enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

II. Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri Sahiplerini Buldu

Muhammed İhsan Oğuz Vakfı ve Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanlığı ile Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri” Bilgehan Bilgili Konferans Salonu’nda gerçekleşen törenle sahiplerine takdim edildi.

II. Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri Sahiplerini Buldu
26 Ekim 2021 07:40 | Son Güncellenme: 26 Ekim 2021 07:54
A+
A-

Büyük bir âlim ve Mutasavvıf Muhammed İhsan Oğuz adına düzenlenen ödül törenine; Kastamonu Vali Avni Çakır, Kocaeli AK Parti Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Belediye Başkanı Op. Dr. Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Muhammed İhsan Oğuz Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Abdülhalik Muhammed Oğuz, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Atalan, Prof. Dr. Ömer Küçük ile Prof. Dr. Kasım Yenigün ile kamu, kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Programda sırası ile Muhammed İhsan Oğuz Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet İhsan Oğuz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür, Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Atalan, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Belediye Başkanı Opr. Dr. R. Galip Vidinlioğlu, Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu ve Vali Avni Çakır birer konuşma yaptı.

Panelin açılış konuşmasını Muhammed İhsan Oğuz Vakfı adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet İhsan Oğuz yaptı.

https://37haber.com/buyuk-bir-alim-ve-mutasavvif-muhammed-ihsan-oguz-kimdir/

Başkan Yardımcısı Oğuz konuşmalarında; “Bu yarışma fikrini ortaya atan değerli Hocamız Prof. Dr. Hasan Onat’ı huzurlarınızda rahmetle anıyorum. Geçen yıl pandemi sebebiyle ödül törenimizi tehir etmek zorunda kaldık. Bu süreç içerisinde de değerli Hocamızı ahirete uğurladık. Süreç ilerlerken yine değerli Hocalarımızdan Ahmet Nedim Serinsu Hocamızdan tarafımıza bir teklif geldi. Kendisinin bu teklifini vakfımızla değerlendirip, memnuniyetle kabul ederek bu yarışmamızda en kıymetli iki ödül olarak doktora tezlerinde ve yüksek lisans tezlerinde özel olarak “Hasan Onat Ödüllerini” yarışmamıza ilave ettik. Seçici kurulumuz bu yeni duruma göre faaliyetlerini yürüttü. Ödüle layık olan akademisyenlerimizi belirledi. Biz de bugün bu belirlenen akademisyenlere huzurunuzda ödüllerini takdim edeceğiz.” dedi.

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür konuşmalarında; “Osmanlının ilmi ve kültürel mirasının günümüze aktarılması sırasında görevinin alimleri arasında eser ve çalışmalarıyla temayüz etmiş çok mühim bir şahsiyet olan merhum Muhammet İhsan Oğuz beyefendi sadece Allah’a yönelik kulluk, sadece sevgili kulu ve resulü olan Hz. Peygambere tam bir bağlılık ve ümmet ferdi olma çabası içerisinde geçirdiği bir asrı aşan ömrü içinde numune-i imtisal olan hayatını bu gerçeğin bilinmesi ve yaşanmasına adamış ardında 100’ü aşkın eserden müteşekkir çok kıymetli bir külliyatı bizlere miras bırakmıştır.

Bu güzel günde bizler ülkemizde ilahiyat alanında gerçekleştirilen akademik çalışmaları ödüllendirme faaliyetinin geleneksel bir örneği olma yolunda yürütülen çalışmaların ikinci ve önemli güçlü bir adımı olan İlahiyat Araştırma Ödülleri münasebetiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu törene iştirakınız dolayısıyla herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Atalan; “İnsanlığın genel gidişinde etkin olan temel belirleyicilerden birisi, belki de en önemlisi bilim ve bilimsel bilgidir. Küreselleşme, bilimin ve bilimsel bilginin önemini daha belirgin hale getirmiştir. Öyle ki, gelecekte, bireysel ve toplumsal planda özgür olabilmek, onurlu bir şekilde yaşayabilmek, ancak doğru, sağlam, güvenilir, bilimsel bilginin gücüne sahip olmakla mümkün olacaktır. Muhammed İhsan Oğuz’un eserlerini neşrederek geniş halk kitlelerine ulaştırmak amacıyla vefatından iki yıl önce, 1990 yılında kendi adında bir vakıf kurulmuştur. Vefatından sonra eserleri bu vakıf marifetiyle araştırmacılara açılmış ve çeşitli neşir çalışmaları yapılmıştır.

