enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Eski Bakan Murat Başesgioğlu: ‘İzmir’in Kurtuluşu’ demek ‘Anadolu’nun Kurtuluşu’ demekti

‘Zaferin Yolu-Ruhundaki Ateş’ Belgeselinde Eski Bakan Murat Başesgioğlu kamera karşısına geçerek önemli açıklamalarda bulundu.

Eski Bakan Murat Başesgioğlu: ‘İzmir’in Kurtuluşu’ demek ‘Anadolu’nun Kurtuluşu’ demekti
10 Aralık 2023 10:37 | Son Güncellenme: 10 Aralık 2023 10:42
A+
A-

‘Zaferin Yolu-Ruhundaki Ateş’ belgeselinde eski Bakan Başesgioğlu da yer aldı

  Kastamonu Haber ekibimizin edindiği bilgilere göre, eski Bakan Murat Başesgioğlu; ‘İzmir’in kurtuluşu’ demek ‘Anadolu’nun kurtuluşu’ demekti dedi.

Eski Bakan Murat Başesgioğlu, ‘Zaferin Yolu-Ruhundaki Ateş’ adlı belgeselde, başına ay-yıldızlı kalpak takarak kamera karşısına geçti. İzmir’in Gündoğdu Meydanı’ndaki çekimlerde “İzmir’in kurtuluşu demek Anadolu’nun kurtuluşu demekti” diyen Başesgioğlu, Kocatepe’den alınan bir taşı da yine bu meydandan denizle buluşturdu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, zafere ulaşmak için kat ettikleri bin 975 kilometrelik zorlu mücadeleyi anlatan ‘Zaferin Yolu-Ruhundaki Ateş’ adlı belgesel, İstanbul’dan sonra başkent Ankara’da özel bir gösterim yaptı. Cumhuriyetin 100’üncü yılına ve kahraman Türk ordusuna ithaf edilen belgeselin özel gösterimi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleştirildi.
Yönetmenliğini Nazım Doğan ile Sinan Çevik’in, senarist ve yapımcılığını ise Alp Armutlu’nun üstlendiği 8 bölümden oluşan belgeselde, eski Bakan Murat Başesgioğlu da yer aldı.

 

Kurtuluş Savaşı mücadelesinin son ve en önemli safhasının anlatıldığı İzmir bölümünde ekrana gelen Başesgioğlu, “İzmir’in işgali, bütün Anadolu’yu büyük ölçüde incitti. İzmir, sıradan bir coğrafya değil. Yani Türk tarihinin gerdanlığı. İzmir’in işgali, hele emperyalizma tetikçilik yapan bir ordunun işgali, bütün Anadolu’yu rahatsız etti. Yani ‘İzmir’in kurtuluşu’ demek ‘Anadolu’nun kurtuluşu’ demekti. O günkü Anadolu’nun Kızıl elması oydu ve nihayet burada, 9 Eylül’de Türk ordusu İzmir’e girdiği zaman Anadolu da kurtulmuş oldu. Bu topraklardan yeni bir cumhuriyetin, yeni genç bir devletin doğumuna neden oldu. Yani İstiklal Yolu’yla 9 Eylül’ün çok benzerliği var” ifadelerini kullandı.

Başesgioğlu, Kocatepe’den alınan bir taşı, İzmir’in Gündoğdu Meydanı’nda, “Haydi bismillah. İnşallah bu topraklar sonsuza dek hiçbir düşman çizmesi görmeyecek” diyerek denizle buluşturdu.

Senarist ve yapımcı Alp Armutlu’nun iki yıl boyunca yaklaşık 10 bin kilometre yol kat ederek 30’dan fazla şehirde yaptığı araştırmalar sonucu hayat verdiği belgesel, dijital platformlarda izleyici ile buluşacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.