enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir ve Marmelatı Nasıl Yapılır

Kuşburnu iyice piştikten sonra soğutmaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra un eleğinden eldiven giyip geçiriyoruz. Kuşburnu C vitamini deposudur. Kuru üzümden 20 kat daha fazla antioksidan özelliği vardır. Yapımı çok zahmetlidir ama kıvamını tutturabilirseniz yemeye doyamazsınız.

Kuşburnunun Faydaları  Nelerdir ve Marmelatı Nasıl Yapılır
3 Kasım 2022 12:44 | Son Güncellenme: 4 Ağustos 2023 10:52
A+
A-

Kastamonu Yöresel Lezzetler

 Kastamonu Haber ekibimizin araştırmasına göre; Özellikle köy yerlerinde Eylül ayı gelince her bir köylüyü Kuşburnu toplama telaşı ve heyecanı sarar.. Kuşburnu toplamak marifet ister ama, her babayiğidin harcı değildir kuşburnu toplamak. Çünkü kuşburnu’nun dikenleri vardır. Uygun bir şekilde ve kefe denilen bir sopayla toplanmasa her tarafınıza diken batabilir. Ayrıca tek tek toplandığından birikmesi çok zordur. Ama buna rağmen toplaması da tüketimi de zevklidir. Köylülerimiz hem kışa hazırlık yaparlar hem de satışından gelir ederler.

Kastamonu’da Kuşburnu Fiyatları Ne Kadar?

Bu yıl kuşburnunun bolluğuna rağmen fiyatlar 5 TL ile 10 TL arasında değişiyor. Çoğu köylü topladıkları kuşburnu’yu satmak yerine büyük zahmetlerle kuşburnu marmelatını hazırlıyorlar. Kuşburnu marmelatı’nın fiyatı ise 60 TL ile 100 TL arası değişen fiyatlarla satışı yapılabiliyor.

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir ve Marmelatı Nasıl Yapılır

Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılıyor?

Köy yerlerinde doğal ve organik olarak yetişen kuşburnuları tek tek dikenleri bata bata topluyoruz. Diken ve yapraklarını temizlediğimiz kuşburnuları yıkıyoruz. Miktarına göre büyük bir tencerede kaynatmalıyız. Koyu ve kıvamında olması için uzun süre kaynatılmalıdır. Kuşburnu iyice piştikten sonra soğutmaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra un eleğinden eldiven giyip geçiriyoruz. Kuşburnu C vitamini deposudur. Kuru üzümden 20 kat daha fazla antioksidan özelliği vardır. Yapımı çok zahmetlidir ama kıvamını tutturabilirseniz yemeye doyamazsınız.

 

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir ve Marmelatı Nasıl Yapılır

Babaannem biz ebe derdik. Kuşburnu’yu elekten özene bezene geçirir. Su ve biraz şeker katıp tırış yapardı. Kendisi tırış derdi. Meyve suyuydu ama o tadı ve lezzeti bambaşkaydı. Birde “Tırış ye de gırış” derlerdi.

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir ve Marmelatı Nasıl Yapılır

Kuşburnu Marmelatı için ne gerekiyor?

5 kg. kadar toplanıp temizlenmiş kuşburnu

1 kg. toz şeker( Duruma göre değişebilir)

1 çay kaşığı limon tuzu

Kuşburnuları yıkayıp, yeşil yaprağı varsa koparılıp tencereye koyulur. Üzerini 10 parmak geçecek kadar su ile tenceredeki kuşburnuları tamamen ezilinceye kadar haşlamak gerekir. Ayrı bir yerde boş bir tencerenin üzerine iri delikli metal süzgeç koyulup tenceredeki haşlanan kuşburnuları haşlama suyu ile birlikte metal iri delikli süzgece azar azar boşaltılıp elinize geçirdiğiniz eldivenle ezerek süzgeçten geçirmek gerekiyor. Mutlaka Eldiven giyiniz elleriniz çok haşat olabilir. Hatta bileklerinizi streç film ile sarınız. Kuşburnunun dikenleri ellerinize batmaması ve dalamaması için. Susuz ise ezilmiyorsa yarım su bardağı kadar su ekleyebilirsiniz. İlk koyduklarınız tamamen ezilip süzgeçten alta geçtiyse biraz daha kuşburnulardan süzgece koyup ezin. tencerenin tamamını boşaltıp ezmeye çalışırsanız çok zorlanırsınız ayrıca ezilmez. bu yüzden azar azar koyup ezin, metal süzgeçten kuşburnunun tamamını ezerek geçirdikten sonra, kuşburnu çekirdekli ve diken gibi batan tüylü bir iç yapıya sahip olduğu için 1 kez de un eleğinden geçirin. dikenlerini ve çekirdeklerini ayırmış olacaksınız, un eleğinden azar azar ezerek geçirin. bu arada un eleğinden geçirirken de susuz ise süzmek zor olacağı için yine çok az su ekleyebilirsiniz, kuşburnular un eleğinden geçirildikten sonra pişirmek için ocağa koyun, dibi tutmasın diye sürekli karıştırarak pişirin, köpük oluşursa köpüğü alın, marmelat iyice koyulaşana kadar pişirin, koyulaşmaya yakın şekeri ekleyin. Şekerin içinde çözünmesi için karıştırın. Bir çay kaşığı limon tuzu ekleyin. Bir taşım kaynatıp ocağı kapatın. Soğumaya bırakın. Soğuyunca koyulaşacak. Kuru kavanozlara doldurun. Afiyet olsun…

Marmelatı koyulaşana kadar kaynatın ama yakmamaya dikkat ediniz. Sıcağı sıcağına kavanoza doldurup ağzını kapatınız. Afiyet olsun.

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir ve Marmelatı Nasıl Yapılır

KUŞBURNUNUN FAYDALARI NELERDİR?

* Kansızlığa iyi gelir.
* Gözleri koruyor.
* Cildi güzelleştiriyor.
* Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
* Kabızlığı önlüyor.
* Kansere karşı koruyor.
* Kötü kolesterolü düşürüyor.

Marmelat Tarifi: Şerife Köse
37haber@gmail.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.