enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hurmanın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir (Oruç Neden Hurmayla Açılır?)

Hurma, dünyanın birçok yerinde yetişen hurma ağacının meyvesi olarak bilinmektedir. Binlerce yıldır Ortadoğu’nun ve özellikle Müdlümanların iftar sofralarının vazgeçilmez temel gıdası olan hurma, son yıllarda oldukça popüler hale gelerek sıkça tüketilmeye başlandı. Hurmanın çeşidine bağlı olarak boyutları ve rengi değişebilmektedir. Yüksek miktarda lif içeren hurma, tatlı bir tada sahiptir. Ayrıca demir açısından yüksek olduğundan kansızlıkla mücadelede önemli bir rol oynar.

Hurmanın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir (Oruç Neden Hurmayla Açılır?)
25 Mart 2023 19:05 | Son Güncellenme: 25 Mart 2023 19:06
A+
A-

Hurmanın faydaları nelerdir? Günde kaç tane hurma yemek gerekir? Hurma cinsel gücü artırır mı? En iyi hurma hangi hurma? Oruç neden Hurmayla Açılır? Ramazan Hurmasının özellikleri nelerdir? Hurma Ne Demek? Hurma mı Temur mu

Meryem Validemize “Hurmanın dalını kendine doğru silkele. Üzerine devşirilmiş taze hurmalar dökülsün.” (Hadis-i Şerif)

“İçinde hurma bulunmayan evin halkı açtır.” (Meryem Sûresi 25. âyeti)

HURMANIN İÇİNDE NELER VAR?

Sodyum Protitin Potasyum Kalsiyum Magnezyum Demir. Kükürt Fosfor Klor B1, B2, A ve C vitaminleri.

HURMANIN YAN TESİRİ VAR MI?

Fazla yenilince, baş ağrısı, göz ağrısı yapar. Sıcak mizaçlı kişilerde hararet yapar.

TELAFİSİ: Baş ağrısı ve göz ağrısı için badem içi, hararet yapmaması için soğutucu gıdalar, acur, kavun, karpuz, hıyar. Tüm yan etkilerine karşı, sirke ile yapılmış bal şerbeti.

HURMANIN ŞİFASI NEDİR?

1) Kalp ilacıdır: Sâd İbn-i Ebî Vakkas (r.a.) hasta olduğunda Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz hasta ziyaretine giderler “Mübarek ellerini göğsüme koydu. Hatta ben mübarek elinin soğukluğunu kalbimde hissettim. Sonra “Sen kalp hastalığına yakalanmışsın! Sakif’in kardeşi Hâris İbn-i Kelede’ye git. Tedavi ol. O tabib birisidir. Medine’nin Acve hurmasından yedi tane alsın, onları çekirdekleri ile beraber dövsün (öğütsün) sonra onu süt ile yağ ile sulandırarak sana yedirsin.” Sâd (r.a.) böylece bu hastalıktan kurtulmuştur. “Eğer Acve hurması bulunamazsa, Medine hurması çekirdekleriyle öğütülür, az badem içi ve hiyar çekirdeği öğütülür. Süt, zeytinyağı ve bal ile pişirilip macun yapılıp soğuk olarak yedirilir.” Bu macun birçok hastalığa şifadır.

2) Lohusa Gıdası-bebek maması: Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz “Kadınlarınıza lohusa döneminde hurma yediriniz. Kim lohusalığında hurma yerse onun çocuğu AKILLI ve AĞIR- BAŞLI olur. Çünkü hurma Hz. Meryem’in lohusalığındaki yiyeceği idi. (Hz. Meryem validemize Allah (c.c.) kuru bir hurma ağacından onu vermişti). Şayet (lohusa için) hurmadan daha iyi bir yiyecek olsa idi Allah (c.c.) Onu Meryeme ikram ederdi.” buyurarak hurmanın önemini belirtmişlerdir.

Tabiblerde yaptıkları araştırmalarda hurmanın antiseptik olduğunu, lohusalık yaralarını çabuk iyileştiren bir ilaç olduğunu, süt arttırdığını, bebeği beslediğini, içindeki potasyumun çocukların büyümesini sağlayan ideal besin olduğunu belirtmişlerdir.
Bebe ilk doğunca damağına dünya gidası olarak hurma ezip ovuşturmak, hurma ezmesi tattırmak sünnettir ve bebeğin zekî olmasını sağlayan ilaçtır.
Lohusa, hurmayı sade olarak yer, süte islayıp yer, bebeğe de hurma şıralı sütten yedirir. Polenli hurma macunu yapıp yer ve bebeğe de yedirir.
gr. halis “250 gr. hurma, 100 gr. polen, 50 gr. badem içi, 50 gr. ceviz içi, 100 gr. zeytinyağı, 150 bal, 50 gr. hıyar çekirdeği, 500 gr. süt kaynatılıp macun kıvamına getirilir.” Soğutulup ömür bo- yu yenebilir.

