enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kasas Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Kasas Sûresi; Mekke döneminde inmiştir. 88 âyettir. Sûre, adını 25. âyette geçen “el-Kasas” kelimesinden almıştır. Kasas, kıssalar anlamında olup Kur’an’da geçen kıssa ve olaylar için kullanılır. Sûrede başlıca Hz. Mûsâ’nın çocukluğunu, peygamber oluşunu, Musevîleri Mısır’dan çıkarmasını ve Firavun ile ordusunun boğulmasını kapsayan süreç anlatılmaktadır. Ayrıca küfre saplanıp maddî servet ve kudrete bel bağlamanın kötü akıbetini vurgulamak üzere Kârûn kıssasına yer verilmektedir.

Kasas Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
4 Aralık 2022 06:30 | Son Güncellenme: 3 Aralık 2022 16:05
A+
A-

Kasas Sûresinin Konusu

Mushaftaki sıralamada yirmi sekizinci, iniş sırasına göre kırk dokuzuncu sûredir. Neml sûresinden sonra, İsrâ sûresinden önce Mekke’de inmiştir. 85. âyetinin hicret esnasında Cuhfe denen yerde, 52-55. âyetlerinin de Medine’de indiğine dair bir rivayet bulunmaktadır.

Başlangıçta Kur’an’ın aydınlatıcı âyetlerine dikkat çekildikten sonra büyük bir kısmında Hz. Mûsâ’nın hayat hikâyesi ve Firavun’la olan mücadelesi anlatılmakta; Şuarâ ve Neml sûrelerinde kısa olarak geçen konulara dair tamamlayıcı bilgiler verilmektedir. Ayrıca Mekkeli müşriklerin Kur’an’a ve Hz. Peygamber’e karşı olumsuz tutum ve davranışları ile Ehl-i kitabın olumlu davranışlarından söz edilmekte, büyük bir servetin sahibi olan Karun’un kıssasından kesitler verilerek mümin zihniyet ile inkârcı zihniyet arasındaki fark ortaya konmaktadır.

Sûrenin son bölümünde Mekke’nin fethine işaret edilerek Hz. Peygamber teselli edilmekte, Allah’ın âyetlerine bağlı kalması ve O’ndan başka hiçbir tanrı tanımaması istenmekte, var edilenlerin hepsinin yok olacağı ve hükümranlığın yalnız Allah’a ait olduğu hatırlatılarak sûre son bulmaktadır.

Kasas Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, Kasas sûresini okursa, Mûsa’ya (a.s.) imân eden ve inkâr edenlerin sayısınca sevâb verilir. Yerde ve gökte tüm melekler, o kişinin inancında sâdık olduğuna dâir, kıyamet gününde şahitlik ederler.” (Beyzâvî)

Kasas sûresini, yedi defâ okuyan kimseyi, Allah-u Teâlâ, büyük bir kazâdan ve her düşmandan emîn kılar.

Bu sûreyi okuyan kimsenin, doğruluğuna melekler şahitlik yapar.

Bu sûre azap ve esâretten kurtulmak için okunur.

Karın veya karaciğer hastalıklarından şifa bulmak isteyen kişi, sebeplere sarılmakla beraber Kasas sûresinin 22-28. âyetlerini okumalıdır.

Ayrıca bu âyetler, yolculukta, her türlü kazâ ve belâ gibi musibetlerden korunmaya da sebeptir.
Zulmünden korkulan bir kişinin şerrinden korunmak için, o kişilerin yüzüne karşı Kasas sûresinin 23-25. âyetleri okunmalıdır.

Yalancı şahitlerin şerrinden korunmak isteyen kişi, Kasas sûresinin 68-70. âyetlerini sürekli okumalı ve bu âyetleri yazıp, üzerinde taşımalıdır.

Furkan Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.