enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Dünyanın en büyük şelalesi nerede?

Kastamonu Pınarbaşı’na 12 kilometre uzaklıkta Ilıca Köyü sınırlarında olan Ilıca Şelalesi. 15 metre yükseklikten dökülmektedir. Ilıca şelalesi, suyun döküldüğü yerde oluşan doğal havuz ve çevresi çeşitli bitki örtüsü ile kaplanmış egzotik bir görünüme sahiptir. Peki Dünyanın en büyük şelalesi nerede acaba? Kastamonu Haber ekibimiz araştırdı.

Dünyanın en büyük şelalesi nerede?
7 Ağustos 2024 09:14
A+
A-

Çok ilginç ve bir o kadar kandırmaca gibi gelebilir ama Dünya’nın en büyük suların altındadır. İzlanda ile Grönland arasındaki bölgeye Danimarka boğazı adı veriliyor.

Arktik Okyanusu’nu Atlas Okyanusu’na bağlayan bu boğazın derinlerinde çok farklı bir doğa tablosu bulunuyor. İzlanda adasının yakınında bulunan yerlerin suyu çok soğuk, yaklaşık 2°C civarındadır. Su donmaya yakın iken yoğunluğu çok yüksek olduğu için Grönland tarafından gelen sıcak sular ile karşılaşınca soğuk su dibine doğru ilerliyor ve sıcak su denizin üstünde kalıyor.

 

Bu durum Danimarka boğazının dibinde tam 3500 metre yükseklikte bir büyük bir yamaç oluşturuyor, yani bir şelaleyi.

 

İzlanda’nın soğuk suları aşağıya doğru muhteşem bir hızla ilerliyor ki saniyede 3,5 milyon metreküplük bir su akışı ile Amazon nehrinin taşıdığı su miktarına fark atıyor.

 

 

Karalarda bildiğimiz en yüksek şelale Venezuela’daki Angel Şelalesidir. 979 metrelik bir su akışı ile Danimarka boğazındaki su akışı ile kıyasladığımızda Angel şelalesi çok küçük kalıyor. Tıpkı normal şelalelerde olduğu gibi Danimarka boğazındaki şelalenin dibinde de 3,5 kmlik bir göl var.Suyun içinde sudan da daha yoğun bir şelale ve bir göl bulunuyor.

 

Fakat şöyle ki araştırdığımızda karşımıza Danimarka Boğazının şelalesinden daha çok Mauritius Adası’nın yarım adası olan Le Morne Brabant karşımıza çıkıyor.

 

 Le Morne Brabant

 

Adaya yüksekten baktığımızda karşımıza sanki sular denizin dibine doğru gidiyor gibi bir görüntüyle karşılaşıyoruz.Tıpkı bir şelale gibi.

Le Morne Brabant yarım adasındaki doğa olayı Danimarka boğazındaki doğa olayından tamamen farklıdır. Mauritius Adası’nın su yoğunluğu ya da su akışı önemli olan etken değil asıl etken, kum. Çünkü Mauritius Adası volkanik bir ada ve kıyısında çok fazla miktarda volkanik kum var. Okyanusun akıntısı bu kumu ileri geri sürekli hareket ettiriyor ve bu kum okyanusun dibine doğru ilerledikçe su altı şelalesi gibi görünen bir fenomen oluşuyor.

 

Her ne kadar Danimarka Boğazındaki şelaleyi gözümüzle görmek mümkün olmasa da gerçek su altı şelalesi ve Dünya’nın en büyük şelalesi Danimarka Boğazında bulunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.