enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ramazan Orucunun Fazileti, Şifası, Sıhhati, Sırrı, Faydası ve Hikmeti Nelerdir?

Allah’ın emir ve yasakları elbette ki kulların iyiliği içindir. İslam bilginleri, bütün hükümlerin insanların yararlarını gerçekleştirme amacına yönelik olduğu konusunda görüş birliği içindedirler. Allah’ın, yapılmasını istediği şeylerde kullar için çok büyük faydalar, yasakladığı şeylerde ise büyük zararlar bulunduğu inkar edilemez bir gerçektir.

Ramazan Orucunun Fazileti, Şifası, Sıhhati, Sırrı, Faydası ve Hikmeti Nelerdir?
25 Mart 2024 10:52 | Son Güncellenme: 25 Mart 2024 11:12
A+
A-

Ramazan orucu ne zaman başlar? 2023 orucu ne zaman başlıyor? 11 ayın Sultanı Ramazan ne zaman başlıyor? Ramazan bu sene kaç gün oruç tutacağız? zaman? Ramazan ayı ne zaman var? Ramazan Bayramı ne zaman? Ramazan ne zaman 2023 imsakiye?

 

يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتب
عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ 2:183

“Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz. (Bakara 183)

RAMAZAN VE ORUÇ HAKKINDA HADİSLER NELERDİR?

1- Kim inanarak ve sevabını umarak Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları af olur. (Buhari, İman 28, Müslim, Sıyam 203)

2- “Kim 5 vakit namaz kılarsa, iki namaz arasındaki günahlar affedilir. Kim Ramazanı ibadetle geçirirse, iki ramazan arasındaki günahlar affedilir. Kim cumayı kılarsa, iki Cuma arasında ki günahları affedilir.”

3- Peygamberimiz minbere çıktı. Birinci basamakta “âmin,” ikinci basamakta “âmin,” üçüncü basamakta yine “âmin,” dedi. Sebebi soruldu; “Cebrail geldi, ‘kim ramazana ulaşır kıymetini bilmezse, Allah’ın rahmetinden uzak olsun!’ dedi, ben de, amin dedim. 2.basamakta “Senin ismin anılır da duyup sana salavat getirmeyen kişinin burnu yerde sürülsün!” dedi, ben de, amin dedim.” buyurdu.

4- “Ramazan ayı gelince cennet kapıları açılır, cehen- nem kapıları kapanır, şeytanlar da bağlanır.” (Buhari, Savm: 5; Bed’ü’l-Halk: 11; Müslim, Sıyâm: 2)

إِذَا دَخَلَ رَمَضَانُ فَتَحَتْ أَبْوَابُ الجَنَّةِ، وَغُلِّقَتْ أَبْوَابُ النَّارِ، وَسُلْسِلَتِ
الشَّياطين.

5-Ümmetime, evvelki ümmetlere verilmeyen beş haslet verildi. 1- Oruçlunun ağız kokusu, Allah katında mis kokusundan iyidir. 2- Denizdeki balıklar oruç tutana dua ederler. 3- Cennet her gün oruçlular için süslenir. 4- Şeytanlar bağlanır. 5- Ramazanın sonunda hepsi affedilir.”

6- “Ramazanın her gün ve gecesinde cehennemden 600 bin kişi azat olur. Son gün olunca, başından sonuna kadar kaç kişi affedildiyse, o kadar kişi affedilir.”

7- Bir kişi Peygamberimizin yanına geldi; “Müslüman olsam, namaz kılsam, ramazanı tutsam, zekâtı versem, kimlerle beraber olurum?” diye sordu. Efendimiz; “Şehitlerle beraber olursun.” buyurdu.

8- “Ümmetim, Ramazandaki feyzi ve bereketi bilselerdi, tüm senenin ramazan olmasını isterlerdi.” (Heysemî, Mecmeu’z-Zevaid: 3/141)

9- “Suhuflar (Kitaplar) Ramazanın evvelinde; Tevrat 6’sında, İncil 13’ünde, Zebur 13’ünde, Kur’an da 27. gecesinde indi.”

