enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Neden Kabus Görürüz (Kabuslar Neyin Uyarısı ve İşaretidir?)

Kabuslar, çoğunlukla REM (hızlı göz hareketi) uykusu sırasında, uyku süresinin sonuna doğru ortaya çıkan ve uyandıktan sonra unutulmaz olan, genellikle canlı görüntülere sahip, sıkıntı veren rüyalardır. Kastamonu Haber ekibimiz sizler için araştırdı.

Neden Kabus Görürüz (Kabuslar Neyin Uyarısı ve İşaretidir?)
10 Ocak 2024 11:15
A+
A-

Aslında Uyarı Olabilecek Yaygın Kabus Görme Sebepleri

Çoğu durumda, bir rüya sadece bir rüya olsa da, bazıları için kabuslar, altta yatan bir zihinsel sağlık bozukluğunun, tıbbi durumun veya derinlemesine düşünme ve değişim ihtiyacının uyarıları olabilir.

Kabuslar Neden Oluşur?

Kabusların neden ortaya çıktığına dair birçok teorinin ortak noktası, kendimize ve çevremize ilişkin algımızı pekiştirmek ve değiştirmek için anılar ve duygular üzerinde çalışmayı içerir. REM uykusu sırasında, hafıza ve duyguyla ilgili beyin alanları, prefrontal alanların organize etmeye, düzenlemeye ve yeniden çerçevelemeye çalıştığı rüya öğelerini üretir.

REM sırasında uyuyan beyin, otonom sinir sistemi tepki vermeden (örn. artan kalp atış hızı, ağır nefes alma vb.) rahatsız edici düşünce ve duyguları dikkate alabilir; Bu desomatizasyonun uyanık yaşamımızda çevremize uyum sağlamamıza yardımcı olduğuna inanılıyor. Ancak rüya unsurları aşırı derecede sıkıntı verici olduğunda normalde otonom tepkiyi yumuşatan mekanizmalar başarısız olur. Sonuç, az önce yaşanan kabusun anısıyla birlikte uykudan aniden otonomik bir uyanmadır.

Kabus Görmenin Altta Yatan Nedenleri

  1. Geçmiş Travma

Travma kabus görmenin en önemli bir bileşeni olabilir. Araştırmalara göre travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) olan bireylerin %67-75’i aynı zamanda kabus bozukluğu da yaşamaktadır. Bu bireyler için kabuslar gerçek geçmiş olaylara benzeme eğilimindedir ve tekrarlayıcıdır. Çocukluk travması veya cinsel travma gibi travmalar , yıllar hatta on yıllar sonra bile kabusların ve diğer akıl sağlığı semptomlarının altında yatan neden olabilir.

  1. Gelecekteki Travmaya Karşı Savunmasızlık

Kabuslara katkıda bulunan travmanın yanı sıra araştırmalar, sık sık kabus gören kişilerin gelecekte travmaya karşı daha savunmasız olduklarını da ortaya çıkardı. Genetik ve kişilik özellikleri gibi faktörler bu kırılganlığı artırabilir. Örneğin, duygusal olarak hassas olan insanlar, olmayanlara göre duygusal açıdan daha duyarlı olma, dış ve iç etkilere karşı tepkisel olma ve daha fazla kabus görme eğilimi gösterirler.

  1. Çok Fazla Stres Etkeni

İyi ya da kötü rüyaların, gün içinde yaşadığınız duygu, düşünce ve deneyimlerin işlenmesinde rolü vardır. Günlük stres etkenleri çok fazla biriktiğinde beyninizin tüm bu unsurları sindirme mekanizması aşırı yüklenir ve kabuslar ortaya çıkabilir. Kabuslar yaşıyorsanız, yaşamdaki stres faktörlerinin ve belki de yaklaşan geçişlerin neler katkıda bulunabileceğini bir akıl sağlığı uzmanıyla birlikte araştırmayı düşünün.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.