Yine aynı amaca yönelik olarak Kastamonu Üniversitesi bünyesinde 2018 yılında “Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulmuş, Muhammed İhsan Oğuz’un eserleri ilim dünyasına sunulmuştur. Muhammed İhsan Oğuz Vakfı’nın bize bildirdiğine göre, Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri 2022-2023 yılında da gelenekselleşerek devam edecektir.

Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri çalışmalarına fikrî ve ilmî olarak büyük katkıları olan; bana bilimin, bilimsel düşüncenin anlam ve önemini öğreten, insan olmanın başlı başına bir değer olduğu gerçeğini kavramamızı sağlayan; ufkumuzu açan; İslam’ın güzelliklerini fark etmemiz konusunda yol gösteren; bize her konuda, her bakımdan destek olan, kendisine çok şey borçlu olduğum Prof. Dr. Hasan Onat’ın 26 Eylül 2020 tarihinde hepimizi derinden üzen ani vefatı üzerine Muhammed İhsan Oğuz Vakfı ve İlahiyat Fakültesi Seçici Kurulu olarak yarışma kapsamında “Merhum Prof. Dr. Hasan Onat” adına bir “Özel Ödül Kategorisi” daha eklenmesi uygun görülmüştür. Çünkü Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Muhammed İhsan Oğuz Vakfı’nın bilim insanlarını teşvik ve takdiri ile Türkiye ilahiyat fakültelerinin bilim camiasını ulusal alanda temsil misyonu kapsamında ulusal düzeyde ihdas edilen ve bütün ilahiyat fakültelerine açık olan Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri 2018 yılında Kıymetli Hocam Prof. Dr. Hasan Onat’ın teklifleri ile başlatılmıştır.

Bu bağlamda Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri her yıl İlahiyatın bütün kategorilerinden oluşmakta ve aday gösterilenler arasında doktora ve yüksek lisans alanında ayrı ayrı beş ödül olarak verilmektedir. İlahiyat Araştırma Ödülleri ile ilgili alanda özgün, öncü ve çığır açıcı çalışmaları olan bilim insanlarına tevcih edilir. Aday gösterilen bilim insanlarının çalışmaları ve katkıları, İlahiyat Fakülteleri Jüri üyelerinin hakem görüşleri alınarak Seçici Kurul tarafından değerlendirilmektedir.  Ödüle hak kazananlar, bu değerlendirmeler dikkate alınarak Seçici Kurul tarafından belirlenmektedir. Bütün bunlarla beraber hem İlahiyat Fakültemiz hem de Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezimizin üzerine düşen bilimsel bir panele yer verilecektir.

Hem maddi hem manevi olarak bize destek veren Muhammed İhsan Oğuz Vakfına, Saygıdeğer Av. Abdulhalik Oğuz Beyefendiye; İhsan Oğuz Beye; bu süreçte hep yanımızda olan torunları Azize’ye, Mustafa’ya ve Kerim’e Üniversitemiz, Fakültemiz ve Müdürlüğümüz adına şükranlarımı sunuyorum.

Bu vesile ile Ödül töreni tertip heyetine, ödüle layık görülen çalışmaları gerçekleştiren bilim adamlarına ve danışman hocalarına, Fakültemiz idari ve akademik personeline, Türkiye’nin değişik İlahiyat Fakültelerinde seçici kurulda yer alan hocalarımın her birine, emeği geçen herkese ve özellikle bizi bu konularda teşvik eden ve her vesile ile destekleyen Üniversitemizin Saygıdeğer Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’a huzurlarınızda bir kere daha teşekkür eder, saygılarımı sunarım.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Muhammed İhsan Oğuz’un hayatını ilme adadığını söyleyerek; “Bugün bizi gayet mutlu eden bir tabloyla beraberiz. Öğrencilerimiz burada ve ödül töreninin ikincisini düzenliyoruz. Bu iki güzelliği bize yaşatan Allah’a şükrederek konuşmalarıma başlamak istiyorum.” dedi.