10- “Bir kişi Ramazanda özürsüz bir gün orucunu yerse, yerine tüm sene oruç tutulsa ona kâfi gelmez.” [Tirmizi]

11- “Kim ramazanın geldiğine sevinirse, Allah ona cehennemi haram kılar.”

12- “Allah Ramazanda Kiramen Katibin Melekleri’ne emreder; “Ümmeti Muhammedin iyiliklerini yazın, günahlarını yazmayın!..”

13- “Cennet 4 kişiye âşıktır. 1- Kur’an okuyana. 2- Dilini tutana. 3- Açları doyurana. 4-Ramazanı tutana.”

تسحروا فإنَّ في السحور بَرَكَةٌ -14 Sahur yemeği yiyin, zira sahurda bereket var.
(Buhari, Savm: 20; Müslim, Sıyam: 45 No: 1095)

15- Hz. Sehl (r.a.)’den nakledildiğine göre Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Cennet’te ‘Revvan’ denilen bir kapı vardır ki, bu kapıdan kı- yamet günü (hakkını vererek, fazlaca) oruç tutanlar girer. Onlardan başka hiç kimse giremez…” (Buhari, Savm:4; Müslim, Siyam: 166 No:1152)

ALİMLERİN RAMAZAN AYI İLE İLGİLİ SÖZLERİ

1- Hz. Ömer; “Ramazanda oruçlu uyuyan kişiye melek, “Allah’ım buna rahmet et. Allah’ım buna cennet yatağı, cennet libası ver, ayakkabısız sırattan geçir.” diye dua eder.

2- Allah Hz. Musa’ya; “Ya Musa, Ümmeti Muhammed’e iki büyük nur vardır. 1- Kur’an 2- Ramazan.” diye buyurdu.

3- Hz. Musa; “Ya Rab bana verdiğin ihsandan daha bi- yüğünü insanlara verdin mi?” diye sordu. “Ya Musa ahir zamandaki ümmete Ramazan verilecek, onların renkleri sararacak, onlara nimet vereceğim.”

4- Bir Mecusi Ramazanda; “Oğlum, Ramazan geldi mi Müslümanların aylarına hürmet et!” diye oğluna nasihatta bulunurmuş, o mecusiyi cennette görmüşler. “Nasıl oldu?” diye sorulunca, “Ramazan ayına yaptığım hür- metten dolayı Allah bana iman nasip etti.” diye cevap verir. Mecusi böyle olursa, Müslüman’ın mükâfatını siz düşünün!

5-

مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ النُّورِ وَالْعَمَلَ بِهِ فَلَيْسَ اللَّهِ تَعَالَى حَاجَةٌ فِي أَنْ يَدَعَ  طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ

“Kim yalanı ve onunla ameli terketmezse (bilsin ki) onun yiyip içmesini bırakmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur.”

6- İslam dini 5 esas üzerine bina edilmiştir. 1- Namaz. 2- Hac. 3- Zekât. 4- Oruç. 5- Kelimeyi Şehadet.

7- Ramazanda bir gece vardır ki oda Kadir gecesi 1000 aydan hayırlıdır.(1000 ay 83 senedir.)

RAMAZAN AYINDA NASIL İBADET YAPMALIYIZ?

Kişinin Ramazanı iyi geçerse, tüm senesi iyi geçer.

1- Kur’an Ramazanda indiği için çok Kur’an okumalı ve
mukabeleleri takip etmeliyiz.

2- Teravih namazlarını kılmalıyız. Hadis; “Kim teravih- leri kılarsa; geçmiş günahları affedilir.”

3- İftarı mutlaka hurma, bulunmaz ise su ile açmalıyız. Hadis; “Sizden biri iftarı hurma ile açsın yoksa su ile açsın.”

 

Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.