enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Böğürtlenin Faydaları Nelerdir? (Böğürtlen hangi hastalığa iyi gelir?)

Popüler meyvelerden biri olan böğürtlen, sağlık üzerinde adeta harikalar yaratır. Yüksek tansiyon, kalp krizi, diyabet gibi durumlara karşı koruma oluşturur. Önemli besin bileşenleri açısından oldukça yoğundur. Bu yazımızda böğürtlenin faydaları hakkında bilinmesi gerekenleri ele aldık.

Böğürtlenin Faydaları Nelerdir? (Böğürtlen hangi hastalığa iyi gelir?)
12 Haziran 2023 15:44 | Son Güncellenme: 12 Haziran 2023 15:47
A+
A-

Böğürtlenin Faydaları

Böğürtlenin hem kendisi hem de yaprakları son derece yararlıdır. Yaprakları, diş eti iltihabı, boğaz ağrısı ve kanser yaraları gibi problemlere karşı destek olur. Çünkü içeriğinde antimikrobiyal ve antioksidan bileşikler bulunur. Böğürtlen kendi başına tüketilebileceği gibi çeşitli tatlılarda, salatalarda ve içeceklerde de yer bulabilir. Böğürtlenin faydaları ise şöyle açıklanabilir:

Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

Böğürtlenin glisemik indeksi düşüktür. Çünkü yapısında bol miktarda lif bulunur. Böğürtlen tüketimi tokluk süresini uzatır ve öğün aralarında yemek yeme isteğini bastırır. Bu durum ise kilo vermeyi çok daha kolay hale getirir.

Kardiyovasküler Hastalıklara Karşı Korur

Böğürtlenin faydaları arasında en önemlilerden biri de kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma oluşturmasıdır. Hem meyvenin kendisi hem de yaprakları, arterlerin sağlığını destekler. Aynı zamanda kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları engeller. Bunun nedeni ise anti-inflamatuar niteliklere sahip olan biyoaktif bileşenler barındırmasıdır. Fenolik asitler yönünden zengin olan böğürtlen, antosiyaninler açısından da yoğun bir meyvedir.

Böğürtlen, yağ hücrelerinin oksidasyonunu önleyen ve kandaki kötü kolesterol düzeyini düşüren antioksidanlara da sahip olan bir meyvedir.

Şeker Hastalığını Önler

Yoğun miktarda lif barındıran böğürtlen, düşük glisemik indekse sahiptir. Bu yüzden de kan şekerini dengelemeye yardımcıdır. İnsülin direncini ve diyabeti önlediği bilinir.

Erken Yaşlanmayı Önler

Böğürtlenin yapısında bulunan önemli besin bileşenleri yaşlanma karşıtı etkiler bırakır. Biyoaktif bileşenleri içeren bu lezzetli meyve, kırışıklıkların görünümünü ve oluşumunu engeller. Cilt hasarına karşı sizi en iyi şekilde korur. Cilt sarkmalarının da önüne geçer.

İshal Tedavisine Yardımcıdır

İshali tedavi etmesi de böğürtlenin faydaları arasındadır. Özellikle de bu meyvenin yaprakları, bağırsak iltihabını giderir ve ishal sorununa çözüm üretir. Böğürtlenin yapraklarını çay şeklinde tüketebilir, ishal sorunundan kurtulabilirsiniz.

Kabızlığı Giderir

Böğürtlen, dışkı hacmini artırmasıyla da bir adım öne çıkar. Doğal bağırsak hareketlerini teşvik eder ve bu niteliğinden dolayı da kabızlıkla mücadele etmenize olanak tanır. Çünkü yapısında çözünür ve çözünmez lifler yoğun miktarda yer alır. Bundan ötürü kabızlığı önleme kabiliyetine sahiptir.

Kanseri Önler

Böğürtlenin hem kendisi hem de yaprakları, vücut üzerindeki sağlıklı hücrelere zarar veren bileşenler ile savaşır. Bununla birlikte, kanserli hücrelerin yayılmasını engellediği söylenir. Sebebi ise antioksidanlar bakımından son derece zengin bir meyve olmasıdır. Düzenli olarak böğürtlen tüketiminin çeşitli kanser türlerine yakalanma ihtimalini minimize ettiği bilinir. Ayrıca böğürtlen, bağışıklığı desteklemeye yardımcı olarak, meme, yemek borusu ve rahim kanserine karşı korur.

Enfeksiyonları Yok Eder

Böğürtlenin faydaları arasında bir diğer önemli husus ise enfeksiyonlar ile en iyi şekilde savaşması ve enfeksiyonları yok etmesidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir meyvedir. Kanserli yaralar, boğaz ağrısı, diş eti iltihabı gibi enfeksiyonları engeller ve tedavisini destekler.

Göz Sağlığını Korur

Gözleri güneşin zararlı ışınlarına ve cihaz ışınlarına karşı koruyan lutein ve zeaksantin barındırdığından ötürü, göz sağlığını teşvik eder. İlerleyen yaşla beraber görme yetisi azalacağı için her yaş grubuna böğürtlen tüketimi önerilir.

Osteoporozu Önler

Böğürtlenin yeterli ve düzenli tüketimi, yetişkinlerin kemik sağlığını optimal düzeyde destekler. Yetişkin bireylerin gereksinim duyduğu kalsiyum ihtiyacını büyük oranda karşılar. Bununla beraber böğürtlende K vitamini oldukça yoğundur. K vitamini de aynı şekilde kemik sağlığını desteklemek için gerekli bir bileşendir.

 

Bu özel Böğürtlenin Faydaları haberini Kastamonu Haber ekibimiz siz değerli okuyucularımız için araştırmış ve hazırlamıştır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.