Maskeleri Ne Zaman Çıkaracağız
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta 1955’te Kayseri’de doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’ni (1973) ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni (1979) bitirdi. 1984’te göğüs hastalıkları uzmanı, 1986’da doçent, 1996’da ise profesör oldu.
Dünya geçen yıldan bu yana Çin’de ortaya çıkıp bütün ülkelere yayılan Covid19 virüsü ile savaşmaktadır. Virüs görüntüleri ilk ortaya çıktığı zaman virüse dair sorulan sorular, ülkemize girmesiyle artarak devam etmiştir. Bir yıldır ana gündemimiz Covid-19’dur. Bazı sorulara cevap bulabilmiş bazı sorulara ise hala cevap aramaktayız.1-) Maskeleri ne zaman çıkaracağız ? Tüm bu soruları Prof. Dr. Mustafa Küçükusta cevapladı.
İşte sorular ve cevapları
1-) Maskeleri ne zaman çıkaracağız?
Ne Zaman normale döneceğimize net olarak bir tarih vermek mümkün değildir. Ben bunu daha çok temenni olarak söylüyorum İnşallah yaz ayına doğru Mayıstan sonra virüse insanların bağışıklık kazanmasıyla aşıların başlamasıyla salgının hafifleyeceği kademeli olarak kısıtlamaların azalacağını temenni ediyorum.
2-) Covid19 mutasyona uğradı mı?
Virüste mutasyon olması bekleniyordu yani yapısında bir değişiklik olması umut ediliyordu. Bu değişiklikler hep meydana geliyor virüste yüzlerce binlerce mutasyon meydana geldi. Fakat bugüne kadar meydana gelen mutasyonlar virüsün hastlaık yapmasında herhangi bir değişiklik yapmadı.
3-) Koronavirüs ilk ne zaman ortaya çıktı?
Koronavirüs dediğimiz virüs ailesi ilk keşfi 1950-60 yıllarına dayanıyor. Yakın senelere kadar insanlarda nezle soğuk algınlığı gibi hastalıklar yapıyordu. Ama bunlar doktora gitmeden kendi kendine atlatılabilen bir virüstü. Tabi daha sonra diğer virüsler gibi antijenik yapıları değişti daha sonra ilk kez 2003 yılında “Sars” ismiyle bilinen bir hastalık ortaya çıktı.
4-) Covid19’un diğer virüslerden farkı nedir?
Covid-19 da Koronavirüs ailesi dediğimiz aileden bir virüs türü fakat bunun çok başka özellikleri var en önemli özelliği hücrelere çok daha iyi yapışması ve çok hızlı bir şekilde yayılmasıdır.
5-) İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonlu virüs daha mı tehlikeli?
Bu virüsün sürekli mutasyon geçirdiğini biliyoruz. Geçtiğimiz haftalar da İngiltere’den yapılan açıklama bütün dünyada endişe yarattı. Virüsün üzerindeki S proteininde bir mutasyon gerçekleşti ve kısa süre sonra bu mutasyonlu virüsün Avrupa’nın bir çok ülkesinde hatta Amerika’da da ortaya çıktı. Bu mutasyon İngiltere’den gelen raporlara göre ölüm riskini arttırmadğı gözüküyor.
6-) Covid19 kimlerde ağır geçiyor?
Herkesde bir hastalık tablosu ortaya çıkmıyor hepimiz etraftan gördük hiç belirti olmadan da atlatan insanlar var. Oluşan belirtiler ise özellikle gençlerde ve altta yatan bir hastalığı olmayanlarda hafif belirtilerlede doktora gitmeden geçebiliyor. Başka bir hastalığı olanlar yaşlılar ise hastalığı çok ağır çok zor şekilde geçiriyor. Kimi zaman solunum cihazına bağlı hastende yatmayı icab etti.
7-) Sigara içenler Covid19’dan etkilenmiyor mu?
Sigara kesinlikle hayatta olmaması gereken bir şeydir. Kesinlikle sigara içilenn ortamlarda bile bulunmamaya dikkat etmeliyiz.
8 -) Çin’de ortaya çıkan sokakta yığılan insan görüntüleri bizde neden yaşanmadı?
Televizyonlarda hepimiz gördük ilk çıktığı zaman bu hastalık yolda aniden insanlar bayılıyordu. Bu hastalığın solunum yolu enfeksiyonu olduğu şeklinde bir algımız düşüncemiz vardı. Yani bu virüs burundan giriyor boğazdan giriyor ama bu virüsün böbreklere kalbe gittiği hakkında hiç bir fikrimiz yoktu. İlerleyen dönemde anlaşıldı ki sadce solunum yolunda değil damarlara girip damar iltihabına neden olduğu anlaşıldı.
9-)Virüsler neden hep Çin’den geliyor?
Belki insanlarla hayvanların çok yakın olması ve kalabalıktan olduğuna dair fikirler var. Çin’in yanında Hong Kong gibi Asya ülkeleride de geçmişte bu kadar olmasa da salgın virüs çıkan ülkelerdendir.