Kastamonu’da Yeni Eğitim Yılına Güçlü Başlangıç: “Geleceği Seyreden Değil, Şekillendiren Nesiller Yetişecek”
Kastamonu’da 2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı İlköğretim Haftası, TOKİ İlkokulu’nda düzenlenen törenle kutlandı. İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, yeni eğitim anlayışının yalnızca akademik başarıya değil; değerlerini bilen, teknolojiyi anlayan, üreten ve değişime yön veren nesiller yetiştirmeye odaklandığını vurguladı.

Kastamonu’da 2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı İlköğretim Haftası TOKİ İlkokulu’nda kutlandı. Hasan Gümüş ve Ahmet Atılkan eğitim hedeflerini açıkladı.
Kastamonu’da 2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlamasıyla birlikte okullarda yeni dönemin heyecanı yaşanıyor. İlköğretim Haftası kapsamında düzenlenen kutlama programı ise öğrencileri, öğretmenleri, velileri ve il protokolünü aynı çatı altında buluşturdu.
Kastamonu İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde TOKİ İlkokulu’nda gerçekleştirilen programa Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Belediye Başkan Vekili Hasan Fehmi Taş, Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir, İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, Kastamonu Ticaret İl Müdürü İbrahim İriş, Kastamonu İl Müftüsü Bekir Derin, il protokolü, okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Kastamonu Haber ekibimizin edindiği bilgilere göre, yeni eğitim öğretim yılının başlangıcını simgeleyen programda yalnızca yeni döneme ilişkin mesajlar verilmedi; eğitimin geleceğine, öğretmenlerin üstlendiği sorumluluğa, teknolojik dönüşüme ve millî-manevi değerlerin yeni nesillere aktarılmasına ilişkin önemli değerlendirmeler de yapıldı.
İlköğretim Haftası TOKİ İlkokulu’nda Kutlandı
Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından protokol konuşmalarına geçildi.
Yeni eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle öğrencilerin heyecanının dikkat çektiği program, okul hayatına yeni başlayan çocuklar açısından da ayrı bir anlam taşıdı. İlköğretim Haftası, Türkiye’de eğitimin ve okul kültürünün önemini hatırlatan etkinliklerin yanı sıra öğrencilerin yeni döneme uyumunu güçlendiren önemli haftalardan biri olarak öne çıkıyor.
TOKİ İlkokulu’ndaki programda da eğitim yalnızca dersliklerde yürütülen akademik bir süreç olarak ele alınmadı. Öğrencilerin kültürel, sosyal ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi, millî ve manevi değerlerle bağlarının güçlendirilmesi ve çağın gerektirdiği becerilerle donatılması yeni dönemin önemli hedefleri arasında gösterildi.

Programın öne çıkan konuşmalarından birini gerçekleştiren Kastamonu İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, eğitimde hedeflenen insan modeline ilişkin önemli mesajlar verdi.
Hasan Gümüş: “Değişimi Seyreden Değil, Şekillendiren Gençler Yetiştireceğiz”
İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, eğitimin yalnızca akademik bilginin öğrenciye aktarılmasından ibaret olmadığının altını çizdi.
Geçmişini ve değerlerini bilen, aynı zamanda çağın gerektirdiği teknolojiyi anlayabilen ve sahip olduğu bilgiyi üretime dönüştürebilen bireylerin yetiştirilmesinin temel hedeflerden biri olduğunu ifade eden Gümüş, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin bütüncül eğitim anlayışına dikkat çekti.
Gümüş, “Mayamız Birlik, İlk Dersimiz Kardeşlik” anlayışı doğrultusunda öğrencilerin birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının güçlendirilmesinin önem taşıdığını belirtti.
Teknolojinin, bilimin ve toplumsal yaşamın hızla değiştiği bir dönemde gençlerin yalnızca bu dönüşümü takip eden bireyler olmaması gerektiğine işaret eden Hasan Gümüş, yeni eğitim yaklaşımını şu sözlerle özetledi:
“Değişimi ve dönüşümü seyreden değil, değişimi ve dönüşümü şekillendiren, üreten gençler yetiştireceğiz.”
Bu yaklaşımın özellikle teknoloji, bilim, üretim, eleştirel düşünme, problem çözme ve yenilikçilik gibi alanlarda öğrencilerin daha aktif roller üstlenmesine yönelik önemli bir hedef ortaya koyduğu değerlendiriliyor.

