enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Sahurda Ezan okunurken su içilir mi? Orucum bozulur mu?

Sabah yani imsak ezanı başladığında su içersem oruç bozulur mu? Bu soru 11 ayın sultanı her ramazan ayında özellikle gençler tarafından en çok araştırılan ve sorulan bir soru oluyor.

Sahurda Ezan okunurken su içilir mi? Orucum bozulur mu?
10 Mart 2024 21:02 | Son Güncellenme: 10 Mart 2024 23:36
A+
A-

Ezan okunurken su içmeye devam edilir mi? Ezan okunurken su içilirse ne olur? İmsak ta ezan okunurken su içilir mi? Ezan okunduktan sonra su içip niyet edilir mi?

  EZAN OKUNURKEN SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Gerçekten de sahurda sabah ezan okunurken su içilse oruç bozulur mu veya tehlikeye girer mi? 11 ayın sultanı mübarek Ramazan yani oruç ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan müslümanlar ve hemşehrilerimiz ramazan ayına ait bilgilerini güncellemek ve öğrenmek adına, orucu bozan veya tehlikeye düşüren her şeyi doğal olarak merak ediyorlar. Oruç tutmaya niyetlenen kişinin ezan okunurken su içmesi orucunu zedeler.

Nasıl iftarda ezan başlar başlamaz orucumuzu açmak gerekiyorsa sahurda da imsak ezanı başlar başlamaz hatta başlamadan bile bırakmak büyüklerimizin dediği gibi ağzı çalkalamak gerekir.

Her Ramazan ayında imsak ezanı başladığında su içersek veya o anda içiyorken tutacağımız orucun daha başlamadan bozulup bozulmayacağına dair sorular sıkça ve sürekli sorulmaktadır.

Soru sorulması gereken konuların başında imsak ezanı okununca su içersek tutacağımız oruç bozulur görüşü ağır basıyor. Ha bozulmaz diyenlerde olsa da diyanet işleri başkanlığı bu konuda net ve kararlı bir duruş sergiliyor.

Orucun günlük bitme vakti ezan okunurken değişik durumlar bulunmaktadır. Diyanet İşlerinin bu konuda verdiği cevaba göre; Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama yani niyetlenme vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda o gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği zamandır. Zaten ezan da imsak vaktinin yani sabah namazının başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir daha doğru bir tutumdur.

Sahura geç kalmışız alelece bir şeyler yiyoruz ve o anda ezan başladı ve ağzımızda bulunan lokmanın veya suyun veya her hangi bir gıdanın yutulmasında ise bir sakınca görülmemektedir.

SAHURDA EZAN OKUNURKEN SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı ilgili vatandaşların özellikle Z kuşağının merak ettiği sorunun yanıtını verdi. Buna göre sahurda ezan okunduğu sırada, oruca başlama saati olan imsak vakti girdiği için yenilip içilmemelidir. Bu durumda ezan okunurken su içmek orucu bozar. O gününün orucuna niyetlenmek isteyen kişi, ancak sabah ezanına kadar bir şeyler yiyip içebilir denildi.

Siz siz olun orucunuzu tehlikeye düşürmemek için imsak vaktine beş dakika kala büyüklerin deyimiyle mutlaka ağzınızı çalkalayınız ve niyetleniniz.

Arıtma suyu faydalı mıdır? Artıma suyunun faydaları neledir?

Oruç tutmak için sahura kalkan vatandaşlar “Sahurda ezan okunurken su içmek caiz midir? Orucu bozar mı?” diye araştırıyor. Nureddin Yıldız hoca, merak edilen “Sahurda ezan okunurken su içilir mi?” sorusunu cevapladı:

“Sahurda ezan okunurken su içmek kaza gerektiren bir durumdur. İleriki zamanlarda o şekilde tuttuğunuz oruçları kaza edersiniz.”

Sahurda Ezan Başladığı An Yeme İçme Bırakılmalı mı?

Sahurda ezan başladığı an yeme içme bırakılmalı mı? ile ilgili sorulara da Nureddin Yıldız hoca, “İmsak ezanı okunsun veya okunmasın takvimdeki dakika ile beraber yemek bitmiş olmalıdır.” dedi.

Nureddin Yıldız hocanın “Sahurda ezan başladığı an yeme içme bırakılmalı mı?” sorusuna verdiği cevap şöyle:

“Orucun başlama vakti misal 05.50 ise tam 05.50 oruç için başlangıçtır. Ezan da aynı saatte okunduğuna göre ezan, oruç başladıktan sonra başlamaktadır. Buna göre de ezan başlanınca yenen her lokma oruç yemek anlamına gelmektedir. Akşam iftar vakti için de aynı şey geçerlidir. Ezan, orucun bittiği saniyede başlamaktadır. Ezanın bitmesini beklemenin gereği yoktur çünkü ezan ancak orucun bitmesi ile başlayabilir. İmsakta da bunun tersi geçerlidir. Buna göre de imsak ezanı okunsun veya okunmasın takvimdeki dakika ile beraber yemek bitmiş olmalıdır.”

 

PEKİ UNUTARAK YİYİP İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Bir kişi oruçluyken oruçlu olduğunı unutup bir şeyler yiyip içerse orucu bozulmaz. Peygamber Efendimiz konuyla alakalı, “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir” buyurmuştur (Buhari, “Savm”, 26) Ancak orucu unutarak yedik veya içtik diyelim. Nasıl olsa orucumuz bozuldu diye yemeye içmeye devam edersek işte o zaman yandık demektir. Çünkü bu durumda 61 gün kaza gerektirir. Onun için çok dikkatli olmalıyız.

SAHURA NE KADAR KALDI?

 

DİYANET EZAN OKUNURKEN SU İÇMEK YEMEK YEMEK İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Ramazan ayında en çok cevap aranan sorulardan biri de ezan okunurken “su içme” konusu oldu. Peki, Diyanet ezan okunduğu esnada su içme konusuna ne yanıt veriyor. Ezan okunurken su içilir mi?

”Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur”

 

SAHUR DUASI NASIL YAPILIR?

İşte Sahur duası…

Ey Bu Gecenin ve Biraz Sonra Yapacağımız Sahurun Rabbi Olan Allah’ım!

Bugün ki orucumuza senin rızan için niyet ediyoruz sen hepimize kolaylık eyle.

Bizi İftarlara Ulaştırırken Günahlarımızdan Arınmış Olarak, sağlık ve sıhhat içinde Orucumuzu Açmayı Nasip Eyle. Amiiin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.