enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hükümetin Emeklilere Son Sözü: Seyyanen Sürünmeye Devam!

Ak Parti iktidara geldiği Kasım 2003’te, yani eski Türkiye’de asgari ücret 180.000 TL, en düşük emekli maaşı ise 225.000 TL civarında idi. Yani en düşük emekli maaşı, asgari ücretten yüzde 25 daha fazlaydı. Şimdi yani 22 yıl sonra ise tam tersi oldu. Peki bu duruma nasıl gelindi?

Hükümetin Emeklilere Son Sözü: Seyyanen Sürünmeye Devam!
26 Şubat 2024 10:58
A+
A-

1999 Depreminde yangından mal kaçırılır gibi çıkarılan mezarda emeklilik yasasına, Fazilet Partisinden, Ak Partiye geçen 55 milletvekili, mecliste bu kanuna karşı çıkmış ve ret oyu vermişti. Hatta Ak Parti bunu seçim meydanlarında kullanmış ve mezarlıkta emekliliği düzelteceklerini bile belirtmişti. Ama iktidara gelince 58-60 olan emeklilik yaşını 60-65’e çıkarıverdiler. Hatta maaş bağlanma oranını da yüzde 70’den, yüzde 28’e kadar düşürüverdiler. Bunun zararı kısa vadede anlaşılamadı ancak, uzun vadede anlaşılmaya başlanmış oldu. Çünkü artık emekli maaşları çok düşük bağlanmaya başladı, böyle de devam edecek.

Bugünkü sıkıntı Ak Partinin ilk yıllarındaki politikalarından kaynaklanıyor. O dönem, Ülkemiz sıcak para cennetiydi. Bu bir oyundu ve çok bilinçli yapılan bir durumdu. Ak Parti bunun ekmeğini bal ve kaymak sürerek yedi. Kağıt, Şeker, Yem, Enerji vb. tüm fabrikaları özelleştirme adına bir bir sattılar. Çünkü para boldu. Enflasyon düşüyor, dolar ve euro ise bilinçli düşürülüyordu. Paradan sıfır atmalar falan algıydı. Paradan sıfır atmakla paramız değer kazanmadı, ama farklı algılar yapılarak seçimler kazanıldı.

AK PARTİDEN ÖNCE EMEKLİLER ÇOK DAHA İYİYDİ

2002 Yılında bir emekli 338₺ maaş alırken, bu maaşla 14 çeyrek altın alınabiliyorfu. 2002’de 338₺ alan bir emekli şuanda 11.000₺ maaş alıyor ve sadece 3 çeyrek altın alabiliyor. Peki bunun sebebi ne dersiniz? Enflasyon rakamları ile oynamak derim. Göz göre göre emeklinin hakkını bilerek yemek derim.

Dayım, 2001 Yılında Güngören Belediyesinden 18 Yıl ile emekli olurken, aldığı tazminat 9.000 TL idi. Bu paranın 7.250 TL’siyle Güngören’den bir daire almıştı. Bir arkadaşım ise 2023 Ocak ayında Bağcılar Belediyesinden 24 Yılın sonunda emekli oldu. Aldığı tazminat 500 binin biraz altındaydı. Ancak bırakın daire almayı, arabaya bile yetmiyordu. Ancak 4-5 kişi bir daireye ortak girerse belki çeyrek daire alabiliyordu.

2010 Yılında Türkiye nüfusunun yüzde 13’ü emekli iken, bütçeden aldığı pay yüzde 7 imiş. Eyt’de çıktıktan sonra emekli oranı yüzde 16’ya çıkarken, bütçeden aldığı pay ise yüzde 4.5’a düşmüş. Emekli sayısı artmış ama bütçeden aldığı pay çok daha da düşmüş. Bütçeden aldığı pay aynı kalmış olsa bile, bugünkü emekli maaşı tahminimce iki katı olabilirdi.

“Emeklinin devlete yükü 200 milyar” diyenlerin “Kur Korumalı’nın devlete yükünün 800 milyar” olduğunu neden görmek istemezler anlayamıyorum. Ayrıca Emekli, 25 -30 yıl bu devlete alacağı parayı zaten ödüyor, aslında her emekli devlete borç veriyor ama borcunu tam geri alamıyor maalesef.!

Şu rakamlara bakar mısınız Allah Aşkına! Bu rakamları da belirleyen devlet kurumları haaa

Açlık sınırı: 16.803 TL
Yoksulluk sınırı: 45.686 TL
Asgari ücret: 17.002 TL
Emekli maaşı: 10.000 TL

 

Bir emekli amca, 3 öğün sadece karısıyla çay simit yese bile aylık 6.000 TL yapıyor beyler. Bu durum karşısında “Allah’tan korkmak, kuldan utanmak gerekmez mi” sizce?

