enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hayalim Farklı Bir Kaymakam Olmaktı ( Kastamonu İlçe Kaymakamları Beni İmrendiriyor)

Herkesin bir meslek hayali vardır. Her çocuk asker, polis, doktor, öğretmen veya futbolcu olmak ister. Ancak çocukluktan çıktıkça yani büyüdükçe şartlar değiştikçe hayalimizdeki mesleklerde değişmeye başlar.

Hayalim Farklı Bir Kaymakam Olmaktı ( Kastamonu İlçe Kaymakamları Beni İmrendiriyor)
11 Mart 2022 21:01 | Son Güncellenme: 11 Mart 2022 21:09
A+
A-

Benim Hayalimde Kaymakam Olmaktı, ama çok farklı bir kaymakam olmaktı

Hayat şartları gereği kimimiz çoban oluruz, kimimiz işçi, kimimiz avukat, kimimiz boş gezenin boş kalfası… Çok azımızda hayalini gerçekleştirmek için büyük çabalar sarf ederiz.

Kimimizde hiç hayal etmediği bir mesleğe görücü usulü gibi nikah kıyıverir hiç farkında olmadan…

İHL yıllarında tanıdığımız Necmeddin Erbakan hocamızın hizmet edenler için söylediği “Garson Başkan” sözü belleğime yerleşmiştir. Çok sevdiğim ve şiar edindiğim bir söz veya emir diyelim buna..

Erbakan hocamızın “garson başkan” sözü 90’lı yıllarda Refah partili belediye başkanları ile vücut bulmuş ve tüm Türkiye’ye rol model olmuş bir örnek alınmış ve artık kabullenen ve uygulanan bir hizmet modeli olmuştur.

Efsane 3 Kaymakam 3 Vali

Mutlaka hikayesi olan başka Vali ve kaymakamlarda vardır elbette.. Ancak genel anlamda hem kaymakam iken hem de Vali iken yaptıkları ile unutulmayan, farkındalık oluşturan, zihinlerde kalan yıllar önce vefat etmelerine rağmen bugün bile sorulsa isimleri sayılabilecek 3 güzel insanı çoğumuz hatırlıyor ve unutmuyoruz da…

Kimler mi onlar?

* Hazım Oktay Başer
* Recep Yazıcıoğlu
* Refik Arslan Öztürk

Bu üç ismin içinde Recep Yazıcıoğlu zihinlerde daha çok yer alsa da Hazım Oktay Başer hem kaymakamlık yıllarında hem Konya Valiliği başta olmak üzere Valilik görevlerinde efsane ve unutulmaz hizmetler yapmıştır. Eşininde doktor olması sebebiyle doğuda inanılmaz ve unutulmaz farkındalıklar sergilemiş ve Hacca giden ilk Vali ünvanını almıştır.

1969 yılında Erbakan hocamızla başlayan Milli Görüş hareketinin çalışmalarında hem de Vali olarak bizzat çalışmış afiş ve bayraklar asmış makam ve mevki korkusu yaşamamış efsane ve farklı bir isimdir.

Recep Yazıcıoğlu’nu anlatmaya gerek yok zaten. Filmi bile yapılmış efsane valilerimizden…

Keza; Refik Arslan Öztürk ise Bir polisin bir minibüsü durdurup, kimlikleri sormasıyla münübüste bir Valinin olması, Tatiline devletin aracıyla gitmemiş olması. Ankara’daki resmi toplantılara bile kendi cebinden otobüs biletiyle gidip gelmesi, Erzincan Valisi iken; Erzincan’da deprem olur, “Vali ilinde yoktu” denilmesinden korktuğu için izin bile kullanmaması ve nice hasletleri, mütevaziliği onu unutulmayan ve farklı yapan bazı özellikleriydi..

İşte bu üç ismin örnek kişilikleri ve hizmet etmeyi çok sevdiğimden dolayı hep kaymakam olmak hayali kurmuşumdur. Olsaydım kesinlikle bu üç ismi her yönleriyle örnek alır kes kopyala yapıştır yapmaya çalışırdım.

Şimdi de normal hayatımda, işimde çok farklı olmaya çalışıyorum ama ne kadar başarılı oluyorum veya olamıyorum bilemiyorum.. Zaten bulunduğum camiamın içinde her zaman kendimi bir “VALİ” gibi hissettiğimi söylemişimdir hatta yazmışımdır da…

KASTAMONU İLÇE KAYMAKAMLARI İÇİMDEKİ YANGINI KÖRÜKLÜYOR

İşte bu kaymakamlık hayalim nedeniyle olsa gerek 37 haberde Kastamonu ilçelerindeki kaymakamları ve Vali beyi sosyal medya hesaplarından, internet sitelerinde takip etmeye çalışıyoruz. Ve yaptıkları faaliyetleri de haberleştirmeye çalışıyoruz. 3-4 yıl öncesine kadar sık sık değişen ilçe kaymakamlarında artık bir istikrar yakalandı gibi.

