enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

“Kesene Hızır Uğrasın” ne demek? (İşte “Kesene Hızır Uğrasın” Sözünün Hikayesi)

“Kesenize veya Sofranıza hızır uğrasın” tabiri de, Allah rızık temininde size yardım etsin ve her daim iyilerle karşılaştırsın anlamında yapılan bir duadır. Bu nedenle Anadolu coğrafyasında yardıma muhtaç kişi ve aileler için bu tabir kullanılmaktadır.

“Kesene Hızır Uğrasın” ne demek? (İşte “Kesene Hızır Uğrasın” Sözünün Hikayesi)
5 Mayıs 2022 20:26 | Son Güncellenme: 10 Mayıs 2022 10:16
A+
A-

Özellikle Anadolu kültüründe hızır telakkisi yerleşik hale gelmiş ve yayılmıştır. “Kesene veya Sofrana Hızır Uğrasın” tabiri hem cebiniz hem sofranız sürekli bereketli olsun anlamındadır. Hızır’ın bir peygamber olduğu da rivayet edilmektedir.

KASTAMONU TOSYA’DA HIDIRELLEZ:

Hızır ve İlyas (A.S) ın HIDIRLIK tepesinde buluştukları gecedir. Hıdırlık ismi HIZIRLIK sözcüğünün zamanla değişime uğraması ile Hıdırlık şeklini almıştır.

Türkiye de bir çok yerde bu adla anılan tepeler varır. Kastamonu Tosya ilçesinde geleneksel olarak yıllardır Hıdırlık Tepesinde Mevlit okunmasının nedeni de budur.

Darda kalanların yardımına koştuğuna inanılan Hızır (a.s) ile bolluk ve bereketi simgeleyen İlyas (a.s) ın senede bir gün
Hıdırlık Tepesinde buluştuklarına inanılır. 5 Mayıs gecesi Hıdırellez gecesidir. Bu gece Hızır ve İlyas bir araya gelirler ve o bölgedeki gül dallarının altında gezer güzel koku yayarlar, kimin ne isteği varsa bu istekleri topladıktan sonra gerçekleşmesi için çalışırlar inancı vardır.

Bu sebeple Kastamonu Tosya İlçesinde bir ritüel olarak :
Hıdırellez gecesi bir gül dalına bir kağıda isteği ne ise insanlar onun resmini çizer , ev isteyen ev resmi, okul isteyen okul resmi, çocuk isteyen çocuk resmi yada para altın figürleri yapılarak gül dalına asılır. Sabah ise bu yazılanlar toplanarak Aşağıpınar’ın akan suyuna bırakılır.

Gece Hızır ve İlyas (A.S) ın bunları okuyup darda kalanlara yardımcı olacaklarına inanılır.
Bu gece para kesleri, cüzdanlar , buğday ve pirinç çuvallarının ağzı açık bırakılır. Hızır uğrarsa bereketinin artacağına inanılır.
”Kesene Hızır Uğrasın” sözü buradan gelmektedir.

Binlerce yıldır Anadolu da ve Ortaasya da kutlanan ve sürdürülen bu ritüel Tosya ilçemizde de bu şekilde kutlanmaktadır.
Bu vesile ile tüm Kastamonu ve Tosyalıların Hıdırellez Gününü kutlarım. Umarım tüm dilekleriniz kabul olur 🙂

Yazan: Hayta İbrahim Hoca

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.