enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kelime-i Şehadet ve Kelime-i Tevhit Nedir

Kelime-i şehâdet, İslam inancında Allah’tan başka İlah olmadığı, Muhammed’in de O’nun kulu ve Elçisi esasının beyanı olan ibaredir.
Kelime-i Tevhid ise “Zât-ı ilâhiyyeyi zihinde canlandırılabilecek her şeyden berî kılmak” anlamındaki tevhîd ile burada “cümle” mânasına gelen kelimeden oluşan kelime-i tevhid (kelimetü’t-tevhîd) tabiri Allah’tan başka yaratıcının bulunmadığını ifade eden cümlenin adıdır.

Kelime-i Şehadet ve Kelime-i Tevhit Nedir
31 Mart 2021 05:45 | Son Güncellenme: 31 Mart 2021 05:46
A+
A-

Müslüman olmanın ilk şartlarından olan kelime-i şehadet getirmek Allah’ın birliğini ve ondan başka ilah olmadığını ve Hz.Muhammedin onun kulu ve resulü olduğuna şahitlik etmek ve inanmaktır.

Peki Müslüman olmak isteyen bir insan önce hangi Şartları kabul edecek. İşte İslam’ın şartları;

1)Kelime-i Şehadet
2)Namaz kılmak
3)Zekat Vermek
4) Ramazan Orucu tutmak
5 Hacca gitmek

Kelime-i Tevhit nedir?

Kelime-i tevhit; “Allah’tan başka ilah yoktur, Hz. Muhammed (s.a.s.) O’nun elçisidir.” anlamına gelen “Lâ ilâhe illallah Muhammedun Resûlullah” sözüdür. İslam’ın özü ve esası bu kelimedir. Kelime-i tevhit; “En büyük O´dur, O´ndan başka büyüklüğe ortak olacak kimse yoktur.” demek ve buna iman etmektir.

Kelime-i tevhit; O´nun büyüklüğünü kabul etmekle beraber günlük yaşantımızda karşılaşacağımız tüm problemlerde ve tüm ibadetlerimizde O´nun hükmüne teslim olmak ve O’ndan yardım istemek anlamına da gelmektedir.

Kelime-i Şehadet nedir?

Kelime-i şehadet; “Şehadet ederim ki Allah´tan başka ilah yoktur ve yine şehadet ederim ki, Muhammed (s.a.s.) O’nun kulu ve peygamberidir.” anlamına gelen; “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden Abdühû ve Resûlühû” sözüdür. Müslüman olmanın en temel esası olan Kelime-i tevhit ve Kelime-i şehadetin anlamları bilinmelidir. Kelime-i tevhit ve Kelime-i şehadet; şirkten uzak, Allah’ın rızasına uygun bir şekilde hayatı yaşamaktır.

Hani hep deriz ya “Allah’ım son nefesimizde kelime-i şehadet getirmeyi ve iman ile ölmeyi nasip eyle diye.. İşte bu son nefesimizde iman tazeleyip ahirete imanlı ve inançlı olarak gitmeyi istemek ve şeytana uymamaktır. Mevlam son nefesimizde iman ile Kur’an ile ölmeyi hepimize nasip eylesin. Şu Hadis-i Şerifide unutmayalım: “Nasıl yaşarsak öyle ölürüz.” Yaşantımızda her işimizde sürekli besmele çekiyorsak, sürekli kelime-i şehadet getiriyorsak, namaz kılıyor Kur’an okuyorsak son nefesimizide buna uygun veririz. Peki namaz kılmıyorsak, besmele çekmiyorsak birde sürekli küfür edip duruyorsak son nefesimizde nasıl kelime-i şehadet getirebiliriz? Ağzımız ve kalbimiz neye alışırsa son nefeste te o gelir. Mevlana’nın söylediği gibi “Küpün içinde ne biriktirdiysen o çıkar dışarıya” Mevlam içimizde iman ve Kur’an biriktirip son nefesimizde de kullanmayı nasip eylesin. Amin

Hazırlayan: Ahmet Köse

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.