enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

Isırgan otunun önemli sağlık yararları arasında vücudu detoksifiye etme, mevsimsel alerjileri hafifletme , bağışıklığı güçlendirme, dolaşımı artırma, enerji seviyelerini iyileştirme, menstrüasyonu yönetme, menopoz semptomlarını en aza indirme ve cilt bakımına yardımcı olma özelliği sayılabilir.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?
24 Şubat 2022 14:17
A+
A-

Bu otsu çiçekli bitki, döküntü bırakan keskin, acı veren yapraklarına dokunduklarında pek çok kişi için bir sıkıntı olarak görülebilir, ancak binlerce yıldır dünyanın her yerindeki insanlar ısırgan otunu çeşitli sağlık durumlarını tedavi etmek için kullandılar.

ISIRGAN OTU NEDİR?

Isırgan otu bitkisi (Urtica dioica) , Urtica cinsinin altı alt türünden biridir. Bazı yerlerde ısırgan otu olarak da bilinen doğal ısırgan otu yelpazesi geniştir ve Afrika, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’yı içerir. Isırgan otu kökü ve yaprakları farklı tıbbi özelliklere sahiptir. Acı veren kökler tablet, çay , tentür, ekstrakt, kapsül veya hap olarak alınabilir .

Hatta bazı kültürler , yemeklerine biraz sağlıklı destek eklemek için ısırgan çorbası yapar veya peynir yapımına dahil eder. Yapraklar en yaygın olarak çay olarak demlenir, bu da temel sağlık yararlarının çoğunu yakalar, ancak bitki ayrıca bir yağ özü şeklinde topikal olarak da uygulanabilir. Bununla birlikte, son derece güçlü olabileceğinden, bu doğal yağı taşıyıcı yağlarla birleştirdiğinizden emin olun.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

ISIRGAN OTU DÖKÜNTÜSÜ

Bitkinin kendisi nispeten küçüktür, nadiren yüksekliği bir buçuk metreyi geçer. Bazı alt türlerdeki yapraklar ve gövdeler, dokunulduğunda histamin, formik asit, serotonin ve asetilkolin dahil olmak üzere bir dizi kimyasalı enjekte eden uzun ve acı veren tüylere sahiptir. Bu, ciltte rahatsız edici, rahatsız edici bir his yaratır, bu nedenle ısırgan otunun diğer yaygın isimleri yanık ot ve yanık ısırganıdır. Ancak, bu sapları ve yaprakları kaynattığınızda veya güçlü yağları çıkardığınızda, yakıcı maddeler nötralize olur ve böylece bitkinin gerçek faydalarından yararlanabilirsiniz.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

ISIRGAN OTU SAĞLIK YARARLARI

Isırgan otu kökleri ve yaprakları A, C ve K vitaminlerinin yanı sıra B vitaminlerini de içerir. Yapraklar zengin terpenoidler, karotenoidler, yağ asitleri, esansiyel amino asitler, klorofil ve mineral kaynaklarıdır. Ayrıca antioksidan özelliklere sahip önemli polifenoller içerirler.

Isırgan otunun sağlığa faydalarına daha yakından bakalım;

Vücudu Detoks Eder

Isırgan otunda bulunan çok çeşitli faydalı besinler, onu vücut için ideal bir detokslayıcı yapar ve vücudu toksinlerden nazikçe temizlediği bilinmektedir.

Uzmanlar idrar söktürücü olarak vücutta nötralize edilen toksinlerin hızla atılmasını da sağlayabileceğini söylüyor . Bağırsakların besin alım verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir ve sindirim süreçlerinin sorunsuz çalışmasını sağlayarak tehlikeli toksinlerin birikmesini önler. Ayrıca lenfatik sistemi uyarabilir ve muhtemelen böbreklerdeki fazla toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

Kadın Sağlığını Destekler

Isırgan otu, kadın sağlığını etkileyen birkaç aktif bileşene sahiptir. Ağrılı adet öncesi semptomlar için kramp ve şişkinliği giderdiği ve büzücü özelliğinden dolayı menstrüasyon sırasında kan akışını en aza indirdiği bilinmektedir. Menopoz geçiren kadınlar için, ısırgan otu geçişi yumuşatmak için bitkisel bir ilaç olarak reçete edilmiştir, bu nedenle vücuttaki hormonal değişim o kadar dramatik değildir. Bununla birlikte, “doğal” tedavilerin güvenliği ve etkinliğine ilişkin bilimsel kanıtlar sınırlıdır.

