enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Küre’de Tarihe Işık Tutan 550 Yıllık Akşemseddin Camii

Kastamonu Küre’nin tarihi ilk çağın derinliklerine kadar uzandığı yapılan çalışmalarla belli olmuştur. ilçedeki bakır madeni sebebi ile bölgede hüküm süren medeniyetlerin, kavimlerin ve imparatorlukların sürekli  ilgisini çekmiş ve ilçenin tarihi madenin tarihi ile paralellik arz etmektedir. Bulunan kayıtlar ve bulgular paflagonyalılar döneminden bu yana bölgede yerleşim olduğunu göstermektedir. 

Kastamonu Küre’de Tarihe Işık Tutan 550 Yıllık Akşemseddin Camii
A+
A-

Kastamonu İnanç Turizmi

Kastamonu Küre Karadonu köyü sınırları içindeki Doğanlar kalesi milattan önce 1100 -1700 yıllarında hüküm süren Paflagonyalılar dönemine aittir.

Kastamonu Küre en canlı ve mamur devrini tarihte l300 ile 1500 yılları arasında yaşadığı tespit edilmiştir. Bu devirlerde ilçedeki bakir madeninin faal bir şekilde işletildiği, bu arada ilçeye kültür yönünden bir çok eser yaptırıldığı bu gün o devirlere ait gerek ayakta kalabilen gerekse yıkıntıları bulunan tarihi eserlerden rahatça anlaşılmaktadır. Bunların başında ise Camiler, Medreseler ve Hamamlar gelmektedir.

İşte Kastamonu Küre’de tarihe ışık tutan yapıtlardan biri olan Camii…

 

Kastamonu Küre Akşemseddin Camii

Küre Akşemseddin Caminin mülkiyeti Akşemsettin Vakfına aittir. Fatih Sultan Mehmet Han’ın defterdarı olarak da bilinen Hoca Şemseddin tarafından 1473 yılında yaptırılmıştır. Sıralı moloz taş duvarlı camii 4 ayak üstünde duran, 3 ana kubbe ve 6 yan tonozla örtülüdür. Caminin üzeri kurşun kaplıdır. Sedef işlemeli ana giriş kapısı bulunmaktadır. Caminin kuzey cephesinde 3 kubbeden oluşan son cemaat bölümü bulunmaktadır.

Camii duvarında 1676 tarihi yazılı kâbe tasvirli çiniler bulunmaktadır. 2009 yılında tamamlanan onarımında çatının kurşun örtüsü yenilenmiştir. İç sıvası raspa edilerek, horasan olarak yapılmıştır. Özgün zemin kötü bulunmuş ve tabanda kat düzenlemesi yapılmıştır. Caminin bahçesi taş kaplama yapılmış hazire kısmı ıslah edilmiştir. Camii ibadete açıktır.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.