Gastronomi Kenti Kastamonu’da 800 Çeşit Yemek Var (Üniversitenin Atölye Çalışmaları Başladı)
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından işletilecek olan Yücebıyıklar Konağı’nda, S.S. Sarı Konak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği “Gastronomi Atölye Çalışmalarının açılışı yapıldı.
Kastamonu Yücebıyıklar Konağında Gastronomi Atölye Çalışmaları Açılışı Gerçekleştirildi
Gastronomi Atölye Çalışmalarının Koordinatörü Kastamonu Üniversite Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alev Sökmen konağı aktifleştirerek, tekrar yaşayan bir konak hale getirmek için çaba sarf ettiklerini dile getirerek şu açıklamalarda bulundu. “Konağın faaliyetlerine pandemi nedeni ile ara verilmişti. Şimdi artık özellikle bu açılışımızla birlikte artık konağımızı aktif hale getireceğiz. Hafta sonları dâhil, açık olacak. Özel misafirlerimizi ağırlayacağız. Özel davetler verilecek, ama aynı zamanda insanların gelip burada Pazar kahvaltılarını yapabilmeleri, aynı zamanda belki davetler düzenleyebilmeleri hususunda bir takım planlarımız var. Ama daha çok böyle hanımların çalışmaları, onların etkinliklerine destek olmak, onlara bir ev sahipliği yapmak gibi, ya da hanımlarımıza bir konum açabilmek amacıyla konağımızda faaliyetler yapmayı düşünüyoruz. Aktif hale inşallah önümüzdeki haftalarda geçirmeyi düşünüyoruz. Konağın bakımından ve güvenliğinden sorumlu bir görevlimiz var. Ama aynı zamanda burada yeniden bir düzenleme yapılacak. Öğrencilerimize de bu konakta staj imkânı sağlamış olacağız. Burada çalıştıkları süreleri stajlarına dâhil edeceğiz. Hem de çalışacaklar. Deneyim kazanacaklar. Kooperatiflerimizle, kadın derneklerimizle birlikte iç içe bir şekilde burayı yaşatıp Kastamonu’ya hizmet edecek şekilde Kastamonu’nun da güzelliklerini de duyuracak şekilde Kastamonulu hanımlara destek olmak istiyoruz.”
S.S. Sarı Konak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Mihriban Tüfekçi de yaptığı açıklamada gastronomi atölye çalışmaları hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle ifade etti; “Bu etkinlikte amaç yöresel yemeklerimizi, çok eski yemeklerimizi tanıtmaktı. Bu konuda sağ olsunlar Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Alptekin Sökmen Hocamız ve Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alev Sökmen hocamız bizlere çok destek verdi. Kendileri ile birlikte bu program hazırlandı. Programda kooperatif ortağı hanımlarımız bir nevi eski yemekleri ortaya çıkartmak konusundaki marifetlerini gösterdiler. Güzel şeyler yapıldığına inanıyoruz. Bize de Turizm Fakültemiz tarafından da çok destek verildi. Bu destek için de tüm hocalarımıza ve öğrencilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Gerçekten bizlere böyle bir imkân verildiğinde biz bunu başarabiliyoruz. Bugün bunu gördük. Güzel bir etkinlik oldu çok da mutluyuz. Konağın bahçesinde farklı bir etkinlik olarak da turşu kurma workshopu düzenledik. Misafirlerimiz çok mutlu oldular, keyifli dakikalar geçirerek, kurdukları turşuları da ailelerine götürdüler. Dekan hocamız Prof. Dr. Alptekin Sökmen Hocamız da bizlere her zaman destek oluyor, kendilerine bir kez daha teşekkürlerimiz sunuyorum.”
Gastronomi Atölye çalışmalarının ilk gününde S.S. Sarı Konak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ortağı hanımların hazırladığı yöresel yemekler misafirlere sunuldu, ardından konağın bahçesinde turşu kurma atölye çalışması gerçekleştirildi.
28 Ekim 2021 tarihinde yapılan resmi açılış programına Vali Avni Çakır, eşi Bahar Çakır, Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Atalan, Prof. Dr. Kasım Yenigün ile Prof. Dr. Ömer Küçük, Üniversitemiz Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Yavuz Selim Şimşek, SMMMO Başkanı Yaşar Özdemir, Belediye Meclisi Üyesi Zeki Kebeci, Sarı Konak Kadın Kooperatifi Başkanı Mihriban Tüfekçi ile davetliler katıldı.
Programın açılışında konuşma yapan Dekan Prof. Dr. Alptekin Sökmen; “Bugün burada Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi sorumluluğundaki Yücebıyıklar Konağı’nın hem açılışını yapıyoruz, hem de Sarıkonak Kadın Kooperatifi ile olan etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Bugün önemli bir gün. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan ediyoruz” dediği gündeyiz. Cumhuriyet coşkusunu iliklerimizde hissetmeye başladık. Kastamonulu kadınlarımızın, Milli Mücadele’deki yeri ayrı. 10 Aralık İlk Kadın Mitingini unutmamız mümkün değil. Dolayısıyla 10 Aralık’ta da kooperatifimiz ile birlikte etkinlik düzenleyeceğimizi de duyuruyorum. Rektör hocamızın tensipleriyle göreve geldikten bu tarafa sadece somut ve fiziksel projelerle değil, sosyal kalkınma ağırlıklı insan odaklı projelerle de sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte birçok projeye imza attık, atmaya da devam ediyoruz. Kadın kooperatiflerimiz bizim için ayrı bir önem taşıyor, bu anlamda birlikte çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz. Uzun bir aradan sonra konağımızın yeniden açılışını yapmaktan da gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu anlamda başta Sayın Rektörümüze çok teşekkür ediyoruz. Bugünden itibaren konağımız imkanlarımız ve kapasitemiz ölçüsünde Kastamonu’ya hizmet etmeye başlıyor. İmkanlarımızı zorlayarak da yaz ayında da faaliyetlerimizi sürdürmek arzusundayız. Misafirlerimizi gönül rahatlığıyla ağırlayabileceğimiz, tanıtım yapabileceğimiz, atölye çalışmaları yapabileceğimiz, etkinlikler düzenleyebileceğimiz Kastamonu adına yeni bir evimiz var.”dedi.
Sarı Konak Kadın Kooperatifi Başkanı Mihriban Tüfekçi ise konuşmalarında ; “Sarı Konak Kadın Kooperatifi olarak geleneksel yemeklerimizi, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ile işbirliği yaparak sizlere tattırmak istedik. Programımıza katıldığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederiz. Bizlere bu konağı açan ve her konuda destek olan Prof. Dr. Alptekin Sökmen hocama, Prof. Dr. Alev Sökmen hocama, ayrıca bizlerle burada çalışan tüm görevlilere ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.” İfadelerini kullandı.
Son olarak konuşan Vali Avni Çakır; “800’den fazla yemek çeşidi, gastronomi anlamında son derece büyük bir zenginlik… Bunların tabi hem geleneksel haliyle yapılması, yaşatılması, hem de kalitesinin korunması noktasında titiz bir çalışma gerekiyor. Bu anlamda Üniversite ile kadın kooperatiflerimizin yapmış oldukları işbirliği de son derece anlamlı. İnşallah çok daha güzel yemekler ve hizmetler ortaya çıkacaktır. Bu konağın yaşaması anlamında bizlerin de desteği sizlere devam edecektir.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleştirilerek, Sarı Konak Kadın Kooperatifi ortağı hanımların hazırladığı yöresel yemekler protokol üyelerine sunuldu, sunumların sonrasında turşu kurma atölyesi gerçekleşti.
Kaynak : https://www.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/