enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Pompeiopolis mi Taşköprü mü (İşte Kastamonu Taşköprü İlçesinin isim hikayesi ve Tarihçesi)

Taşköprü İlçesinin Antik çağlara kadar uzanan zengin ve köklü bir tarihi vardır. M.Ö. 64 yılında kurulan Paflagonya’nın eyalet merkezi olan “POMPEİOPOLİS” höyüğü bugünkü Taşköprü İlçesinin Zımbıllı tepesinde bulunmaktadır.

Pompeiopolis mi Taşköprü mü (İşte Kastamonu Taşköprü İlçesinin isim hikayesi ve Tarihçesi)
27 Ocak 2022 12:52
A+
A-

Pompeiopolis mi yoksa Taşköprü mü? Kastamonu Taşköprü İlçesinin isim hikayesi nasıldır?

Kastamonu Taşköprü ilçesinde tarih boyunca hangi Uygarlıklar Hüküm Sürmüştür?

Taşköprü’yü kim ne zaman yaptırmıştır? Kastamonu Taşköprü ilçesiyle ilgili tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Kastamonu Taşköprü İlçesi tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Sırasıyla, Gasgallar, Etiler, Dorlar, Paflagonyalılar, Kimmerler, Lidyalılar, İranlılar, Kapadokyalılar, Helenler, Pontuslar, Bitinyalılar, Romalılar (Bizanslar), Danişmendliler, Çobanoğulları ve Osmanlılar bu yörede hüküm sürmüşlerdir

İlçenin Antik çağlara kadar uzanan zengin ve köklü bir tarihi vardır. M.Ö. 64 yılında kurulan Paflagonya’nın eyalet merkezi olan “POMPEİOPOLİS” höyüğü bugünkü Taşköprü İlçesinin Zımbıllı tepesinde bulunmaktadır. Akropol olarak kullanılan tepede eyalet valisinin sarayı, mabet ve ileri gelenlerin evlerinin bulunduğu bilinmektedir. Buradan çıkan kalıntıların bir kısmı halen Kastamonu müzesinde korunmaktadır. Uzmanların ve arkeologların İzmir Efes antik kentinin ve Gaziantep Zeugma’ın bir benzeri olarak gördükleri antik kent, gün ışığına çıkarıldığında Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Pontus Rum, Roma ve Bizans dönemindeki medeniyet ve uygarlıklara ışık tutacaktır.

Sarımsağı ile ünlü İlçeye adını veren asırlara tanıklık etmiş ve asırlarca yaşayacak olan Taş-Köprü İlçe girişinde Gökırmak üzerine Yağmur Beyin oğlu Ali Bey tarafından 1366 yılında Celalettin Beyazıt adına yaptırılmıştır. 68.58 metre uzunluğundaki 7 gözlü sanat şaheseri “ Estetik Dalga Kıranlarıyla” Türk kültürünün haşmet ve tevazuunu günümüze taşıyan bir tarih hazinesidir.
1460 yılına kadar Çobanoğullarının yönetiminde kalan Taşköprü 1460 yılında Osmanlı yönetimine girmiş ve Kastamonu Sancağına bağlı bir birim haline gelmiştir.
Fatih Sultan Mehmet zamanında (l460) 1292 yılından beri devam eden Candaroğulları hâkimiyetine son verilmiş ve Osmanlı hâkimiyeti başlamıştır.

1869 yılında Belediye Teşkilatı kurulan Taşköprü İlçesi geniş toprakları, nüfus yoğunluğu ve köylerinin çokluğuyla (126) Kastamonu’num en büyük İlçelerinden birisidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.