Konuşmasının devamında Rektörümüz; “İslâm dini ve medeniyetinin dayandığı temel esaslardan birisi, ırk, din, dil ve coğrafya farkı gözetmeksizin tüm beşeriyeti muhatap alan İslami Dinine dair doğru, güvenilir ve sahih bilgiye ulaşarak bu bilginin insanlığın hizmetine sunulmasıdır. Doğru bilgi, hikmetli söz ve derin bir kavrayış ile ortaya çıkacak sulh, huzur ve ahlak temelli bir dünyaya duyulan ihtiyaç tarihin bütün dönemleri kadar günümüzde de kendisini hissettirmektedir. Mensubu olmakla iftihar ettiğimiz İslâm tarihi ve medeniyeti, bilgi, hikmet ve marifetin iman, akıl ve ahlâk ile estetik bir sentezi üzerine inşa edilmiştir. Ancak bilhassa son iki asırda tecrübe edilen gelişmeler karşısında insanlığa bir kurtuluş ümidi olarak sunulan bu estetik duyuş ve tavrın, hayata aktarılması hususunda yer yer kesintiler ile karşılaştığı görülmektedir. Bilgi, ahlak ve hayat arasındaki kopukluğun oluşturduğu ferdi ve içtimai boşluk hissiyatı, İslâm âlimleri, münevverleri ve ilim adamlarının üzerlerindeki mesuliyeti daha da artırmaktadır. Yüklenilmesi tarihi bir sorumluluk olan bu görev; inanç ve hayat arasındaki mesafeyi kapatarak, din ve ilimi birbirine rakip kılmadan bilgi, hikmet ve marifeti ahlâk, adalet ve merhametle buluşturacak bir medeniyetin tesis edilmesini ilahi rızaya talip bir amaç ile gerekli kılmaktadır.

Ülkemizin genç, dinamik ve vizyon sahibi üniversitelerinden biri olarak Kastamonu Üniversitesi, düşünen, araştıran ve sürekli daha iyisine ulaşmayı hedefleyen bir anlayışı topluma yerleştirmeyi amaçlamaktadır. Üniversitemiz, ilmi başarıları onurlandırma ve ödüllendirme, ilim temelli rehberlik ve danışmanlık, ilmi ve ilmi çalışmaları ve anlayışı geliştirmeyle ilgili faaliyetlerin yanı sıra ülkemiz ilim camiasını uluslararası saygın akademiler arasında temsil etmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla büyük bir fedakarlık ve gayretle ilmi çalışmalarını sürdüren gerek bünyesindeki gerekse farklı akademik kuruluşlardaki ilim erbabını teşvik etmeye ayrı bir önem atfetmektedir.

Bu sebeple Üniversitemizin misyon ve vizyonuna uygun olarak, İlahiyat Fakültemizi ve Muhammet İhsan Oğuz Vakfı’nı “İlahiyat Araştırma Ödülleri” projesi dolayısıyla tebrik ediyorum. İlahiyat sahasının farklı disiplinlerinde 2020 yılı içerinde tamamlanmış tezleri kapsayan bu ödüllerin Muhammet İhsan Oğuz Beyefendinin ömrünü adadığı İslam kültür ve medeniyetinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.

