enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Peygamber Efendimize (s.a.v.) salavat göndermenin en ideal yolu (Salavat nasıl getirilir) – Bereket ve şefaat kaynağı

Peygamber Efendimize (s.a.v.) salavat göndermenin en ideal yolu… Salavat nasıl getirilir? sorusunun cevabı…

Peygamber Efendimize (s.a.v.) salavat göndermenin en ideal yolu (Salavat nasıl getirilir) – Bereket ve şefaat kaynağı
A+
A-

Bütün Müslümanlar günlük ibadetlerinde Hz. Muhammed’e salat dileyerek salavat okurlar. Arapça salavat kelimesi , “dua” anlamına gelen salat kelimesinin çoğuludur . Kur’an-ı Kerim’deki rehberliğe dayanarak, Müslümanların Peygamber’e ilahi nimetleri istemeleri için çeşitli salavat biçimleri gelişmiştir. Salavat okumak aynı zamanda müminler için bir lütuf, bereket ve şefaat kaynağı sayılır.

SALAVAT NASIL GETİRİLİR

Soru:

Ben, şartlara göre günde 50 ila 100 defa Peygamber Efendimize salat edenlerdenim. Ben: “Allahümme salli ‘ala Muhammedin ve aali Muhammed (Allah’ım, Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine salât eyle)” derim. Bana Resûlullah’a salât okumamın eksik olduğunu söyleyenler var. Bize -Allah sizi hayırla mükâfatlandırsın- insanlığın efendisine salât etmenin en ideal yolu nedir ve benim bu yaptığım şeklim gerçekten eksik midir, söyler misiniz?

Cevap:

Hamd Allah’a mahsustur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e salât getirmek, İslam’da teşvik edilen ibadetlerin en büyüklerinden olup, bir insan için dünya ve ahirette en faydalı dualardan biridir. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)’i sevmenin, hürmet etmenin, hürmet etmenin ve onun hakkını vermenin gereğidir.

İnsanlığın efendisine (Allah’ın selamı ve bereketi onun üzerine olsun) salat göndermenin ideal yolu ile ilgili olarak, bunu yapmanın çeşitli yolları vardır ve bunları Sıfat Salaat-i Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) kitabında bulabilirsiniz. Allahu aleyhi ve sellem), el-Allaame el-Elbaani (Allah ona rahmet etsin), s. Riyad’da Mektebat el-Ma’arif tarafından yayınlanan baskının 165’i [bu kitap İngilizce olarak The Prophet’s Prayer Tarifed olarak mevcuttur]. Bu yolların en sağlamı ve en bilineni, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in ashabına (Allah onlardan razı olsun) kendisine nasıl salat etmeleri gerektiğini sorduklarında öğrettiği iki yoldur. (Allah’ın salât ve selâmı onun üzerine olsun). Bu iki yol aşağıdaki gibidir:

~1~

“Allahumme salli ‘ala Muhammed ve ala ali Muhammed kama salayta ‘ala İbraahim ve ‘ala aali İbraahim, inneke hameedun majeed. Allahumme baarik ‘ala Muhammed ve ala aali Muhammed kama baarakta ‘ala İbraahim ve ala ali İbraahim, inneke hameedun mecied (Ya Allah, İbrahim’e ve Hz. İbrahim; Sen gerçekten övgüye layıksın, şan ve şeref dolusun. Allah’ım, İbrahim’e ve İbrahim’in ailesine salat ettiğin gibi, Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine de salât et; gerçekten sen övülmeye layıksın, şan ve şeref dolusun.) .”

Buhari (3700) ve Müslim (406) tarafından Ka’b ibn ‘Ajrah’ın (Allah ondan razı olsun) hadisinden rivayet edilmiştir.

~2~

“Allaahumme salli ‘ala Muhammedin ve ala azwaajihi ve zürriyyatihi kama salayta ‘ala İbraahim, ve baarik ‘ala Muhammedin ve ‘ala azwaajihi ve zürriyyatihi kama baarakta ‘ala aali İbraahim, inneke hameedun majeed (Allah’ım, salatını gönder) İbrahim’e salat ettiğin gibi, Muhammed’e, onun zevcelerine ve zürriyetine de rahmet et ve İbrahim’in ailesine salât ettiğin gibi, Muhammed’e, onun zevcelerine ve zürriyetine de salat et. Muhteşem).”

