enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Bozkurt Gezilecek ve Görülecek Yerler

Bozkurt, Kastamonu ilinin bir ilçesidir. Eski adı Pazaryeri’dir. Bu adın verilmesinin nedeni eski dönemde bölgenin en büyük pazarına sahip olmasıdır. Günümüzde hala Perşembe günleri bu pazar geleneği devam etmektedir.

Kastamonu Bozkurt Gezilecek ve Görülecek Yerler
6 Mayıs 2023 11:06 | Son Güncellenme: 6 Mayıs 2023 12:05
A+
A-

Kastamonu Bozkurt gezilecek Yerler, Kastamonu Bozkurt, Kastamonu Bozkurt Köyleri, Kastamonu Bozkurt Nüfusu, Bozkurtta kaç kişi öldü? Kastamonu Bozkurt nüfusu ne kadar? Kastamonu Bozkurt nereli? Kastamonu Bozkurt ilçesi nerede? Kastamonu Bozkurtta Ne Yenir?

 

Ülkemizde, tamamen Türkçeden başka dil konuşulmayan ve Gayrimüslüm bulunmadığı söylenen merkezlerden biri olarak önem kazanmaktadır. Doğal güzellikleri öne çıkan ve önem kazanan bir yer. Burayı ziyaret ederseniz, deniz kıyısındaki köylerinin imkanlarından yararlanabilirsiniz. Bir şeyler yemek istediğinizde ise, yine muhteşem deniz ürünlerini tadabilirsiniz.

BOZKURT TARİHİ

Her ne kadar resmi arkeolojik çalışmalar yapılmamış olsa da, gerek Yakaören köyü girişindeki burç ve gerekse çok miktarda bulunan gayrimüslüm mezarları, yörede, çok eski dönemlerden itibaren yerleşim bulunduğunu kanıtlamaktadır.
Özellikle, Bizans ve Pontus yerleşim yerleri, kullanılan isimleriyle dikkat çekmektedir. Bu yerleşim yerleri, genellikle Karadeniz kıyısında yoğunlaşmıştır. Çünkü, bölgenin iç kesimlerine olan kara yolu bağlantısı, eski dönemlerde bulunmamaktadır.
Bölgedeki Türk egemenliği ise, güneyden yani dağlar üzerinden gelerek, sahile doğru inmiştir. Malazgirt savaşından sonra Danişmentliler, MS.1100 yılında bölgeyi ele geçirirler. 1460 yılında bölgede Osmanlılar görülür.

Bölgede, ilk kez Türklerin görülmesi hakkında şunlar anlatılmaktadır. Türkler, bölgeye geldiklerinde, Ezine çayını takip ederek, sahile inmeye başlamışlar ve bu sırada karşılarına çıkan bir köy halkı, direnişte bulunmuştur. Bu direniş sırasında: Türklerin başındaki komutanlardan Aynar ve Bayramgaziler, şehit olmuşlardır. Ancak, çatışmayı Türkler kazanmış ve yollarına devam ederek, bugünkü Bozkurt ilçesinin bulunduğu yere gelmişlerdir. Buraya: bir cami yaparlar ve bir de Pazar yeri kurarlar. Özellikle, Pazar yeri, zamanla yörenin en canlı ve hareketli pazarı olur. Pazar, Perşembe günleri kurulduğu için, yöre insanı tarafından “Perşembe pazarı” olarak bilinir. Bazı insanlar tarafından ise, Pazaryeri olarak isimlendirilir. Evet, bu Pazar, günümüzde de eski canlılığını korumaktadır.

BOZKURT GENEL

Buranın en büyük özelliği: Karadeniz kıyısındaki Abana ilçesine olan 2 km. uzaklığıdır, evet, ülkemizde, birbirine en yakın bu iki ilçe arasındaki uzaklık, yalnızca 2 km. dir. Yani, Bozkurt ilçesinin denize uzaklığı, 2 km.dir.

Evet, ilçe, Ezine çayının doğu ve batı yamaçlarında bulunan düzlüklerde kurulmuştur. Ezine çayının uzunluğu, 60 km. dir. Bölgedeki İlişi çayının uzunluğu ise, 40 km.dir.

Yerleşim yeri merkezinin, denizden yüksekliği, yani rakımı: 30-250 metre arasında değişmektedir. Arazi engebeli ve dağlıktır. Sarp yamaçlar ise ormanlarla kaplıdır. Yöredeki en geniş düzlük, yalnızca ilçe merkezinin üzerine kurulduğu ovadır.

 

BOZKURT YAKAÖREN/İLİŞİ KÖYÜ

İlçe merkezine bağlı bu köy, deniz turizmi açısından önem kazanmaktadır. Bu köye gitmeyi düşünürseniz, sahil yolu üzerinde Cenevizliler döneminden kalma, denizden geçen gemileri gözetlemek için yapıldığı düşünülen tek burçlu küçük bir kale kalıntısı görebilirsiniz. Ancak, günümüzde harabe halindedir.
Biraz önce söz ettiğim gibi, bu köyde plaj bulunuyor. Plajda, soyunma kabinleri ve duş imkanı var.

Kastamonu Bozkurt Gezilecek Yerler

Kastamonu Bozkurt Gezilecek Yerler

 

BOZKURT BEYAZID ÇINAR AĞACI

Kastamonu Bozkurt ilçesi Beldeğirmeni Köyünde sahil kenarında bulunan Çınar Ağacı 500 yaşından fazladır. Beyazıd Çınarı adı verilerek Anıtlar Yüksek Kuruluna tescil ettirilmiş ve koruma altına da alınmıştır. Bozkurt Beyazıd Çınar ağacının yakın yerinde dinlenme yerleri bulunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.