enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Dünyadaki İlginç Sofra Kuralları

Sofra Kuralları Nelerdir? İslam dinine göre sofra adabı nedir? Yemek nasıl yenir görgü kuralları?
Sofra adetleri nelerdir? Her Milletin kendine göre bir yemek kültürü ve sofra adabı veya düzeni vardır. Paylaştıkça büyüyen bu kültür, geçmişten gelerek günümüze yön verir ve vatandaşlar olarak davranışlarımızı da şekillendirir. Kastamonu Haber ekibimizden İsmail Demir’in özel haberi

Dünyadaki İlginç Sofra Kuralları
7 Aralık 2023 15:08
A+
A-
  • Çatal ağıza götürülmez

Yemeğimizin çoğunu çatal bıçakla yeriz. Tayland’da da bunu yapıyorlar ama biraz farklı bir şekilde. Taylandlılar yemeği çatalla ağzınıza götürmenin kabalık olduğunu düşünüyorlar. Taylandlılar çatalı sadece yemeği kaşığa koymak için kullanırlar, o yemeği ancak ondan sonra  ağızlarına götürebilirler. Bu size biraz gereksiz uzun bir prosedür gibi gelebilir ama Tayland’da bu oldukça normaldir ve uymadığınız takdirde tuhaf bakışlarla karşılaşabilirsiniz.

  • Yemek höpürdeterek yenilir

Birçok ülkede, özellikle yemek yerken veya çorba içerken höpürdetmek kaba ve rahatsız edici olarak görülüyor. Eminim siz küçükken anne babanızın böyle söylediğini hatırlıyorsunuzdur. Japonya, herkesin özellikle soba eriştesi ve ramen ve udon da dahil olmak üzere diğer erişte kaseleri gibi bazı lezzetli yiyeceklerin yenilirken höpürdetildiği bir ülkedir. Japonlara göre, höpürdeterek yemek yemeğin tadını iyileştirir ve özellikle çok sıcaksa bu şekilde o yemeği daha hızlı yiyebilirsiniz.

  • Sol elle yemek yenilmez

Ortadoğu’nun bazı bölgelerinde belirli görevler elinizden birine veriliyor. Yemek yemek ve diğer temiz işleriniz için kullanabilmeniz için sağ elinizi temiz tutmaya çalışmalısınız. Sol el genellikle sadece tuvalete giderken kullanılır ve bu nedenle yemek yemeye uygun değildir. Solak kişiler için bu bölgelerin belirli yerlerini gezmek ve yaşamak biraz zorlayıcı olacaktır.

  • Yemeği Masanın En Yaşlısı Başlatır

Bu kural belki de sofra kuralları içinde en global olanı olabilir. Genellikle herkesin yemeğini yemesini bekleriz, böylece herkes yemeğin tadını birlikte çıkarabilir. Özellikle Güney Kore’de herkes masadaki en yaşlı kişinin yemeğe başlamasını bekler. Ancak o üye yemeğe başladığı zaman masanın geri kalanı yemek yemeye başlayabilir.

  • Yemek Çubuklarına Dikkat Edin

Çin’deki yemekler alışık olduğumuzdan çok farklı. Örneğin, diğer birkaç Asya ülkesinde olduğu gibi, çatal ve bıçak kullanmak yerine yemek çubuklarıyla yemek yiyorlar ki bu, alışık olmadığınız bir şeyse oldukça zorlayıcıdır. Bu yemek çubuklarına ayrıca birçok anlam yüklenmiştir. Mesela pirinç kasenizde onları dik tutamazsınız. Bunun dışında başkalarıyla yemek esnasında konuşurken bu çubukları sallamak veya başkasını gösterecek şekilde onları masanın üzerine koymak veya parmaklarınız arasında oynamak da hoş karşılanmaz. Sonuç olarak, çubukları yalnızca yapıldıkları amaç için kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.