enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Bozkurt’un 500 Yıllık Çınarları (Çınar ağacının faydaları nelerdir?)

Ormanların vazgeçilmez ağaçlarından biri olan çınar ağaçları, geniş ve uzun boyları ile bilinmektedir. Yaprakları avuç içi büyüklüğünde ve parçalı bir şekildedir. Kastamonu Bozkurt ilçesinde bulunan çınar ağaçları ve bunların içinde öne çıkan Beyazıd Çınar ağacı…

Kastamonu Bozkurt’un 500 Yıllık Çınarları (Çınar ağacının faydaları nelerdir?)
1 Ekim 2022 13:07
A+
A-

Bir çınar ağacı kaç yılda büyür? Çınar ağacının özelliği nedir? Çınar ağacı nerede yetişir? Çınar ağacı Türkiye’de nerede yetişir? Mitolojide çınar ağacı,

Çınar Ağacı ton FİYATI ne kadar? Koca çınar ağacı,En yaşlı çınar ağacı, Çınar ağacı hangi iklimi sever?
Çınar ağacı hangi bölgelerde yetişir? Çınar ağacı soğuğa dayanır mı? Bir çınar ağacı kaç yılda büyür?

Çınar ağacı ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazıda derledik…

Kastamonu Bozkurt ilçesi Beldeğirmeni Köyünde sahil kenarında bulunan Çınar Ağacı 500 yaşından fazladır. Beyazıd Çınarı adı verilerek Anıtlar Yüksek Kuruluna tescil ettirilmiş ve koruma altına da alınmıştır.

Bozkurt Beyazıd Çınar ağacının yakın yerinde dinlenme yerleri bulunmaktadır.

Ormanların vazgeçilmez ağaçlarından biri olan çınar ağaçları, geniş ve uzun boyları ile bilinmektedir. Yaprakları avuç içi büyüklüğünde ve parçalı bir şekildedir. Çınar ağaçları ormanlarda bulunmanın yanı sıra, dere ve nehir kenarlarında da sıklıkla görülen ağaçlardır. Dikildiği andan itibaren kısa zamanda gelişme gösterir ve uzun süre yaşamaya devam ederler. Yeryüzünde pek çok türü bulunsa da, ülkemizde tek tür çınar ağaçları yetişmektedir.

Çınargiller (Platanaceae) familyasından, kalın gövdesi ve uzun boyu ile ulu ağaç sınıfına giren çınar ağacı, parlak yaprakları ile oldukça gösterişli ağaçlardan biridir. Bu özelliği ile süs ağacı olarak tercih edilip, pek çok park ve bahçe süslemesinde kullanılmaktadır.

Küçük bir tohumla ekilen çınar ağacı, büyüdüğünde son derece heybetli bir ağaç görünümüne kavuşmaktadır. Osmanlılar döneminde cami avlusu ve meydanlarda en çok rastlanması mümkün olan ağaçlardan biriydi. İhtişamlı görünüşü asırlık ömrü ile pek çok sanat dalına konu olmuştur.

Yaklaşık 1000 yıl yaşama süresine sahip olan çınar ağaçlarının en önemi özelliklerinden biri, kuşkusuz upuzun boylarıdır. Ülkemizde en çok rastlanılan Doğu Çınarı türü, kendine has güzel görüntüsü ve heybeti ile diğer ağaçlardan pek çok yanı ile ayrılmaktadır. Nemli hava ve toprağı sevdiklerinden dolayı genellikle dere ve nehir kenarlarında verimli yetişirler. Yıllar geçtikçe gövdesinin içi boşalmaya başlayan çınar ağacı, bu şekilde ayakta durmaya devam eder.

Mobilya ve tıp alanına birçok katkı sağlayan çınar ağacı, aynı zamanda iyi bir yakacak görevi görmektedir. Çok fazla narin yapıda olmamakla birlikte toz ve kirin olduğu yerlerde rahatlıkla büyümeye devam ederler. Çınar ağacının yaprakları da oldukça geniş ve parlak görünüşleri ile birçok hastalığın şifası olmaktadır.

Çınar ağacı kendi içinde birçok alt türü bulundurmaktadır. Bunlardan birkaçı şu şekildedir;
Doğu çınarı
Batı çınarı
Arizona çınarı
California çınarı
Kerr çınarı
Meksika çınarı
Londra çınarı
Rzedowski çınarı

Çınar Ağacı Nerelerde Yetişir?

Türkiye’nin hemen bütün bölgelerinde yetişebilir. Ancak çam ağacı gibi Orman oluşturmaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.