Geçen yıl 7.500 TL yapılan en düşük emekli maaşına, Temmuz ayında zam yansımamış ve iktidar kanadı, emeklileri uyutabilmek için, yok Eylül’de , yok Ekim’de, yok Kasım’da, yok Ocak ayında Reis çok zam verecek diye oyaladılar da oyaladılar. Eeee hani zamlar ne oldu? Hepsi yalan oldu değil mi? Birde verilen 2.500 TL’yi çok bir şeymiş gibi müjde diye sunmuyorlar mı vallahi bravo billahi bravo! Ancak böyle dalga geçilebilirdi emeklilerle..

 

HÜKÜMETTE SÖYLEM FARKLI EYLEM FARKLI!

İktidarın emekli konusunda EYLEMİ ve SÖYLEMİ çok farklı oluyor nedense. İktidar göz göre göre emeklinin hakkını yiyor ve vebaline giriyor. Bürokraside 3-5 hatta 6-7 maaş alanlara ses yok, TBMM’de 300 vekil hem 150 bin lira maaş, hem de 100 bin lira emekli maaşı alıyor yine çıt yok, israf, şatafat gırla gidiyor. Ama emekliye geldi mi; BİR KURUŞ fazla verince HAZİNE bu yükü kaldıramıyor oluyor. Bu iktidar kadar, hiç bir iktidar emeklilerle bu kadar dalga geçip, perişan etmemiştir.

“Emekliyi Enflasyona ezdirmedik” Evet ezdirmiyorlar, çünkü enflasyona adeta pas pas ediliyorlar.

Şu söz geçmişte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından söylenmişti; En düşük emekli maaşını asgari ücretin üstüne çıkardık. Nereden nereye

Evet gerçekten de nereden nereye?

BUGÜN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 23 BİN TL OLMALIDIR!

2003 yani Ak Parti öncesi şartlara göre bugün en düşük emekli maaşı 23-25 BİN TL olması gerekirken, Ak Partinin kurnazlıkları ve bitmek tükenmek bilmeyen enflasyon rakamlarının düşük gösterilmesiyle sadece 10 BİN TL seviyesinde kalarak, emekliyi perişan etmiştir. Ak Parti öncesi emekli maaş bağlanma oranı yüzde 70 iken, Ak Partinin kelime oyunlarıyla bu oran yüzde 28’ e düşmüştür. Sadece bu hile bile emeklinin maaşının neden düşük bağlandığının özetidir.

Ak Partinin çıkardığı torba yasalar bundan daha bu milletin çok canını yakacaktır. “Eski Türkiye’de” emekli olan bir kişi tazminatıyla çok rahat bir daire alırken, Ak Partinin döneminde ise çocuğunun düğün parasına bile yetiremiyor. Bugün bir emekli öz yeğenin düğününe çeyrek altın bile takamaz duruma getirilmiştir. Bir emekli abimizin maaşı 10.000₺, oturduğu evin kirası ise 1-2 ay içinde 10.000₺ oluyormuş. Kimse kusura bakmasın hala bu durumu savunanların aklından şüphe ederim. Milyonlarca Emeklinin bu duruma gelmesinin sebebi; uygulanan siyonizm politikalarıdır. Yoksa Prof. Dr. Necmeddin Erbakan hocamız yıllar önce bu durumu bu şekilde izah etmezdi.

AK PARTİNİN SİYASET TARZI: MUHALEFETİ DÜŞMANLAŞTIRMAK

Peki Ak Parti emeklilere bu zulmü nasıl yapıyor? Çok kolay yapıyor. Kutuplaştırarak, kamplaştırarak, bölerek ve 7/24 saat muhalefeti düşmanlaştırarak. Aslında neredeyse açlıktan ağzı kokan emekli amca ne diye savunuyor bu düşük zamları? Vatanı, soğana patatese mi değişeceğiz? Bu vatanı teröristlere mi bırakalım. Çünkü Ak Partinin muhalefeti terörize etmekten başka hiç bir kaçar yolu yok. Ne diyecekti, nasıl savunacaktı kendisini. Dün Faiz için Nasss deyip indirirken; Bu can bu bedende olduğu sürece bu faizler yükselmeyecek diye hamasi konuşup, 5-6 ay içinde Faizleri yüzde 50’lere çıkarmışken, tabanını nasıl uyutabilir ki başka türlü, nasıl kandırabilir ki bilen varsa söylesin. 22 Yıldır tek başına iktidar olup, “ya sen daha bir faizi bile düşüremedin” dedirttirmemek için Muhalefeti düşmanlaştırmak gerekiyor. Dün Hdp ile kola iken Mhp’ye aynıydı, bugün Mhp ile kol kola Chp’ye aynı. Ak Parti yanındaki partileri de değiştirse muhalefet her zaman düşmanlaştırması gerekiyor. Başka türlü seçim kazanması mümkün değil. Çünkü bu şekilde kimse düşünemiyor, soramıyor ve de konuşamıyor.