Böbrek Taşlarını Önler

Isırgan otu uzun zamandır idrar söktürücü olarak biliniyor ve idrar yolu rahatsızlıkları ve böbrek taşları için tedavi edici olarak kullanılıyor. Flavonoidler, antosiyaninler ve saponinler gibi bitkide bulunan fitokimyasallar, vücutta kalsiyum ve oksalat birikimini ve kristal büyümesini önlemeye yardımcı olur.
Uzmanlara göre böbrek taşı olan sıçanlarda idrar kreatinin düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğunu gösterdi . Isırgan otu, bu ağrılı durumların kötüleşmesini veya bu taşların geçmesini veya cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirmesini önleyebilir.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otu Eklem Ağrısı, Egzama Gibi Kas Ağrılarını Tedavi Eder

Isırgan otu, potansiyel olarak uyarıcı ve tahriş edici bir maddedir, bu da onu çeşitli iltihaplı durumlara karşı etkili kılar. Isırgan otu çayı , ortaçağ Avrupa’sında eklem ağrısı, egzama , artrit ve gut için ev ilaçlarında kullanılmıştır .

Almanya’dan araştırmacılar, çalışmalarında bitkinin romatoid artrit ve kronik kas ağrısını tedavi edebileceğini öne sürüyorlar.Journal of the Royal Society of Medicine’de yayınlanan bir klinik araştırma raporu, plasebo tedavisine kıyasla osteoartritten etkilenen bölgelere ısırgan otunun uygulanmasının ağrıyı önemli ölçüde azalttığını ortaya koydu. Başka bir çalışma , artrit ağrısı çeken kişilerin, ısırgan otu içeren doğal bir takviye aldıklarında faydalı bulduğunu gösterdi.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

Solunum Sorunlarını Kolaylaştırmaya Yardımcı Olur

Isırgan otu ayrıca saman nezlesi , astım ve diğer mevsimsel alerjiler de dahil olmak üzere çeşitli solunum yolu rahatsızlıklarının tamamlayıcı tedavisine bağlanmıştır . Ayrıca, ısırgan otundan elde edilen bazı ekstrakt kombinasyonları, alerjik reaksiyonları önemli ölçüde azaltabilir.

Kan Basıncını Düşürür

Araştırmalar, düzenli olarak ısırgan otu çayı tüketiminin sistolik kan basıncını düşürmeye ve kardiyovasküler sistem üzerindeki gerilimi ve stresi hafifletmeye yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

Prostat Bezi Büyümesini İyi Gelir

Prostat bezi büyümesi (Benign Prostat Hiperplazisi) ve diğer prostat sorunları, yaşlandıkça tüm erkekler için ciddi sorunlardır ve ısırgan otunun prostat büyümesini önlemenin etkili bir yolu olduğu kanıtlanmıştır. Ancak ısırgan otu kökü bu tedavinin izlediği kimyasal yollar nedeniyle prostat büyümesini tersine çeviremez veya azaltamaz, sadece prostat büyümesini önleyebilir.

Klinik çalışmalardan elde edilen veriler, ısırgan otu kökü ile birlikte palmettonun , büyümüş prostat bezinin üretraya baskı yapmasının neden olduğu semptomlar olan sık idrara çıkma ve idrara çıkma sonrası damlama dürtüsünü de azaltabildiğini göstermektedir. Bir Penn State raporu , ısırgan otunun hormonları etkileyen kimyasallar (testosteron ve östrojen dahil) içerdiğinden bu etkilere sahip olabileceğini belirtmektedir .

