enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Neden Esneriz Esnemenin Fayda ve Zararları Nelerdir

Esneme, ağzın genişçe açılıp akciğerlere yüksek miktarda hava çekildiği, daha sonra havanın yavaşça verildiği istemsiz bir reflekstir. Esneme çoğunlukla yetişkinlerde uykudan hemen önce ve sonra, sıkıcı aktiviteler sırasında ortaya çıkar. Esneme bulaşıcı bir özelliğe sahiptir.

Neden Esneriz Esnemenin Fayda ve Zararları Nelerdir
24 Eylül 2021 15:21
A+
A-

Arada teneffüs ve exhaling , normalde normalde esneyerek dışında oluşmaz solunum döngüsünde kısa duraklama yaşayacaksınız. Esneme, genellikle ağzınız açıkken istemsiz derin bir nefes ve ardından ağzınız kapanırken daha yavaş bir nefes vermedir. 1 Size, başkasının esnemeyi bakınız birisi esneme fotoğraflarını görünce sıklıkla bulaşıcı muhtemel esneme kabul veya hatta esneme düşünürsen edilir. Bu neden oluyor?

Peki Neden Esneriz?

Esnemenin can sıkıntısı veya uykulu hissetmekle ilgili olduğuna inanılıyor . Ancak, bu aşırı basitleştirmedir. 4. Yüzyılda, Hipokrat ilk olarak esnemeyi “kötü havayı” gidermek, beyne oksijen akışını iyileştirmek ve erken ateşi belirlemek için bir yöntem olarak tanımladı.   O günlerde beri öğrendim ama o kadar biz anlamıyorum hala ettik.

Esnemenin Fayda ve Zararları Nelerdir

Esnemenin bilinen birkaç nedeni vardır:

  • Uyuşukluk veya uyku hali: Esneme genellikle uykuluyken ortaya çıkar. Esnemenin aslında uyarıcı ve uykuya dalmaya karşı bir önlem olduğuna dair bazı düşünceler var , ancak bunu destekleyecek çok az kanıt var. Esneme büyük olasılıkla sadece uykulu olmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar.
  • Azalmış uyarılma:  Daha az uyarıcı bir ortamdayken (yani sıkıldığınızda) esnersiniz. 
  • Bulaşıcı esneme: Bu, başka bir esnemeye tanık olarak tetiklenir. Bir esnemeyi düşünmenin de buna neden olduğu bilinmektedir. 
  • Kimyasal nedenler: Androjenler (Testosteron gibi), oksitosin ve Prozac ve diğer antidepresanlar gibi bazı ilaçlar esneme sıklığınızı artırabilir. 

Bunları  destekleyecek önemli kanıtları olmayan teoriler de vardır:

  • Kulak koruyucu bir mekanizma: Esnemenin östaki borusunu açarak iç kulağınız ile dış atmosfer basıncı arasındaki basıncı eşitleyebildiği doğru olsa da, kulağınızı korumak için evrimsel bir adaptasyon gibi görünmüyor. Sakız çiğnemek ve içmek gibi diğer yöntemler de iç kulağınızdaki basıncı eşitleyebilir.
  • Beyin sıcaklığının düzenlenmesi: 4  O alnında sıcak ve soğuk paket esneme olasılığınızı değiştirebileceğini gözlenmiştir. Bununla birlikte, sıcak paketin uyarılma durumunuzu azaltarak esnemeyi tetiklemesi daha olasıdır, soğuk bir paket ise uyarılmayı artırır ve esneme sayısını azaltır. Sirkadiyen ritminiz de bunda rol oynayabilir.
  • Azalan oksijene ve artan karbondioksite bir tepki: Bu bir süredir yaygın bir inanış olsa da, bunun gerçekten doğru olduğuna dair hiçbir kanıt yok. 

Sadece komutla esneyemeyeceğinizi unutmayın – bu hareket bilinçsiz bir reflekstir. Hızlı bir refleks olan fizik muayeneler sırasında yapılan sarsıntı tepkisinin aksine, uzun süreli refleks süresine sahip reflekslerin yeniden üretilmesi daha zordur.

