enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Taşköprü Kent Tarihi Müzesi 

Kent müzeleri, bulundukları kentlerde simge olan, hafızalarda yer etmiş, hikayesi kentliyi ezmeyen, bölmeyen mekanlarda kurulan kentteki diğer müzelerden farklı olarak kentliyi birleştiren bir mantığa dayanır. Geçmişi anlatırken, bugünü belgeler, gelecek için hayal edilmesini sağlar. Kentin geleceğine dair düşsel senaryolar sunar. Dolayısıyla kent müzesi, yüz binlerce insanın rengini, görüşünü, kente dair tasvirini içine çeker, sindirir.

Kastamonu Taşköprü Kent Tarihi Müzesi 
16 Kasım 2021 10:37 | Son Güncellenme: 16 Kasım 2021 10:46
A+
A-

Taşköprü Harmancık Mahallesi’nde 1896 yılında redif taburu binası olarak yapılan, yıllardır askerlik şubesi  olarak hizmet veren tarihi bir bina Taşköprü Belediyesi’ne tahsis edilmişti. bu tarihi bina restore edildikten sonra Kent Tarihi Müzesi olarak  düzenlenerek 2017 yılında ziyarete açılmıştı. Taşköprülü askere giden her gencin hayatında önemli bir yeri olan; askerlik yoklamalarının yapıldığı, askere giderken gerekli sevk işlemlerin yapıldığı Askerlik Şubesi ,  artık Taşköprü’nün geçmişini bugüne aktaran tarihi bir müze olmuş oldu.

Kastamonu Taşköprü Kent Tarihi Müzesi geçtiğimiz yıllarda Kastamonu‘da ; Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Müze Özendirme Yarışmasında “Kent Müzeleri” kapsamında ödüle layık görülmüştü

Sultan II. Mahmud 1826’da Yeniçeri Ocağı’nı kaldırıp Asakir-i Mansure-i Muhammediye isimli yeni bir ordu kurarak Osmanlı ordusunu yeniden yapılandırmış, ancak bu ordu Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş sınırlarını korumakta yetersiz kalmıştır. Bu durumda tarıma dayalı Osmanlı ekonomisini de sekteye uğratmadan güvenliğin sağlanabilmesi için düzenli orduya destek olacak, yarı zamanlı bir askeri teşkilat tasarlanmıştır. Böylece 1834 yılında Redif Birlikleri oluşturulmuştur.

Taşköprü Kent müzesine ev sahipliği yapan bina, 1890’lı yıllarda Redif Taburu Binası olarak inşâ edilmiştir. 1912’den sonra Osmanlı ordusunun yeniden yapılanması nedeniyle Redif Birlikleri kaldırılınca, Redif Taburu binası uzun bir süre daha askerlik hizmetleri için kullanılıp sonrasında Sağlık Bakanlığı Dispanseri’ne dönüştürülmüştür. Dispanser kapandıktan sonra bina 2007 yılında Taşköprü Belediyesi’ne devredilmiş ve restore edilip 2017 yılında Kent Müzesi olarak açılmıştır.

Kastamonu-Taşköprü arası 45 km. mesafededir. Yaklaşık 30-40 dakika yolculuktan sonra Taşköprü ilçesine ulaşılmaktadır. Toplu taşıma kullananlar için Kastamonu Cevizli Park’tan Taşköprü’ye her 15. dakikada bir dolmuş vardır. Müze Taşköprü şehir merkezindedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.