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

Kan Şekeri Düzeylerinin Kontrolüne Yardımcı Olur

Araştırmacılara göre ağızdan alındığında kan şekerini düşürdüğü bilinen bir bitkidir. Üç aylık bir çalışma , her sekiz saatte bir günde üç kez 500 mg ısırgan otu kapsülü alan 46 katılımcının, plaseboya kıyasla kan şekerini önemli ölçüde azalttığını gösterdi.

Cilt Bakımına Yardımcı Olur

Cilde uygulandığında, ısırgan otunun muhtemelen akne şiddetini azalttığı ve hatta bakteriyel enfeksiyonları önleyebildiği kanıtlanmıştır. Antioksidan özelliklerinden dolayı ayrıca yara iyileşmesini hızlandırabilir, yara izlerinin ve lekelerin görünümünü azaltabilir ve kırışıklıkları ve yaşlılık lekelerini azaltmak için yaşlanma karşıtı etkileri teşvik edebilir. Ayrıca yanıkları tedavi etmek için merhemlerde kullanılır.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

Saç Bakımına Yardımcı Olabilir

Isırgan otu yaprakları, her ikisi de saç uzamasına yardımcı olan ve saç dökülmesini önleyen silika ve kükürt bakımından zengindir. Çalışmalar, aşırı üretilmesi durumunda saç köklerine zarar verebilecek bir hormon olan DHT’yi bloke edebileceğini gösteriyor. Yapraklar, kafa derisinin iltihaplanmasını potansiyel olarak azaltabilecek potansiyel olarak anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

ISIRGAN OTUNUN DİĞER FAYDALARI

  • Ülserleri ve hemoroidleri yatıştırabilir
  • Ayrıca, süt üretimini teşvik etmeye ve yeni anneler için emzirmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
  • Bor , kemiklerimizdeki kalsiyum içeriğinin korunmasıyla bağlantılıdır; bu, muhtemelen bor ve kalsiyum açısından zengin olan ısırgan otunun osteoporoz başlangıcını yavaşlatmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

ISIRGAN OTUNUN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Isırgan otu, belirtildiği şekilde kullanıldığında genellikle güvenli kabul edilir. Kurdeşen veya kızarıklığa neden olabileceğinden, ısırgan otu yapraklarını tutarken dikkatli olmak önemlidir. Yaygın yan etkiler arasında ishal ve terleme bulunur. İdrar söktürücü etkisinden dolayı böbrek ve mesane sorunları olan kişiler bitkiyi kullanırken dikkatli olmalıdır .

Isırgan Otu Hamile Kadınlar İçin Güvenli mi?

Isırgan otu çayı, birçok hamilelik çayında sıklıkla kullanılır ve besin açısından zengin olduğu için aktarlar ve ebeler tarafından reçete edilir. Amerikan Hamilelik Derneği, güvenliğin ısırgan otu kökü veya yapraklarının doğru dozajın yanı sıra kullanılıp kullanılmadığına bağlı olabileceğini söylüyor. Öte yandan, belirli dozlar rahim kasılmalarına neden olabilir. Hamilelik sırasında bu bitkiyi kullanmadan önce sağlık uzmanınızla görüşmeniz önerilir.

İlaç etkileşimleri

  • Yapraklar ve kökler aşağıdaki ilaçlara müdahale edebilir:
  • Kan incelticiler
  • Kan basıncı için ilaçlar
  • Lityum
  • Diüretikler (su hapları)
  • Diyabet için ilaçlar

Doğru dozaj önemli olduğundan, ısırgan otu takviyeleri ile kendi kendinize tedavi etmeyin. Böyle güçlü bir bitkisel ilacı diyetinize eklemeden önce mutlaka bir doktora danışın ve devam eden tedavileri karmaşık hale getirmediğinizden emin olun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.