Ziraat Bankası eski müdürü, emeklilerin ocak ayında alacağı zam oranıyla ilgili beklentisini açıkladı

EMEKLİ 3 DEFA ZAM ALDI AMA MAAŞI ARTMADI

Geçen yıl Temmuz ayından beri, maaşı 3 defa zamlanıp ta ama maaşı hiç artmayan emeklilerin bu can sıkıcı durumu ne Cumhuriyet tarihinde veya da başka hiç bir dünya ülkesin olmamıştır ve olması da mümkün değildir herhalde. 2023 Temmuz ayında yüzde 25 zam, emekli maaşı ama emekli maaşı kuruş oynamıyor. Bu kez en düşük emekli maaşı 10.000₺ oluyor, ama ek yüzde 5 zam, sonradan ekstra yüzde 7 civarı zam ama yine kuruş oynamıyor. Yaparsa Ak Parti yapardı, nitekim yaptı. Şimdi siz 2024 Temmuz ayını görün, bakın yine emeklilerin çoğunluğu yine kuruş zam alamayacak.

Hele birde Ankara ve İstanbul’u kazansın, bir daha seçimde yok zaten, emekli maaşları sadece faturaları ödemeye anca yeter.! ‘Olsun başka adam mı var oy verecek değil mi?

 

SEÇİM ÖNCESİ YENİ BİR SEYYANEN ZAM EMEKLİLERİ KANDIRMAKTIR

Yerel seçim öncesi Mart ayında yapılacak herhangi bir seyyanen zam, emeklileri kandırmaktan başka bir şey değildir. Çünkü yapılacak seyyanen zaman miktarı ne olursa olsun, Temmuz ayında, hatta belki de 2025 Ocak ayında SIFIR ZAM demektir. İktidar Emeklilere samimice zam yapmak istiyorsa en düşük emekli maaşını, asgari ücrete eşitlesin bizde görelim. Seyyanen zam seçim öncesi aldatmacadır. Bunu geçen yıl gördük, bazı emekliler hak etse de bizler tekrar görmek istemiyoruz.

Böyle devam ederse ki eder, o zaman emekliler yılında Emeklilerin Ruhuna Elfatiha!

Son sözü bir ayetle izah edelim:

Bir toplum kendisini değiştirmedikçe Allah onlarda bulunanı değiştirmez. ( Ra’d suresi 11.ayet)

 

Vesselam

Yorumlar
  1. Hoca Köylü dedi ki:

    Sn Köse,
    Hükümet seyyanen zam verirse bence boykot et,geri iade et,alma.
    Yazıda ‘olsun başka adam mı var oy verecek değil mi’diye sormuşsunuz var mı ? siz deyverin.
    Son sözü ayetle tamamlayarak yazıyı neticelendirmişsiniz.Bu ayete göre toplum kendini nasıl değiştirmeli? Mevcut hükümet partisinin adaylarına oy vermezse kendilerini düzeltmiş olacaklar mı?
    Yada ağzınızdaki baklayı çıkarın ne yapsınlar kime oy versinler?
    Sn Köse bence bu siteden siyasi,ekonomik yazılar yazmayın size tavsiyem Kastamonu ,İlçeleri ,köylerinden güzelliklerden bahsedin.

    1. Ertuğrul dedi ki:

      Sayın Köylüm;
      Kişisel boykot fayda edecekse sende edebilirsin. Ah keşke yazdıkların yalan yanlış diyebilseydin. Hani bazı çocuklar vardır, yaramazlık yaptıkça ASLAN OĞLUM diye sevilir, okşanır. İktidarda aynen böyle? Başka oy verecek bir yer mi var mı sorusuna ise, kime verilirse verilsin herhalde bundan daha kötü olmazdık ekonomik olarak. Belediye seçiminde kime verirsen ver ne zararı olabilir. Hükümet partisi diye Ak Parti belediyelerinin borcu mu yok, çok mu iyi yönetiyorlar yani… Yok en çok borçlu belediyeler iktidarın belediyeleri.

      Bu sitede tüm siyasi haberleri az çok yapıyoruz. İktidar tarafı iyi bir şey yaptığında da hiç çekinmeden yazdım, yazarım. Ha arzu edersen sende hükümetin güzel işlerini yazabilirsin, bizde yayınlarız.

      Hakaret ve küfür olmadıktan sonra ve konu da haklı olduktan sonra niçin siyaset yazmayalım ki? Haa bilgiler yanlış ve yalan olur. Uyar düzeltelim. Ama yazılanların hepsi doğru maalesef. Kastamonunun ve ilçelerinin tüm güzelliklerini yazmaya da gayret ediyoruz. Bu konuda da yazın olursa onu da yayınlarız inşallah.