Esneme Çeşitleri Nelerdir?

Esnemenin aslında farklı yolları olduğunu biliyor muydunuz? 

  • Burun esnemesi: Esnemenin  nefes verme aşamasında dudaklarınızı kapatarak, aslında burnunuzdan esneyebilirsiniz.
  • Açık esneme:  Esneme sırasında gözleriniz tipik olarak ya kapanır ya da şaşı olur. Gözlerinizi açık konuma getirerek/zorlayarak, aslında esnemeyi engelleyebilir veya durdurabilirsiniz. Bu yüz özelliği esneme ile ilişkili olduğundan, şaşı gözler esneme için potansiyel bir tetikleyici olduğundan, başkalarının bunu yaparak esnemesini engelleyebilirsiniz.
  • Sıkılmış dişler esneme: Esnemenin  başladığını hissettiğinizde, nefes alırken dişlerinizi sıkın. Bu, tatmin edici olmayan bir esneme olarak tanımlanma eğilimindedir.

Esnemenin Faydaları Nelerdir?

Esnemek vücuda çeşitli şekillerde fayda sağlıyor gibi görünüyor:

  • Eşitlenmiş basınç: Esneme, östaki borunuzu açarak iç kulağınızdaki basıncı eşitler. 1
  • Sosyal ipuçları:  Bir esneme, nasıl hissettiğiniz hakkında bir ipucu verebilir. Bunu bir dezavantaj olarak da değerlendirebilirsiniz.
  • Uyarıcı etki: Esnemenin, uykulu olduğunuzda uyarılmayı uyardığı ve uyanıklığı artırdığı düşünülmektedir. 7  Bu Boynun denilen karotis bedenlerinde reseptörlerinin mekanik stimülasyonu bir sonucudur.

İşte esnemenin doğru olabilecek veya olmayabilecek bazı faydaları; Bu esneme alanıyla ilgili herhangi bir araştırma yapılmamıştır:

  • Esnemek, akciğerinizin çökmesini önlemeye yardımcı olur.
  • Esneme, akciğerlerdeki yüzey aktif maddenin yenilenmesine yardımcı olur, bu da nefes almaya yardımcı olur. 8

Peki Esneme Bulaşıcı mıdır?

Hiç esneyen birini gördünüz mü ve hemen kendinizi aynı şeyi yaparken yakaladınız mı? Esnemek gerçekten bulaşıcıdır. Bulaşıcı bir esneme için üç tetikleyici vardır:

  • Birinin esnediğini görmek
  • Bir esnemenin resmini görmek
  • Bir esneme duymak

Bulaşıcı esnemenin sosyal bir anlamı olduğuna ve benzer gruplarda daha belirgin olduğuna inanılmaktadır.   Örneğin, size işte veya başka bir sosyal ortamda birileri esnemeyi görünce daha köpek esnemeyi görünce esnemek olasılığı daha düşük olabilir. Ayrıca 5 yaşından küçük çocukların erken yaşta sosyalleşme becerilerinin eksikliğinden dolayı bulaşıcı esneme yaşamadıklarına inanılmaktadır.

Esnemenin Sosyal Etkileri Nelerdir

Bazı bilim adamları, esnemenin empatik (duyguları anlama) bir işlev olarak hizmet ettiği fikrini desteklemektedir. Bu hipotezi, otizm ve şizofreni hastaları gibi esneme eğilimi daha düşük olan popülasyonları belirleyerek test ettiler.   O Şizofreni birisi aklın sağlıklı bir durumdayken, daha esneme eğilimi gözlenmiştir.

Başka bir teori, esnemenin, ruh halinizin sosyal, sözsüz iletişiminden kaynaklandığıdır. Genellikle esneme can sıkıntısı ve uyuşukluk ile ilişkilendirilir ve bu nedenle sosyal ortamlarda saygısızlık olarak kabul edilir. Ayrıca açlık ve hafif stres anlamına gelebilir. Bir dahaki sefere esnediğinizde dikkat edin – bu faktörlerden herhangi biri oyunda mıydı?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.