enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Müslüman’nın Miracı Namazdır (Namaz Mü’mini Yükseltir ve Yüceltir)

Miraç aklı aşan bir olaydır. Sadece Miraç mı? Allah’ın sonsuz kainatı da insan aklını aşıyor. Bugün astronomi alimleri ancak 1. kat gök üzerinde çalışıyorlar. Yalnız 1. kat gökte 40 milyar gök cismi olduğunu söylüyorlar. Diğer 6 semadan kimsenin haberi yok.

Müslüman’nın Miracı Namazdır (Namaz Mü’mini Yükseltir ve Yüceltir)
27 Şubat 2022 12:00
A+
A-

Bismillahirrahmanirrahim;

MİRACI ANLA, MANEVİ DERECELERE YÜKSEL

Muhterem kardeşlerim!

Bu gece İslam tarihinin en önemli gecelerinden birini yaşayacağız: Miraç gecesi! Allah Rasülü’nün (s. a. v.) şahsında yaşanan Miraç olayı, Müslümanlara manevi dereceler aşmanın ve yükselişinin sırlarını açıklamaktadır.

Allah Rasülü (s. a. v.) müşriklere karşı Tevhid (Allah’ı birleme) mücadelesi veriyordu. Müşriklerin dünya şartları içinde Müslümanlara vermediği sıkıntı kalmadı. Alay, hakaret, işkence, tehdit, şiddet, boykot… Hepsini yaptılar… Rasül (s. a. v.) direndi.

Bir de Miraç senesinde Efendimizin (s. a. v.) iki teselli kaynağı olan Hz. Hatice (r. a.) ve Amcası Ebu Talip arka arkaya vefat ettiler. Bütün bu yaşananlar Allah Rasülü’nü (s. a. v.) çok üzdü. Rabbimiz, elçisini ferahlatmak için onu Miraç gibi bir mucizeyle ödüllendirdi.

Miraç iki kademede tecelli etti: 1. Dünyadaki bölümü: Allah Rasülü’nün (s. a. v.) gecenin bir vaktinde Mescid-i Haram’dan (Kabe) alınıp, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmesi. Buna “İsra” da denir. 2. Rasül’ün (s.a.v.) Mescid-i Aksa’dan Allah katına yükselmesi (Miraç)

MİRAÇ BİR MUCİZEDİR, İMANLA ANLAŞILIR

Kardeşler! Allah Rasülü (s.a.v.) Allah’ın kudretinin bir sonucu olarak gecenin bir vaktinde Burak isimli bir binekle Kudüs’e götürülmüş ve daha sonra melekut (gökler) alemine yükselmiştir. Birinci kat semaya (Sidre-yi Münteha) kadar, Efendimize (s. a. v.) Cebrail (a. s.) eşlik etti.

2., 3., 4., 5., 6., 7. kat semaya yükselişi ise Refref isimli bir binekle gerçekleşti. Miraç hem ruh ve hem bedenle oldu. Allah Rasülü (s.a.v.) Rabbimize iki yay arası kadar yaklaştı. Rabbimizi gördü ve O’nunla konuştu. Olay Necm Suresi, 9. ayette şöyle anlatılır:

“Rasül Allah’a Kabe Kavseyn miktarı, hatta daha yakın şekilde yaklaştı.” Kabe Kavseyn iki yay arası mesafedir. Peki, bu kadar çok mesafe “gecenin bir vaktinde” gerçekleşebilir mi? İşte burada akıl devreden çıkıyor, iman devreye giriyor: Allah’ın kamil kudret oluşu.

Miraç aklı aşan bir olaydır. Sadece Miraç mı? Allah’ın sonsuz kainatı da insan aklını aşıyor. Bugün astronomi alimleri ancak 1. kat gök üzerinde çalışıyorlar. Yalnız 1. kat gökte 40 milyar gök cismi olduğunu söylüyorlar. Diğer 6 semadan kimsenin haberi yok.

MÜ’MİN MİRACI NAMAZDIR! NAMAZ KULU YÜKSELTİR

Kardeşler! Allah Miraç olayıyla bize bazı sırları açıyor. Bunların miktarı oldukça az. Özellikle Miraç vesilesiyle Allah’ın en “Emin” kulu aracılığı ile kullarına gönderdiği “Miraç hediyeleri” bizim bazı konularda ufkumuzu açıyor. Konu üzerinde “tefekküre” sevk ediyor.

Neydi Miraç hediyeleri: 1. Dünyada Allah’a şirk (ortak) koşmadan ölen her insanın eninde sonunda cennete gireceği müjdesi. Rabbimiz eğer manevi dereceler elde etmek isterseniz “şirkten uzak duracak; Rabbinize Kur’an’da anlatıldığı gibi inanacaksınız” diyor.

2. Beş vakit namaz: Efendimiz namaz konusunda “Namaz mü’minin miracıdır” buyuruyor. Allah Rasülü’nin Rabbimize Kabe Kavseyn kadar yaklaştığı gibi; kul namaz sayesinde Rabbine yakın olmuş olur. Kulun Allah’a en yakın olduğu ibadet namazdır. Özellikle secdede!

3. Bakara Suresi 275 ve 276. ayetler. (Amene’r Rasülü) Burada hem iman esasları anlatılır, hem de kulun Allah’a yaklaşma ölçüleri verilir. “Allah insana gücü yetmediğini yüklemez” gibi. Miraç gecelerinizi tebrik ederim. Allah’a emanet olunuz, benim can kardeşlerim!

Şakir Tarım
Milli Gazete Yazarı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.