3) Diş etlerini kuvvetlendirir: Hurma ve hurma macunu yenir.

4) Doğum kolaylaştırıcı: Rahim adalesini kuvvetlendirir. Bu özellik doğumu kolaylaştırır. Hurma macununa 1/3’ü kadar defne tohumu öğütülüp karıştırılarak, doğuma 1 hafta kala yenmeye de- vam edilirse. Doğum ağrısız ve çok kolay olur.

5) Vücuda kuvvet ve enerji verici: Yüksek derecede fruktoz ihtiva ettiğinden vücuda kuvvet ve bol enerji verir.

6) Karaciğer güçlendirici: B1 ve B2 vitaminleri ihtiva ettiği için karaciğeri güçlendirir. Karaciğer soğuk tatlıları sever. Onun için hurmayı kavun, acur, hıyar gibi berdi (soğutucu) gıdalarla yemek daha uygun olur. Sünnettir. Tabipler tabibi Efendimiz (s.a.v.) hurmayı acurla yemişlerdir.

7) Sarılık: Hurma, sarı olgun salatalıkla yenmeye devam edilir.

8) Kısırlık: Hurma bol miktarda fosfor ihtiva ettiği için kısırlık tedavisinde ila- hi bir ilaçtır. Polenli hurma macunu yapılıp yenmeye devam edilir.

9) İştah açıcıdır: Hurma yenmeye devam edilir.

10) Bağırsak tembelliğini izale edici: Hurma veya hurma macunu yemek bağırsak tembelliğini ortadan kaldırır.

11) Göz hastalığı ilacı: Hurmada bol miktarda A vitamini olduğu için, göze kuvvet verir, görme gücünü artırır.

Gözü ağrıyan Hz. Ali Efendimize Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz (bir müddet) hurma yemesini yasaklamıştır. (Ağrı esnasında ağrıyı arttırıcı olduğundan)

12) Vücuttaki zehirleri atıcı: Hurma hem bağırsakları çalıştırır, hem zehirli atıkları dışarı atar.

13) Hurma Kan yapıcı Özelliği Vardır: Hurmada bol miktarda demir olduğu için kan yapar. Üzüm, elma ve hurma, marmelat yapılıp yenmeye devam edilirse, hastalara ne idüğü belirsiz kanlar verileceğine bu marmelat yedirilse, ya da şurubu içirilse çok daha iyi olur.

14) Hurma Hazım kolaylaştırıcıdır: Hurma bol lifli olduğu için hazmı kolaylaştırır.

15) Bebeğin büyümesini sağlayıcı: Hurmada potasyum miktarı bol olduğu için bebeğin gelişmesini, gürbüzleşmesini, hasta olmamasını sağlar. Hurmadaki potasyum oranı, bebeğim beslensin diye ilk akla gelen çikita muzundan 2.5 kat daha fazla. Hurmanın muz gibi hazmı da zor değildir.

16) Kolestrol: Çağın hastalığı, damar sertliği ve kolestrolü yok eder.

 

İNSANDA ŞEKERİ AYARLAR

17) Şeker: Vücuttaki şeker oranını ayarlayan (regüle eden) tek meyve hurmadır.

18) Adaleleri kuvvetlendirici: Hurmada B1 vitamini olduğu için adaleleri kuvvetlendirir. Sporcu besinidir.

19) Asabilik-sinir bozukluğu: Hurma sinirleri teskin eder.

20) Kan kesici: Hurma yemek iç kanamayı durdurur. Onun için lohusa yemeği olmuştur. Haricen kanayan yere konsa kanı durdurur.

21) Hurma Saç jölesi: Hurma suyu ile saçlar ıslatılıp taransa, jöle gibi alkol taşımaz, jöle gibi tutkal değildir, fakat saçları istenilen yere yatırır. Jöle gibi saçları dökmez. Aksine saçları besler, dökülmesini önler.

22) Cild bakımı: Hurma suyu ile cild pansuman edilirse cildi besler, hamilelik ve güneş lekelerini yok eder.

23) Yara-bere-iltihap: Hurma ezmesi zeytinyağıyla krem yapılıp, yara, bere ve iltihaplara bağlanır.

24) Mide kuvvetlendirici ve ülser: Hurma yenmeye devam edilir. Polenli hurma macunundan aç karına l’er tatlı kaşığı yenmeye devam edilir.

25) Böbrek kumları iltihabı: Hurma yenmeye ve polenli hurma macunu yenmeye devam edilir.

26) Zihni açıcı ve dinlendirici: Hurma yemek, polenli hurma macunu ye- mek, ya da hurma kahvesi içmek, fikir işçileri için ideal gıdadır.

