enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Futbola Teknolojinin Son Dokunuşu: Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi

Yarı otomatik ofsayt teknolojisi, futboldaki en son teknolojik gelişmedir. VAR’ın (Video Yardımcı Hakem) spor genelinde 2018’den bu yana profesyonel düzeyde uygulanmasının ardından yarı otomatik ofsayt sistemi, hakem kararlarının doğruluğunu daha da artırmaya yardımcı olmak için geliştirildi ve uygulanmaya başlandı. Kastamonu Haber ekibimizden İsmail Demir sizler için araştırdı.

Futbola Teknolojinin Son Dokunuşu: Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi
18 Aralık 2023 13:18
A+
A-

VAR, futbolda karar vermenin birçok yönünü ele almak için video tekrar oynatma teknolojisini kullanırken, yarı otomatik ofsayt teknolojisi yalnızca tek bir alanda uzmanlaşmıştır: ofsayt. İki teknoloji birbirinden ayrıdır ancak ofsayt kararları verildiğinde tutarlılığı artırmak için birlikte çalışır.

Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Nasıl Çalışır?

Yarı otomatik ofsayt teknolojisi, video görüntülerini yeniden izlemek yerine ofsaytları hesaplamak için izleme verilerini kullanan bir sistemdir. Bu sistem, stadyumun çatısının altına yerleştirilen takip kameraları kullanılarak her bir oyuncunun ve topun sahadaki tam koordinatlarının her zaman izler.

Bu özel kameralar o kadar hassastır ki her oyuncu için 29 veri noktasını izleyebilirler. Yalnızca her oyuncunun genel koordinatlarını takip etmekle kalmaz aynı zamanda her birinin vücudundaki 29 kesin noktanın koordinatlarını hesaplar ve bunu saniyede 50 kez yapar. Bu seviyenin hassasiyeti, bir oyuncunun ayak parmağı veya omzuna göre belirlenebilecek sıkı ofsayt kararları söz konusu olduğunda özellikle faydalıdır. Teknoloji bir ofsayt ihlalinin meydana geldiğini tespit ettiğinde video hakem odasına otomatik olarak bir uyarı gönderiliyor ve burada VAR ekibi sahada oyun devam ederken ofsaytın geçerliliğini kontrol edebilir. Bu nedenle teknoloji yarı otomatik olarak anılır.

VAR ekibi ofsayt çizgilerini manuel olarak doğruladıktan ve ofsayt oyuncusunun oyuna müdahale edip etmediğini belirledikten sonra, saha hakemine kararı bildirilir ve maç buna göre devam eder.

Topun İçinde Sensör Var Mı?

 

 Yarı otomatik ofsayt sistemi ofsayt tespitine yardımcı olmak için topu kullanır. Video hakem odasındaki VAR yetkilileri, özel olarak tasarlanmış bir topun içine hareket sensörü yerleştirerek, topun konumunu ve neye temas ettiğini saniyede 500 kez takip edebilir. Teknoloji sayesinde, potansiyel bir ofsaytla ilişkili olarak topun hangi noktada vurulduğunu inanılmaz bir doğrulukla tespit edebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.