İlahiyat Araştırma Ödülleri’ne layık görülen çalışmaları gerçekleştiren ilim adamları ve danışman öğretim üyelerini tebrik ediyor; ödül alan değerli ilim adamlarımızın heyecan, gayret, gurur ve başarılarının ülkemizin geleceği adına ve tüm insanlığa faydalı olma iştiyakının hiç sönmemesini diliyorum gayret, emek, birikim ve eserleriyle ilme, ülkemize ve tüm insanlığa katkılar sağlayan Muhammet İhsan Oğuz Vakfı’nın değerli yetkililerine ve çalışanlarına ayrıca Araştırma Ödülleri tertip heyetinde yer alan hocalarımıza, şahsım ve Üniversitemiz adına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Böyle güzel bir etkinlikte olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Op. Dr. Galip Vidinlioğlu; “Üniversiteler ilmin ve hikmetin soluklandığı yerlerdir. İnşallah pandemi sürecinde kaybettiğimiz mesafeyi en kısa sürede tamamlarız. Oğuz ailesini çok yakından tanıyorum. Cenab-ı Allah hayırlarını kabul eylesin. Gerçekten çok büyük bir hizmette bulunuyorlar. Emeği geçen bir sürü akademisyenlerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, başarılarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu ise konuşmalarında; “Bu çalışmaların ve merkezlerin bizler için önemli bir çıkış yolu olacağını, bizlere yol açacağına ve istikamet çizeceğine inanıyorum. Üniversiteler halkın içinde olması lazım. Bulunduğu coğrafyanın, yerin, toplumun özellikleriyle hemhal olması lazım. Hocalarımızın ve akademisyenlerimizin bu bağlantıyı kurması lazım. Üniversitelerimizde bu çaba var. Biraz daha yukarıya ve ileriye gayret göstermemiz gerekiyor. Ben, ilmin üretilmesiyle Muhammed İhsan Oğuz Beyefendinin kitaplarında bahsettiği çıkış yoluna ulaşılacağına inanıyorum.” dedi.

Konuşmasının devamında Vekil Katırcıoğlu, İslam ve bilim ilişkisinden bahsetti.

Vali Avni Çakır konuşmalarında; “Kastamonu’nun içinde bulunduğu coğrafyası, kadim tarihi, kültür birikimi ve doğal güzelliklerinin yanında bağrından çıkardığı samimi fedakâr ilim aşığı Mevlana gönüllü insanlarının bu güzel memlekete hedefleri vardır. İlim aşığı Mevlana gönüllü insanlarımızdan biriside hayatını ilime vakıf etmiş yaşadığı dönemde kız, erkek ayrımı gözetmeden evlatlarını ve çevresini yüksek tahsile teşvik etmiş. Kuran, sünnet ve tasavvuf alanında yaptığı ilmi çalışmaları ile 100 kişiden fazla insanın ortaya çıkmasına vesile olmuş merhum Muhammed İhsan Oğuz beyefendidir. Merhumun toprağa atılmış bir tohum gibi ortaya koyduğu eserlerin ve bu eserler üzerine yapılacak bilimsel araştırmaların geniş kitlelere ulaşması memleketimiz tarafından sahiplenilmesi ile mümkündür. Bu kapsamda Üniversitemizin İlahiyat Fakültesinde kurulan Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi eserlerinin akademik camiaya sunulması açısından son derece önemli bir görev ifa etmektedir. Bu faaliyetler merhumun yıllar önce ektiği ilim tohumlarının da yeşermiş olduğunun bir göstergesidir.

Bu vesile ile ödüllere layık görülün çalışma gerçekleştiren bilim adamları ve danışman hocalarını tebrik ediyorum. Gayret, emek, birikim ve eserleriyle bilim dünyasına ve ülkemize katkı sağlayan Muhammed İhsan Oğuz Vakfı yetkililerine ve çalışanlarını ayrıca araştırma ödülleri tertip heyetinde yer alan hocalarımızı tebrik ediyorum. Bu yıl tamamlanarak Kastamonu Üniversitesine teslimatı yapılan İlahiyat Fakültesi hizmet binasının yapımındaki katkılarından dolayı başta Muhammed İhsan Oğuz beyefendinin ailesi olmak üzere tüm katkı sunan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından doktora ve yüksek lisans kategorisinde dereceye giren akademisyenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

Programda ayrıca ödül almaya hak kazanan akademisyenlerin danışmanlarına, jüri üyelerine ve panelde yer alan konuşmacılara teşekkür plaketleri sunuldu.

Ödül takdiminin ardından Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür‘ün yöneticiliğini yaptığı “Muhammed İhsan Oğuzun İslam Tasavvuru” isimli panel gerçekleştirildi.

Panelde, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Evkuran “Muhammed İhsan Oğuz’un İslâm ve Siyasî Yönetim Konusuna Yaklaşımı”, Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aykaç “Muhammed İhsan Oğuz Selefî midir?”, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yunus Öztürk “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Mâtürîdîliğin İntikali ve Tahkimi; Muhammed İhsan Oğuz’un Mâtürîdîlik Vurgusu” başlıklı konuşmaları gerçekleştirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.