enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Muzun Sağlığa ve Beslenmeye Faydaları

Muz inanılmaz derecede sağlıklı, lezzetli meyvelerden biridir. Bu onları sağlıklı beslenmeyle ilgilenen herkes için mükemmel bir seçim yapar.

Muzun Sağlığa ve Beslenmeye Faydaları
6 Nisan 2022 17:55
A+
A-

Muz inanılmaz derecede sağlıklı, lezzetli meyvelerden biridir. Bu onları sağlıklı beslenmeyle ilgilenen herkes için mükemmel bir seçim yapar.

İşte muzun faydaları;

Kan şekeri düzeylerini iyileştirebilir

Muz çözünür lif açısından zengindir. Sindirim sırasında, çözünür lif bir jel oluşturmak için sıvı içinde çözünür. Muzlara süngerimsi dokusunu veren de budur. Olgunlaşmamış muzlar ayrıca vücudunuz tarafından sindirilmeyen dirençli nişasta içerir. Bu iki lif türü birlikte yemeklerden sonra kan şekeri seviyenizi azaltabilir. Ayrıca, midenizin boşalmasını yavaşlatarak iştahınızı düzenlemeye yardımcı olabilirler. Bu, daha yüksek karbonhidrat içeriğine rağmen, muzların sağlıklı bireylerde kan şekeri seviyelerinde büyük artışlara neden olmayacağı anlamına gelir.

Sindirim sağlığını destekleyebilir

Diyet lifi, gelişmiş sindirim de dahil olmak üzere birçok sağlık yararına bağlanmıştır. Bir orta boy muz, yaklaşık 3 gram lif sağlar .
Olgunlaşmamış muzda bulunan lif türü olan dirençli nişasta bir prebiyotiktir. Bazı test tüpü çalışmaları, pektinin kolon kanserine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor, ancak bu yararı doğrulamak için insanlarda araştırmalara hala ihtiyaç var.

Muzun Sağlığa ve Beslenmeye Faydaları

Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir

Muzun kilo kaybı üzerindeki etkilerini doğrudan test eden bir çalışma yok. Bununla birlikte, bu popüler meyve, onu kilo vermeyi kolaylaştıran bir yiyecek haline getirebilecek çeşitli özelliklere sahiptir.  İlk olarak, muzlar nispeten az kaloriye sahiptir. Ortalama bir muz 100’den fazla kaloriye sahiptir, ancak besleyici ve doyurucudur. Sebze ve meyvelerden daha fazla lif yemek, tekrar tekrar daha düşük vücut ağırlığı ve kilo kaybı ile ilişkilendirilmiştir

Kalp sağlığını destekleyebilir

Potasyum, kalp sağlığı, özellikle tansiyon yönetimi için hayati önem taşıyan bir mineraldir. Önemine rağmen, az sayıda insan diyetlerinde yeterli potasyum alır .
Uygun bir şekilde, muzlar harika bir potasyum kaynağıdır.
Potasyum açısından zengin bir diyet kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, daha eski araştırmalara ve hayvan çalışmalarına göre, bol miktarda potasyum tüketen kişilerin kalp hastalığı riski %27’ye kadar daha düşüktür. Dahası, muzlar, kalp sağlığı için önemli olan başka bir mineral olan magnezyum için günlük değerin %8’ini içerir.

Böbrek sağlığını iyileştirebilir

Potasyum, sağlıklı böbrek fonksiyonu ve kan basıncı regülasyonu için hayati önem taşır (19). Potasyumun büyük besin kaynakları olan muzlar, böbreklerinizi sağlıklı tutmak söz konusu olduğunda özellikle faydalı olabilir. Erken evre kronik böbrek hastalığı olan 5.000’den fazla kişiyi içeren bir çalışma, potasyumu daha düşük kan basıncına ve böbrek hastalığının daha yavaş ilerlemesine bağladı. Öte yandan, geç evre böbrek hastalığı olan veya diyalize giren bazı kişilerin potasyum alımını kısıtlamaları gerekir. Bu kategorilerden birine giriyorsanız, potasyum alımınızı artırmadan önce sağlık ekibinizle görüşün.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.