enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Makina Mühendisi Prof. Dr. Şefik Okday Kimdir

Yüksek mühendis, yazar Ahmet Şefik Okday, 1909 yılında Berlin’de doğdu. İlkokula Beyoğlu’ndaki Alman Lisesi’nin ilkokul kısmında başlayan Okday, Dünya Savaşı sonunda Almanlar’ın yenilmesi sonucu okulun da kapanmasıyla Galatasaray Lisesi’ne geçti. Lise’nin 1929 mezunlarından olarak okulu bitiren Şefik Okday, liseden sonra Berlin Üniversitesi’nde yüksek mühendislik eğitimi aldı ve 1936’da Türkiye’ye döndü…

Makina Mühendisi Prof. Dr. Şefik Okday Kimdir
A+
A-

Rahmetli Prof. Şefik Okday Hocam 1909 da Berlinde doğmuştur…

Son sadrazam Tevfik Paşa nın torunudur..

Sonra dan Profesör payesi verilmiştir devlet tarafından ve dolayısıyla Doktor değildir ama Hocaların hocasıdır Mekanik Tasarım alanında yaptığı çalışmalar Türk Makina Mühendisliği literatüründe adeta kale gibi bugün bile dimdik ayaktadır…

Binlerce sayfa Almanca ve İngilizce literatürü taramış Türkçeleştirmiştir…

Bugün bile biz yeni bir dişli şanzuman tasarımı yaparken Hocanın 6 ciltlik Makina Elemanları kitabına bakar oradaki formülleri kullanırız ve hiçbir şekilde test deney yapmadan piyasaya sunarız zira Hoca zaten muazzam bir birikimi kitaplarında ortaya koymuştur…

Türkiye bugün Ana Muharebe Tank Motoru ve Şanzumanı, Reaktör Kazanları, Kıtalar Arası Balistik Füze ve Kompleks Kimyasal ve Mekaniksel bileşenlerin tasarımı konusunda yeterli Hoca ve Akademisyene sahip değildir maalesef önce bu konu çözülmelidir…

Bilgisayar ve yazılım konusu yetenekli mühendislerimiz tarafından çözülür bir şekilde ancak Motor Dinamiği ve Tasarımı konusu son derece zorlu bir iş ve şampiyonlar ligidir adeta…

Türkiye bugün halen Tümosan gibi motor tesislerinde bile alt yapı olarak lisans haklarını almış olduğu projeler üzerinden gider…

Bu iş bu konu için Türkiye 1950 ve 60 ve 70 li yıllarda yetiştirdiği Şefik Okday İsmail Hakkı Öz Necmettin Erbakan Selim Palavan ve benzerleri gibi teorik ve pratik çok çok iyi yetişmiş bilim adamları yetiştirmesi lazım..

Bir freze tezgahı veya torna tezgahı tasarımı gibi değil son derece kompleks kimyasal mekaniksel ve malzeme birimlerinin terkibi ve hesabı gerekir motor ve şanzuman dinamiği konusunda…

Rusya da bu tür adamlar vardır Doğu Avrupa da vardır Avrupa da zaten var ve hattı zatında yüzbinlerce sayfa katalog ve klasör birikimi var adamların ellerinde….

Efendim bizde yapacağız tabikede yapacağız pilavdan dönenin kaşığı kırılsın da siz bana Common Railin DSG şanzumanın TDI sisteminin bütün bileşenlerini ve tasarımını anlatacak Türkiye de bir kaç tane Akademisyen gösterin…

Prof. Dr. Şefik Okday Kimdir

Fabrikalar ve mevcut mühendis kadroları bu işin içinden çıkamaz…

Çıkabilseydi şimdiye 50 defa yapılırdı…

Selim Palavanı Hikmet Binarkı Güher Dosdoğruyu İsmail Hakkı Özü Şefik Okdayı Gazanfer Harzadını ya yeniden diriltin yada yenilerini yetiştirin…

Başka türlü bu iş lastik gibi uzar da uzar…

Bu arada ben atölye de Tornamın başındayım en az 1 milyon tane mühtelif boyutlarda dişli 100 bin adet saft 120 bin şanzuman kutusu yapmış bir firma olarak bizim bile bu işlere aklımız fikrimiz ilmimiz yetmez yetmiyor da…

Ama ben bu sevdadan geberip son nefesimi verene kadar da vazgeçmem oda ayrı bir inat ve iddia…

 

Biyografi…

Yüksek mühendis, yazar Ahmet Şefik Okday, 1909 yılında Berlin’de doğdu. İlkokula Beyoğlu’ndaki Alman Lisesi’nin ilkokul kısmında başlayan Okday, Dünya Savaşı sonunda Almanlar’ın yenilmesi sonucu okulun da kapanmasıyla Galatasaray Lisesi’ne geçti. Lise’nin 1929 mezunlarından olarak okulu bitiren Şefik Okday, liseden sonra Berlin Üniversitesi’nde yüksek mühendislik eğitimi aldı ve 1936’da Türkiye’ye döndü. 1937-38 yılları arasında askerliğini yaptı. Ardından Deutche Orient Bank’ta çalışmaya başladı. Sadrazam dedesi ve bir zamanlar Park Otel’in sahibi olan babasının mal varlıklarının Varlık Vergisi ile ellerinden çıkmasıyla zor duruma düşen ailenin sıkıntılarını Şefik Okday ömrü boyunca çekti. Bir dönem Karamürsel Fabrikası’nda çalıştı. Okday, 1945 yılında bugün oğlu Ali Güven Okday’ın başında bulunduğu Oklar Limited İthalatçı Şirketi’ni kurdu. Bu arada 1942’den itibaren de o zaman Yıldız Teknik Okul olan bugünkü Yıldız Üniversitesi’nde makine elemanları hocalığı yaptı ve 1968’e kadar bu görevine devam etti. Şefik Okday 21 Mart 2002’de İstanbul’da öldü.

Bibliyografya

Makine Elemanları (6 Cilt 1950 -1975), İçine Ettiğimizin Dünyası (1973), Büyükbabam Son Sadrazam Ahmet Tevfik Paşa (1986), Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Padişah Yaveri İki Sadrazam Oğlu Anlatıyor (1988)

Yorumlar
  1. Ömer Erden dedi ki:

    1964 yılında Yıldız Teknik Okulunda makina elemanları hocamdı. Kitaplarını hala gözüm gibi saklıyor ve kullanıyorum. Çok seviyorduk hocamızı.
    Rabbim mekanını cennet eylesin.