enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Burun Tıkanıklığı nasıl geçer?

Burun tıkanıklığı, en sık görülen semptomlardan biridir ve tehlikeli olmaktan çok can sıkıcı olma olasılığı daha yüksektir.

Burun Tıkanıklığı nasıl geçer?
16 Şubat 2024 10:45 | Son Güncellenme: 16 Şubat 2024 11:12
A+
A-
Burun pasajları iltihaplandığında ve aşırı mukusla dolduğunda tıkanıklık meydana gelir. Burun tıkanıklığı şiddetli olduğunda hava akışını engelleyebilir ve kişiyi ağzından nefes almaya zorlayabilir. Burun tıkanıklığından kurtulmaya çalışırken, sebebini bilmek yardımcı olabilir. Burun pasajlarını tahriş eden herhangi bir şey burun tıkanıklığına neden olabilir. Yaygın nedenler şunları içerir:
  • Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi enfeksiyonlar.
  • Evcil hayvan alerjileri gibi alerjiler.
  • Araba egzozu ve tütün dumanı gibi havadaki tahriş edici maddeler.
  • Kuru hava.

Burun tıkanıklığını tedavi etmenin en belirleyici yolu, sebebini ortadan kaldırmaktır, ancak daha hızlı bir rahatlama yaşamanın birkaç yolu vardır.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Buharda Nefes Alın Buhar, mukusu inceltir ve tahriş olmuş burun pasajlarını yatıştırır. Uzun duşlar almak, bazen burun tıkanıklığına eşlik eden semptomlar olan kas ağrıları ve hafif yorgunluğa da yardımcı olabilir. Ayrıca bir kaseyi sıcak (ancak kaynamayan) suyla doldurup üzerine eğilebilirsiniz. Buharı tutmak ve maksimum faydayı elde etmek için başınızın üzerine bir havlu örtün.
Bol Sıvı TüketinKendinizi iyi hissetmediğinizde bol su içmek kötü bir fikir değildir, çünkü sizi sulu tutar, ancak sıvıların soğuk algınlığı ve tıkanıklık üzerinde gerçek bir etkisi olduğuna dair çok fazla bilimsel kanıt yoktur. Kendi sağlık yararları olan meyve veya sebze sularını da içebilirsiniz, ancak şeker tüketimini artırmamaya dikkat edin. Sıcak bitki çayları hem sıvı alımınıza katkı sağlayacak hem de sinüslerinizi bol bol buharla temizlemenizi sağlayacaktır.Burun Şeritlerini Uygulayın ve Yatmadan Önce Başınızı YükseltinBurun tıkanıklığı sizi uyumaktan alıkoyuyorsa, yapışkan burun bantları sizi biraz rahatlatabilir. Bunlar burnunuzun üzerine oturur, nefes almayı kolaylaştırmak için burun deliklerini çekerek açar ve genişletir.  Ayrıca başınızın altına fazladan bir yastık koyabilirsiniz.

Neden Hepimizde Sümük Var?

Sümük . Bu pek iştah açıcı bir konu değil. En sağlıklı günlerinizde bile, bir günde pek çok şeyi yuttuğunuzu bilmek sizi muhtemelen rahatsız edecektir. Mukus dediğimiz o sümüksü jelatinimsi yapışkan sadece boğazınızın arkasından aşağı yuvarlanmaz veya burnunuzu tıkamaz; aslında vücudunuzun deriyle kaplı olmayan tüm ıslak yüzeylerinde bulunur. Bunlar arasında akciğerler , sinüsler, ağız, mide, bağırsaklar, rahim ağzı ve hatta birkaçı sayılabilir.

Peki mukus neden var? Çünkü ne kadar iğrenç olsa da mukus bizi sağlıklı tutmada çok önemli bir rol oynuyor. Ve sadece biz insanlar değil. Aynı mukus diğer canlıların da korunmasına yardımcı olur.

Mukus Nedir ve Nereden Gelir?

Mukus, su ve proteinler, yağlar ve tuzlar dahil yüzlerce bileşikten oluşur . Mukustaki ana bileşen ve onu sümüksü yapan bileşen, müsin adı verilen bir dizi proteindir. Mukus dokuların kurumasını ve çatlamasını önler, bu da onları enfeksiyona maruz bırakır. Mukusun faydaları arasında şunlar vardır:

Mide astarını asitten korumak

Maddeleri uzaklaştırmak veya hapsetmek, akciğerlere veya kan dolaşımına girmelerini önlemek

Vücudun trilyonlarca bakterisini kontrol altında tutmak

 

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.