Burun Tıkanıklığı nasıl geçer?
Burun tıkanıklığı, en sık görülen semptomlardan biridir ve tehlikeli olmaktan çok can sıkıcı olma olasılığı daha yüksektir.
- Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi enfeksiyonlar.
- Evcil hayvan alerjileri gibi alerjiler.
- Araba egzozu ve tütün dumanı gibi havadaki tahriş edici maddeler.
- Kuru hava.
Burun tıkanıklığını tedavi etmenin en belirleyici yolu, sebebini ortadan kaldırmaktır, ancak daha hızlı bir rahatlama yaşamanın birkaç yolu vardır.
Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Neden Hepimizde Sümük Var?
Sümük . Bu pek iştah açıcı bir konu değil. En sağlıklı günlerinizde bile, bir günde pek çok şeyi yuttuğunuzu bilmek sizi muhtemelen rahatsız edecektir. Mukus dediğimiz o sümüksü jelatinimsi yapışkan sadece boğazınızın arkasından aşağı yuvarlanmaz veya burnunuzu tıkamaz; aslında vücudunuzun deriyle kaplı olmayan tüm ıslak yüzeylerinde bulunur. Bunlar arasında akciğerler , sinüsler, ağız, mide, bağırsaklar, rahim ağzı ve hatta birkaçı sayılabilir.
Peki mukus neden var? Çünkü ne kadar iğrenç olsa da mukus bizi sağlıklı tutmada çok önemli bir rol oynuyor. Ve sadece biz insanlar değil. Aynı mukus diğer canlıların da korunmasına yardımcı olur.
Mukus Nedir ve Nereden Gelir?
Mukus, su ve proteinler, yağlar ve tuzlar dahil yüzlerce bileşikten oluşur . Mukustaki ana bileşen ve onu sümüksü yapan bileşen, müsin adı verilen bir dizi proteindir. Mukus dokuların kurumasını ve çatlamasını önler, bu da onları enfeksiyona maruz bırakır. Mukusun faydaları arasında şunlar vardır:
Mide astarını asitten korumak
Maddeleri uzaklaştırmak veya hapsetmek, akciğerlere veya kan dolaşımına girmelerini önlemek
Vücudun trilyonlarca bakterisini kontrol altında tutmak