enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Diyabet Nasıl Düşer (Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yüksek kan şekeri düzeylerini düşürmek değerleri belirli bir aralıkta tutmak diyabet tedavisinin en önemli temelidir. Peki şekeri ne düşürür? Kan şekerini düşürmek için yapılması gerekenler nelerdir.

Diyabet Nasıl Düşer (Nelere Dikkat Etmeliyiz?
27 Ekim 2021 08:37 | Son Güncellenme: 27 Ekim 2021 09:20
A+
A-

Diyabet hastalığı halk arasında yaygın olan ismiyle şeker hastalığı ülkemizde gittikçe yayılan ve sonuçları itibariyle geri dönülmez hasarlara yol açabilecek bir rahatsızlıktır. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Doktor önerilerini uygulayan hastaların; oldukça sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmesi mümkündür.

ŞEKER HASTALIĞI DİYABET NEDİR?

Şeker hastalığı, ya da diyabet pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması nedeniyle meydana gelir.

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tip 1 ve Tip 2 diyabet en başlıca belirtisi öğünlerin tüketilmesine rağmen hissedilen açlık ve yorgunluk hissidir.

İnsülin vücut tarafından yeterli oranda üretilmezse veya hücreler vücudun ürettiği insüline karşı direnirse, glikoz alamayacağı için enerji kazanamaz. Bu da kişiyi aç ve yorgun hissettirir.

Çok sık idrar üretimi de diyabetin belirtilerinin başında gelir.  Aşırı idrar üretimini dengeleme çabasının bir sonucu ve diyabetin bir başka belirtisi de susama ve günlük sıvı tüketimi ihtiyacı artar.

Vücut var olan sıvıları idrar ile kaybettiğinden kalan faaliyetleri için daha az su kullanır bu da ağız kuruluğu ve kuru kalan ciltte kaşıntı gibi durumlara yol açar.

Sıvı dengelerindeki değişiklik, göz lenslerinin şişmesine neden olabilir şekli değişen lensler ise doğru odaklanmakta güçlük çekecek ve bulanık görmeye neden olacaktır.

Açıklanamayan ve planlanmayan kilo kayıpları ile kesik ve yaraların iyileşme süresinin normalden daha fazla olması da şeker hastalığının genel belirtileri arasındadır.

ŞEKERİ NE DÜŞÜRÜR EVDE NELER YAPILABİLİR?

Doktor tedavisine ek olarak evde uygulanabilecek bazı basit yöntemler de kan şekerinin düşürülmesinde etkili olabilir.

Egzersiz yapmak: Düzenli olarak egzersiz yapmak hem ideal kilonun korunması hem de vücudun insülin duyarlılığının artması açısından önem taşır.

Karbonhidrat tüketimini kontrol altında tutmak: Gereğinden fazla karbonhidrat tüketimi, insülin ve kan glukozu arasındaki dengeyi bozar, kan şekerinin yükselmesine neden olur. Diyabet hastalarının aşırı karbonhidrat tüketiminden kaçınması gerekir.

DİYABET HASTALARININ UZAK DURMASI GEREKEN BESİNLER

Ekmek, makarna, mısır
Patates gibi nişastalı sebzeler
Süt
Dut, böğürtlen haricindeki meyveler
Şekerli, gazlı, alkollü içecekler
Tatlı, dondurma, pasta
Hamur işi gibi gıdalar

 

Kan şekerinizi kontrol altında tutmak için size en uygun tedavi yöntemleri, sağlık durumunuza uygun egzersiz programları ve dengeli öğünler içeren beslenme programları gibi konularda yardım almak için donanımlı bir sağlık merkezine başvurmanız faydalı olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.