enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Chia Tohumunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Chia tohumları küçük olabilir, ancak besin açısından inanılmaz derecede zengindirler. Eski Aztek ve Maya diyetlerinde temel bir unsur olan bu tohumlar, yüzyıllardır sağlığa faydaları için lanse edilmiştir.

Chia Tohumunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
12 Nisan 2022 19:21
A+
A-

Chia tohumlarındaki antioksidanlar, mineraller, lif ve omega-3 yağ asitleri kalp sağlığını iyileştirebilir, güçlü kemikleri destekleyebilir ve kan şekeri yönetimini iyileştirebilir. Dahası, chia tohumları çok yönlüdür ve birçok tarifte kullanılabilir.

İşte chia tohumlarının sağlığa 5 faydası;

Son derece besleyicidir

Chia tohumları, Salvia hispanica L bitkisinden elde edilen küçük siyah veya beyaz tohumlardır. Bunların Orta Amerika’ya özgü olduğuna inanılır. Tarihsel olarak, Aztek ve Maya uygarlıklarındakiler tohumları diyetlerinin yanı sıra tıbbi amaçlar, dini ritüeller ve kozmetikler için kullandılar. Bugün dünyanın her yerinden insanlar chia tohumlarını tüketiyor . Eski uygarlıklar da chia tohumlarını son derece besleyici olarak görmüşlerdir.

Antioksidanlarla yüklüdür

Chia tohumları da mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar sadece chia tohumlarındaki hassas yağları kokuşmaktan korumakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzda birikirse hücre bileşiklerine zarar verebilecek serbest radikaller olarak bilinen reaktif molekülleri nötralize ederek insan sağlığına da yarar sağlar. Örneğin, serbest radikal hasarı yaşlanmaya ve kanser gibi hastalıklara karşo katkıda bulunur. Bunların hepsinin kalbiniz ve karaciğeriniz üzerinde koruyucu etkilerinin yanı sıra kanser önleyici özellikleri olabilir.

Kilo kaybını destekleyebilir

Chia tohumlarındaki lif ve protein, kilo vermeye çalışanlara fayda sağlayabilir. 28 gram chia tohumu, 10 grama yakın diyet lifi içerir. Bu, ağırlıkça %35 oranında lif oldukları anlamına gelir. Chia tohumlarındaki liflerin çoğu çözünür liflerdir. Suyu emer, jel benzeri hale gelir ve midenizde genişleyerek sindiriminizi yavaşlatır ve yemekten sonra tok hissetmenize yardımcı olur. Bu nedenle çözünür lifin iştah düzenlenmesini ve kilo kaybını destekleyebileceği iddia edilmektedir. Bu konudaki araştırmalar karışık olsa da, bazı araştırmalar lif yemenin aşırı kilo ve obeziteyi önlemede rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Ek olarak, chia tohumlarındaki protein iştahı ve gıda alımını azaltmaya yardımcı olabilir.

Kalp hastalığı riskinizi azaltabilir

Chia tohumlarının lif ve omega-3 bakımından yüksek olduğu göz önüne alındığında, bunları tüketmek kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. Öncelikle chia tohumlarında bulunan çözünür lif, kanınızdaki toplam ve LDL (kötü) kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Bu da kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. ALA olarak bilinen chia tohumlarındaki omega-3 yağ asidini tüketmek, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla da bağlantılıdır.

Birçok önemli kemik besinini içerir

Chia tohumları, kalsiyum, fosfor ve magnezyum dahil olmak üzere kemik sağlığı için önemli olan çeşitli besinlerde yüksektir. Birçok gözlemsel çalışma, bu besinlerden yeterince almanın, kemik gücünün bir göstergesi olan iyi kemik mineral yoğunluğunu korumak için önemli olduğunu öne sürüyor. Ayrıca chia tohumlarındaki ALA, kemik sağlığında rol oynayabilir. Gözlemsel çalışmalar, bu besini tüketmenin artan kemik mineral yoğunluğu ile de ilişkili olabileceğini bulmuştur. Bu nedenle, düzenli olarak chia tohumları yemek kemiklerinizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.