enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Mevsim Alerjisinin 9 Belirtisi

İlkbahar ve yaz, bazıları için eğlenceli ve diğerleri için ürkütücüdür çünkü birçok alerji mevsimi belirtisinin başlangıcına işaret eder.

Mevsim Alerjisinin 9 Belirtisi
27 Haziran 2022 17:13 | Son Güncellenme: 27 Haziran 2022 18:20
A+
A-

Ağaçlardan ve otlardan gelen birçok polen ve spor havayla taşındığından ve alerji semptomlarını tetikleyebildiğinden, bu iki mevsim alerji sorunlarıyla ilişkilidir. Alerji mevsimi, bulundukları yer ve yaşadıkları ve çalıştıkları havada mevsimlik ağaçlar ve belirli polenler nedeniyle herkes için farklıdır. Örneğin, kanarya otu poleni sonbahar aylarında daha yaygındır, bu nedenle bu özel polene duyarlı kişilerde yalnızca sonbaharda alerji semptomları gelişir.

Mevsimsel alerji semptomları hırıltı, kaşıntı, burun akıntısı ve şişmiş, tahriş olmuş gözleri içerir. Doğru tanı için ve duyarlı bireylerde ciddi immünolojik yanıtı önlemek için sıklıkla bir tıp uzmanı tarafından yakından izlenmeleri gerekir.

Alerji mevsimi belirtileri, kişinin bağışıklık sistemi duyarlılığına bağlı olarak çeşitli şekillerde ve derecelerde ortaya çıkar. İlaçlar bu semptomların bazılarını hafifletmeye yardımcı olurken, diğerleri tetikleyicilere maruz kalmaktan kaçınmayı gerektirebilir. Saman nezlesi olan bir bireyde bu semptomlardan bir veya daha fazlası olabilir.

İşte Mevsim Alerjisinin 9 Belirtisi

1. Kaşıntı

Kaşıntı, vücudunuzdaki bir tür beyaz kan hücresi olan mast hücreleri histamin adı verilen bir kimyasal salgıladığında ortaya çıkar. Kaşıntı, vücudun bir alerjene maruz kalan bölgesine bağlı olarak gözler, burun veya cilt gibi belirli alanlarda lokalize olabilir veya genel olabilir.

2. Kuru öksürük

Postnazal akıntıdan kaynaklanan boğaz tahrişi, alerjilerle ilişkili karakteristik bir kuru öksürüğe neden olur. Postnazal akıntı, burun boşluğunun arkasından boğaza doğru birikmiş sıvı ve mukusun akışıdır.

3. Hırıltı

Hışıltı, astımlılarda veya aşırı duyarlı hava yollarına sahip kişilerde en sık duyulan ıslık sesidir. Solunum alerjenlerinin girişi, akciğerlerde küçük hava yollarını biriken ve tıkayan sıvıların ve mukusun salınmasına neden olur.

4. Burun akıntısı

Solunan havadaki alerjenler, burunda biriken ve burun dışına akan sıvıların üretimini tetikler. Nazal sekresyonlar genellikle berraktır ancak mukoid görünebilir.

5. Hapşırma

Bu, polen, toz ve burundaki diğer hava parçacıkları gibi yabancı cisimler nedeniyle bir refleks tepkisidir. Hapşırma, burun tahriş edici olan solunan havadaki alerjenleri dışarı atmak için bir savunma mekanizması olarak hizmet eder.

6. Şişmiş gözler

Göze maruz kalan alerjenler, gözlerde doku şişmesi ile birlikte lokal bir inflamatuar reaksiyonu uyarır. Bazı insanlarda bu, vücudun gözlerdeki yabancı partikülleri temizleme yöntemi olan göz yaşıyla ilişkili olabilir.

7. Boğaz ağrısı

Solunan alerjenler, burunda biriken ve boğaza akan sıvı ve kalın mukus üretimine neden olarak boğaz ağrısına neden olur.

8. Kırmızı gözler

Gözlerdeki lokal inflamatuar reaksiyon, göz kızarıklığı ve göz rahatsızlığı olarak ortaya çıkan kan akışını arttırır.

9. Baş ağrısı

Enflamatuar sıvı ve mukus, kafatasındaki hava boşlukları olan nazal sinüsleri tıkadığında klasik bir donuk baş ağrısı oluşabilir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.