Buhari (3369) ve Müslim (407) tarafından Ebu Humeyd es-Saa’idi’nin (Allah ondan razı olsun) hadisinden rivayet edilmiştir.

Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) en şerefli ve en iyi olandan başkasını seçmedi.

Bakınız: Rawdat et-Taalibeen, en-Nevevi (11/66); Feth el-Baari, İbn Hacer (11/166); Sıfat Salaat-i Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem), el-Albaani, s. 175; el-Mevsû’a el-Fıkhiyye el-Kuveytiyye, 27/97

Sünnet ve şeriata uymak için, rivayet edilen versiyonlar arasında geçiş yaparak, bazen birini bazen de diğerini okuyarak kullanılan ifadeleri değiştirmek ve her zaman bir versiyonu okumak diğerini ihmal etmeye yol açmaması için daha iyidir. ki bu da kanıtlanmıştır ve bunu yapmanın, her zaman yalnızca birini okuyarak diğerini okumayarak elde edilemeyecek birçok başka faydası vardır.

Ancak şunu da belirtelim ki, bu ibarelerin bir araya getirilip karıştırılarak hepsinin bir araya getirilmesi emredilmemiştir; Aksine bu, bazı alimlerin belirttiği gibi sünnete aykırıdır.

Bakınız: Mecmûu’l-Fetâvâ, İbn Teymiyye (22/335, 458; 24/242, 247); Jala’ al-Ifhaam, İbnü’l-Kayyim (s. 373); Qawaa’id ibn Receb (s. 14); Eş-Şerhu’l-Mumti’, İbn Useymin (2/56, 65; 3/29, 98).

Bütün bunlar, namazda teşehhütten sonra ona salât-ü selâm getirmekle ilgilidir.

Namaz dışında “Allahümme salli ala Muhammedin ve aali Muhammed (Ya Allah, Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine salat eyle)” diyerek O’na (Allah’ın selamı ve selamı ona) salat göndermeye gelince. Arkadaşınızın demek istediği, anlatılanların tamamıyla karşılaştırıldığında eksik olduğu, o zaman bu doğrudur. Fakat kastettiği, bunun geçerli olmadığı veya Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’e salat etmek sayılmadığıysa, o zaman durum böyle değildir; Daha doğrusu Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e salât getirmektir ve lafzı doğrudur ve amacına uygundur. Âlimler hâlâ, “Allahümme salli ala Muhammed” veya “sallallahü aleyhi ve sellem” (Allah ona salat ve selam etsin) ve benzeri diyorlar. Konunun kapsamı geniştir inşaAllah.

El-Hafız ibn Hacer, Feth el-Baari’de (11/166) alimlerin çoğunluğunun, kendisine salat etme amacını yerine getiren herhangi bir ifadenin kabul edilebilir olduğunu düşündüğünü, ancak namazda kişinin yukarıda belirtilen ifadeye uyması gerektiğini belirtmiştir. Sünnete ve Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)’den rivayet edilenlere uymak için rivayet edilenlerin hiçbir kısmını atlamamak.

Bu ifadeyle ilgili olarak da, selam vermek değil, salat göndermekle sınırlıdır, halbuki Allah Teâlâ, bize, buyurduğu gibi, hem salât hem de selam göndermemizi emretmiştir (anlamın yorumlanması). ):

“Allah, Peygamber (s.a.v.)’e ve aynı zamanda meleklerine de salat (Rahmet, Lütuf, Lütuf, Rahmet vb.) göndermektedir (Allah’tan ona salat ve mağfiret dileyin). Ey iman edenler! Ona (Muhammed (s.a.v.)) salat edin (Allah’tan bereket dileyin) ve onu İslami selamlaşma şekliyle (selam, yani Es-Selamu Aleyküm) selamlamalısınız (selam etmelisiniz)”

[el-Ahzâb 33:56].

Alimler, kişinin selamsız sürekli salavat (bereket) zikretmesinin veya salavatsız selam vermenin mekruh olduğunu belirtmişlerdir. Fakat her ikisini de zikrederse veya bazen tek başına salâvatı, bazen de tek başına selamı zikrederse, ayete uymuş olur. Ve Allah en iyisini bilir.

Bk.: Feth el-Baari, 11/167

Ve Allah en iyisini bilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.