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır.

Kur’an-ı Kerim’de, “Artık (Ramazan gecelerinde) eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır. İmsak ile yani sabah ezanının okunmasıyla birlikte sabah namazının vakti girmiş demektir ve buna göre bu vakitte hemen sabah namazı kılınabilir.

Özellikle ramazan ayında işe veya okula gidecekler için teravih namazının geç vakitte olması ve sahurun daha erken saatlerde olması nedeniyle insanlar sabah ezanı yani imsak vakti girdiğinde bir daha yat kalk yapmamak için sabah ezanı okunur okunmaz sabah namazını kılmak istiyorlar. Yoksa yatıp yarım saat sonra tekrar kalk abdest alıp namaz kılmak uyku sorununu ve doğal olarak akşama kadar zorlukları gündeme getiriyor. Onun için ramazanda sabah ezanı okunduğunda imsak vakti girmiş oluyor ve hemen abdest alıp sabah namazını kılıp yatabilirsiniz.

Bununla birlikte, konuyla ilgili bazı rivayetlere dayanan Hanefîler, biraz geciktirilerek (isfar vaktinde) kılınmasını daha uygun (müstehab) bulmuşlardır. Zaten ramazan ayı dışında genelde ezandan yarım saat sonra kılınmaktadır. Nitekim Peygamber Efendimiz de bunu tavsiye etmiştir.

Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrail’in Hz. Peygambere (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve “Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir.” demiştir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.