enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Papatya Çayının En İyi 11 Faydası

Papatya çayı veya manzanilla çayı, antioksidanlarla dolu popüler bir çay çeşididir. Papatya çayının en önemli sağlık yararları…

Papatya Çayının En İyi 11 Faydası
25 Mayıs 2022 13:44 | Son Güncellenme: 25 Mayıs 2022 11:52
A+
A-

Papatya çayı veya manzanilla çayı, antioksidanlarla dolu popüler bir çay çeşididir. Papatya çayının en önemli sağlık yararları arasında uykuyu düzenleme, sindirime yardımcı olma, bağışıklığı artırma, cildi koruma, stres seviyelerini düşürme ve adet kramplarını yatıştırma sayılabilir. Anti-inflamatuar doğası nedeniyle, ishal ve şişkinliğin giderilmesine de yardımcı olabilir.

Papatya Çayı Nedir?

Asteraceae familyasından bitkilerden elde edilen kurutulmuş papatya çiçekleri, farklı doğal ilaçlar ve şifalı kümes hayvanları için kullanılır . En popüler şekli çaydır.

Bu çayın İspanyolca adı manzanilla çayıdır. Bu bitkiler birçok formda gelir, bu nedenle dünyanın bir yerinde bulunan papatya çayı başka bir yerdeki ile aynı olmayabilir, ancak temel bileşenler oldukça benzerdir ve benzer etkiler sağlar.

Araştırmalar, Alman papatya çiçeklerinin, bu popüler çayı düzenli olarak içenlere verilebilecek en güçlü faydalı bileşikler ve besin konsantrasyonlarına sahip olma eğiliminde olduğunu bulmuştur.

Papatya çayı hoş, topraksı ve çiçeksi bir tada sahiptir. Sağlığa faydaları ile bilinir. Bu çaydaki flavonoidlerin, seskiterpenlerin (genellikle antiseptik, antibakteriyel veya antienflamatuar özelliklerle ilişkilendirilir) ve diğer güçlü antioksidanların varlığı insan vücudu üzerinde önemli etkilere sahiptir.

Yaygın olarak içecek olarak tüketilirken, papatya özütü kapsüllerde ve aromaterapi yağlarında da kullanılmaktadır. Papatya losyonu, çeşitli cilt problemlerinden kurtulmak için bazı durumlarda topikal olarak uygulanır. Sabun, şampuan ve ıslak mendil gibi bebek ürünleri yatıştırıcı özelliğinden dolayı popülerdir. 

Papatya Çayının En İyi 11 Faydası

Papatya Çayının En İyi 11 Faydası

Papatya Çayı Beslenmesi

USDA Ulusal Besin Veri Tabanı Standart Referansına göre, papatya çayı önemsiz miktarda vitamin ve mineral potasyum , magnezyum , kalsiyum , sodyum , tiamin, riboflavin ve A vitamini içerir . Diğer besinler arasında folat, demir ve çinko bulunur .  Bir fincan (237 ml) demlenmiş papatya çayı 2 kcal enerji, 0,47 g karbonhidrat sağlar . 

Papatya Çayı Sağlık Yararları

Gelin papatya çayı içmenin faydalarına yakından bakalım.

Uykuya Neden Olabilir

The Journal of Clinical Pharmacology’de yayınlanan araştırmaya göre  , papatya çayı, özellikle uyku apnesi ve huzursuz uyku ile mücadele eden kişiler için genel bir uyku yardımı olarak kullanılabilir. Sıcak bir fincan kafeinsiz papatya çayı içmek, daha hızlı uykuya dalmanıza ve daha dinlenmiş olarak uyanmanıza yardımcı olabilir. Yeni annelerin doğumdan sonra uyku kalitelerini arttırmaları şiddetle tavsiye edilir.

Enflamasyonu Azaltabilir

Hafif şişkinlikten irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarına kadar herhangi bir yerde mide tahrişinden şikayetçiyseniz, papatya çayı çok yardımcı olabilir. Papatyanın muhtemelen güçlü antispazmodik ve antienflamatuar özellikleri, mide ve bağırsak kramplarının tedavisinde oldukça etkili olabilir. Manzanilla çayını düzenli olarak tüketmek, IBS, mide bulantısı, kas spazmları, mide gribi ve gastroenterit gibi sorunları azaltmaya yardımcı olabilir . Ohio Eyaleti Wexner Tıp Merkezi’nden Kathi J Kemper, MD, MPH’den alınan bilgilere göre, bağırsaklarınızın bükülmesini kolaylaştırmaya ve gaz geçişine ve daha yumuşak bağırsak hareketlerine izin vermeye yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca mide ülseri ağrılarını ve spazmlarını hafifletebilir.