27) Hurma kahvesi: Hurma çekirdekleri kavrulup öğütülür. Afiyetle içilir.

28) Balgam-öksürük-grip: Hurma yemek ya da polenli hurma macunu yemek soğuktan mütevellid hastalıkları geçirir.

29) Kanser: Hurma yemek, kansere karşı koruyucudur.

30) Kemik veremi: Hurmada kalsiyum olduğu için kemikle- rin gelişmesini sağlar, kemik veremini geçirir.

31) Ağız içi yaralar: Hurma yemek ağıziçi yaraları geçirir.

32) İshal: Hurma özü yedirilir.

33) Kan tükürme: Hurma özü yedirilir. Resulullah (s.a.v.) Efendimizin kalbin ilacı olarak tavsiye ettiği acve hurması ve çekirdeği. Normal hurmadan biraz küçük ve kısadır. Kabuğu siyahtır.

34) Yarayı çabuk iyileştirir: Hurma özü sürülür. Hurmanın yaprağı yakılıp külü basılır. Hurma zeytinyağıyla krem yapılıp sürülür. Hurma özü hurma ağacının tepesinde bulunur (çam sakızı gibi), beyaz renkli, süt tadındadır.

35) Oruçlu gıdası: Orucu iftar ederken hurma ile iftar edilirki, vücudu beslesin.

HURMA TAVSİYESİ: Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz Ashab-ı Kirâm’a şöyle bir bilmece sorarak, hurmayı çok güzel biçimde tarif etmiştir. “Ağaçlar içinde öyle bir ağaç vardır ki; yaprağı (kışın) dökülmez, Müslüman kimseye benzer. O hangi ağaçtır, söyler misiniz?”
Ashab-ı Kirâm (r.a.) bir bir sayarlar. “Ya Resûlullah (s.a.v.) siz söyleyiniz hangi ağaçtır?”
-Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz “O hurma ağacıdır” buyurdular. Evet hurmanın yaprağı, suyu, Sakızı, çekirdeği, meyvesi hep faide verici, Müslüman da aslında öyledir. Hep fayda dokunur. Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz ideal Müslümanı hurmaya benzetiyor.

Hiç bir şey yenmese sadece hurma, insanın hayatını idame ettirebilmesi için yeterlidir. Bu ko- uyu Hz. Aişe validemiz şu şekilde dile getirmiştir. “Ey kızkardeşimin oğlu (Urve) biz ayın hilâ- lini görüyorduk, sonra başka bir hilâli ki, iki ayda üç hilâl görüyorduk da Resûlullah (s.a.v.)’in evlerinde yemek pişirmek için ateş yanmazdı.” Urve “Teyzeciğim o halde ne yer ne içerdiniz?” Hz. Aişe (r.a.) Validemiz “İki siyah (hurma) ile yetinirdik” diye cevap verirler. Bunu sadece oruç tutarken değil, savaşa giderken ve normal hayatlarında da yapmıştır Ashab-ı Güzin (R.anhüm).

Hurma âyetinin geçtiği Meryem Sûresi’ni inceleyince çok ilgimi çeken 3 önemli ipucuyla karşılaştım.” sualine.

1-8. âyette Zekeriya (a.s.)’in “Yarabbi zevcem kısır, ben ise ihtiyarım nasıl çocuk sahibi olabilirim

2- 25. Ayet-i Kerîme’de doğum sancısı çeken Meryem validemize hurma ağacını silkele ve hurmaları dökülüversin (ye) meâlindeki -hurmanın, kısırlık tedavi edici ve doğum kolaylaştırıcı etkisi.

3-24. Âyet-i Kerîme’de “Sakın mahzun olma muhakkak ki Rabbin senin alt yanında bir su deresi meydana getirdi.” Öğrendiğimize göre Ruslar, su içinde doğum yaptırmakta. Keşke bu araştırmayı Müslümanla yapsa da bilime hediye etselerdi. Müslümanlar Kur’an-ı Kerim’i okumuyor ki; böyle konuları yakalasın.

Keşke hastane sahipleri doğumhanelerinde sûni şelaler yapsa da su sesinin doğum kolaylaştırıcı etkisinden istifade etse.

Keşke hamileler, hurma, elma, ayva, armut yiyerek beslense.
Keşke lohusalar hurma ve hurma macunu yese sütleri çok olsa, bebekleri gürbüz olsa, yarala çabuk iyi olsa.

Hurmayı Ramazan’da değil 4 mevsim yiyin. KEŞFEDİN.

Dikkatle incelenirse hurma hamile kadının bütün dertlerinin ilacıdır.

Hurmanın şekeri, şeker hastalarına zararlı değildir.

 

Kaynak: Alternatif Tıp ve Şifa Sofrası Kitabı (Mustafa Özer)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.