Geleceğin Türkiye’sinin Mimarı Öğretmenler Olacak
Hasan Gümüş’ün konuşmasında dikkat çektiği bir diğer başlık ise öğretmenlerin eğitim sistemindeki rolü oldu.
Türkiye Yüzyılı hedeflerinin gerçekleştirilmesinde öğrencilerin büyük sorumluluk üstleneceğini belirten Gümüş, bu sürecin en güçlü mimarlarının öğretmenler olduğunu ifade etti.
Öğretmenliğin yalnızca bilgiyi aktarmaktan ibaret olmadığına işaret eden Gümüş, öğretmenlerin öğrencilerin hem zihinlerine hem de kalplerine dokunarak onların geleceğini şekillendirdiğini vurguladı.
Geleceğin Türkiye’sinin sınıflarda yetişen çocuklarla inşa edileceğine dikkat çekilirken, öğretmenlerin bilgi veren kişi olmanın ötesinde öğrencilerine rehberlik eden, yeteneklerini keşfetmelerini sağlayan ve onları hayata hazırlayan önemli bir görev üstlendiği mesajı verildi.
Gümüş ayrıca öğretmenlere güvendiklerini ve eğitim sürecinde her zaman onların yanında olacaklarını dile getirdi.

Eğitimde öğretmen-öğrenci ilişkisinin yanında ailelerin önemine de değinen Gümüş, velilerin eğitim sürecinin en önemli paydaşlarından biri olduğunu söyledi. Okul, öğretmen, öğrenci ve veli arasındaki güçlü iletişimin eğitimde başarıyı destekleyen temel unsurlardan biri olduğuna dikkat çekildi.
Kastamonu’nun sahip olduğu ilim, irfan, tarih ve medeniyet birikiminin de eğitim yoluyla gelecek kuşaklara aktarılacağını belirten Hasan Gümüş, 2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı’nın öğrencilere, öğretmenlere, velilere ve eğitim camiasına hayırlı olması temennisinde bulundu.

Atılkan: “Bilim ve Teknolojideki Gelişmelere Ayak Uydurmak Önemli”
Programda konuşan Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan da eğitimde millî ve manevi değerlerle çağın gerektirdiği bilgi ve becerilerin birlikte ele alınması gerektiğini vurguladı.
Eğitimin temel amacının millî ve manevi değerlerine bağlı, aynı zamanda günümüz dünyasının ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilere sahip bireyler yetiştirmek olduğunu ifade eden Atılkan, bilim ve teknolojide yaşanan hızlı değişime dikkat çekti.
Bilimsel ve teknolojik gelişmelere ayak uydurabilmenin ülkelerin kalkınması ve uluslararası alandaki rekabet gücü açısından büyük önem taşıdığını belirten Atılkan, eğitimin bu dönüşümün merkezinde bulunduğunu kaydetti.

Kastamonu’daki okulların yeni eğitim öğretim yılına hazırlık durumuna ilişkin de bilgi veren Atılkan, kentte eğitim kurumlarının fiziki altyapısının yeterli olduğunu, derslik ve öğretmen ihtiyacının karşılandığını belirtti.
Okullarda yardımcı hizmetlerin yanı sıra güvenli eğitim ortamının sağlanmasına yönelik personel desteğinin de verildiğini ifade eden Atılkan, eğitim öğretim yılı öncesindeki hazırlık çalışmalarında görev alan yöneticilere ve öğretmenlere teşekkür etti.
Atılkan, yeni eğitim öğretim yılının öğrenciler, öğretmenler, veliler ve bütün eğitim camiası açısından başarılı, sağlıklı ve huzurlu geçmesini temenni etti.

Öğrencilerin Gösterileri Programa Renk Kattı
Konuşmaların ardından program öğrencilerin hazırladığı etkinliklerle devam etti.
Öğrenciler tarafından sahnelenen “Ben Türk Çocuğuyum” gösterisi katılımcılarla buluşurken, program kapsamında şiirler okundu. Ardından “Vatan Marşı” eşliğinde hazırlanan gösteri sahnelendi.
TOKİ İlkokulu Halk Oyunları Ekibi de yöresel kültürün izlerini taşıyan halk oyunları gösterisini sergiledi. Öğrencilerin performansları protokol üyeleri, öğretmenler, veliler ve diğer katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.
Halk oyunlarının ardından “Hoş Geldiniz Seremonisi” gerçekleştirildi.
Programın son bölümünde Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Gümüş ve beraberindeki protokol üyeleri okulun sınıflarını ziyaret etti.
Öğrencilerle bir araya gelen protokol üyeleri, çocuklarla sohbet ederek yeni eğitim öğretim yılında başarılar diledi. Öğretmenlerle de görüşen heyet, yeni dönemin eğitim camiası için hayırlı olması temennisinde bulundu.

TOKİ İlkokulu’ndaki İlköğretim Haftası programı, 2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı için Kastamonu’da verilen güçlü bir başlangıç mesajı oldu.
Yeni dönemde akademik başarının yanında değerlerini bilen, kültürel mirasına sahip çıkan, bilim ve teknolojiyi doğru kullanan, araştıran, sorgulayan ve bilgiyi üretime dönüştüren öğrencilerin yetiştirilmesi hedefleniyor.
Kastamonu’da binlerce öğrenci için yeni ders yılı başlarken, sınıflarda yalnızca bugünün derslerinin değil, geleceğin Türkiye’sinin de şekilleneceği mesajı İlköğretim Haftası programının en dikkat çekici vurgularından biri oldu.