Diyabeti Yönetebilir

Yayınlanan bir araştırma , papatya çayının şeker hastalığı olan kişiler için faydalı olabileceğini göstermiştir . 2015 yılında Journal of Endocrinological Investigation’da yayınlanan bir başka araştırmaya göre, içindeki güçlü organik kimyasallar, belki de kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olarak ve kandaki insülin miktarını düzenleyerek kan şekerindeki büyük düşüşleri ve ani yükselmeleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir . 

Kalp Sağlığını Destekleyebilir

MA, Boston’daki Tufts Üniversitesi’nden yayınlanan araştırma, papatya çayının kan basıncını ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini ve kalbinizin daha sağlıklı olmasını sağladığını ortaya koyuyor. Başka bir araştırma çalışması , çeşitli kardiyovasküler sorunların oluşumunu da azaltabileceğini ortaya koymaktadır.

Papatya Çayının En İyi 11 Faydası

Papatya Çayının En İyi 11 Faydası

Bağışıklık Sistemini Güçlendirebilir

Papatya çayında bulunabilecek fenolik bileşikler, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir. Papatya çayında bulunan diğer bileşikler de soğuk algınlığı, grip ve sinüs sorunlarıyla savaşabilir ve nihayetinde tıkanıklığı giderebilir.

Stres ve Kaygıyı Azaltabilir

Manzanilla çayının en popüler kullanımlarından biri stres ve kaygıdan kurtulmayı sağlaması olabilir . İş yerinde geçen uzun bir günün ardından, bu içeceğin sıcak, yatıştırıcı doğası, vücudunuzdaki serotonin ve melatonin düzeylerini artırmaya yardımcı olabilir. Bu hormonlar stres ve endişeyi başarıyla ortadan kaldırabilir. 

Bir ABD Dergisi’ne göre, migren ve baş ağrılarından da kurtulma sağlayabilir. Bu çayı içmek de rahatlatıcı olduğundan, zihninizi yavaşlatmaya ve klasik kaygı belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Günde bir ila iki fincan papatya çayı, kronik strese karşı önemli ölçüde etki edebilir. Araştırmalar , papatya çayının doğum sonrası kadınlarda depresyon  semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabileceğini düşündürmektedir

Cilt Bakımına Yardımcı Olabilir

Papatya çayının antienflamatuar ve antioksidan bakımından zengin doğası nedeniyle, yalnızca içecek olarak kullanılmaz. Manzanilla çayının topikal uygulaması tahrişleri ve hatta egzama gibi cilt koşullarını hafifletebilir .

Ayrıca iyileşmeyi önemli ölçüde iyileştirebilir ve yüzdeki lekelerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltabilir. Oksidatif stresi ortadan kaldırarak ve bağışıklık tepkisini güçlendirerek cildiniz için harikalar yaratabilir. 

Osteoporozu Önleyebilir

Papatya özü, kemik oluşturan hücreler olan osteoblastların aktivitesini uyarmaya yardımcı olabilir. Böylece çay, kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcı olabilir ve osteoporozun zararlı etkilerine aracılık edebilir .

Papatya Çayının En İyi 11 Faydası

Papatya Çayının En İyi 11 Faydası

Adet Ağrısını Giderebilir

Papatya çayının anti-inflamatuar doğası, bu gevşeticiyi menstrüasyon semptomları, şişkinlik, kramp, kaygı, terleme, uyuyamama ve ruh hali değişimleri ile uğraşan kadınlar için popüler bir seçim haline getirebilir. 

Potansiyel Olarak Anti-alerjik Özellikler

Papatya çayı vücuttaki alerjenlere karşı bağışıklık tepkisini modüle etmeye yardımcı olabilir. Potansiyel bir antihistamin olarak çalışarak, vücuttaki bu alerjik reaksiyonları yatıştırabilir.

Hemoroidlerde Rahatlama Sağlayabilir

Papatya çayı yatıştırıcı bir etki sağlamanın yanı sıra hemoroid ve nöbetlere de yardımcı olabilir.

Dikkat : Bu çayın aşırı tüketimi düşükle sonuçlanabileceğinden hamile ve emziren kadınlara dikkatli olunması tavsiye edilir . Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne (NIH) göre, alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve ayrıca uyuşukluğa, göz tahrişine, kusmaya ve mide bulantısına neden olabilir. Bu nedenle, bu çayı her zaman ölçülü olarak için. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.