En son 6 ilçe kaymakamının yurt dışı eğitim amaçlı ayrıldılar. Kısa sürede yerlerine yeni kaymakamlar geldiler. Gördüğüm kadarıyla devlette devamlılık esastır sözü gerçek oldu ve yeni gelenler sanki ilçe kaymakamları hiç gitmemiş gibi onların kaldığı yerden devam ettiler.

Gözlemlediğim kadarıyla istisnalar kaideyi bozmaz, tüm ilçe kaymakamları ve hatta Vali beyde örnek kaymakamlardan ve valilerden örnekler veya enstantaneler görüyoruz.

Kastamonu Valisi ve İlçe Kaymakamları Kimlerdir Gelin Tek Tek Tanıyalım

Hemen hepsinin İnsani ilişkileri çok iyiler. Hem dini günlerde hem milli günlerde güzel güzel mesajlar yayınlıyorlar. Ev ve esnaf ziyaretleri yapıp seçim öncesindeki siyasetçiler gibi hasbihal ediyorlar. Köyleri ziyaret edip sıkıntıları dinliyorlar, dertlerine ortak oluyorlar. Muhtarlarla sürekli toplantı yapıyorlar. İlçeye özgü tarımsal marka ürünlerde güzel çalışmalar yapıp çiftçileri yönlendirip iç içe olmaya çalışıyorlar. Kendi ilçem olan Taşköprü Kaymakamı hakkında izlenimlerimi daha önce yazmıştım zaten… Ayrıca tüm ilçe kaymakamlarımızın özgeçmişlerini de sitemizde yayınladık.

Sadece il veya ilçe sanayi kuruluşlarına daha çok destek verip Kastamonu ve ilçelerinde istihdam artırmaya yönelik her projeye daha fazla katkı sağlayabilirseler ve ilk etapta işsizliği önleyip göçü durdurabilirlerse isimleri dağa taşa altın harflerle yazılacaktır. Şimdi diyeceksiniz ki işsizlik ve istihdam siyaset işi ne alakası var? Öyle alakası var ki! Öyle işadamları tanıyorum ki eskiden Kastamonu ve ilçelerine yatırım yapmak istemişler ama ya belediye başkanı, ya kaymakam, ya başka başka bürokrasiler yüzünden gına geldi deyip pes edip bırakmışlar. Yıllardır Kastamonu sanayisi için gece gündüz uğraşan işadamlarımıza ya elektrik ya da en basit altyapı hizmetleri verilmediğinden veya başka zorluklar çıkarıldığından yatırımdan vazgeçenleri biliyorum.

Ne olur bu şekilde yatırım yapmak isteyen işadamlarının işlerini kolaylaştırınız, ne olur onlara bizzat yardımcı olunuz. Elinizden geleni değil şartları çok zorlayarak destek vermeye çalışınız. Ki farkındalığınız daha da ortaya çıksın.


Bizim Kastamonu’da büyüklerimiz kaymakamları çok severler. Torunu yaşında da olsa sanki Cumhurbaşkanının yanına girer gibi şapkasını çıkarıp yanına alarak adeta esas duruşta girerler. Bu devletlerine olan bağlılıktan ve saygıdan gelir. Büyüklerin bu davranışına kaymakamlar ve Vali bey ayak uydurmuşa benziyorlar.

Hemşehrilerimiz kaymakamların bu yaklaşımından memnundurlar. Sosyalleşen, insanlarla iletişim kuran, dertleriyle dertlenen iyi ve kötü günlerinde yanlarında olan yöneticileri hem severler hem de unutmazlar. Bir ilçemize yeni atanan bayan kaymakamın bir ev ziyaretinde ev sahibi teyzeye bir sarılışı vardı çok duygulandım ve içimdeki o kaymakam ateşi alevleniverdi hemen… Üniversite sınavına hazırlanan hukuk ve tıp okumak için hedef koyan ikiz kızlarıma ne olur ben olamadım siz bari hiç olmazsa biriniz kaymakam olun deyiverdim.

Güzel hasletleri gıpta etmek ve örnek almak gerekir. Başta tecrübesiyle sayın Valimiz olmak üzere tüm ilçe kaymakamlarımız farkındalıklarını devam ettirip hatta daha da artırarak gelecekte hepsinin efsane Vali ve efsane kaymakam olarak anılmamaları için hiç bir sebep yok…

İnşallah böyle devam ederler. Mevlam hepsine sağlık, sıhhat, afiyet, huzur, mutluluk ve başarı içinde uzun ömürler versin inşallah..!

Not: Resimleri ilçelerimizin Kaymakamlıklarının Facebook sayfalarından aldım. Bazı sayfalar güncel olmadığından eksik kalmış olabilir.

Selam ve dua ile…

Yorumlar
  1. Bir Garip dedi ki:

    Maşallah vali hikayeleri çok güzeldi ama bir başka yazınızda Vali Hazım Oktay Başer’i daha detaylı anlatırsanız çok sevinirim.

    Bu arada hacca giden ilk vali özelliği çok dikkat çekici…

    1. 37 Haber dedi ki:

      Hazım Oktay Başer yani Oktay amca için onu çok daha iyi anlatan bir link verdik. Linke tıklayarak detayları okuyabilirsiniz. Çok teşekkürler